Mozaik
HRVATSKI PREDSTAVNIK NASTUPA U PRVOM POLUFINALU

ESCBubble, najveća web stranica za Eurosong, stavila Baby Lasagnu na 1. mjesto
Objavljeno 5. svibnja, 2024.
ESCBubble, najveća web stranica posvećena Eurosongu, objavila je kako su u proteklih mjesec i pol njihovi javni recenzenti, članovi tima i čitatelji glasali i odabrali svojih 27 favorita koje bi željeli gledati u finalnoj večeri Eurosonga 2024.

Kombinirali su glasove svih spomenutih, među kojima su bili i povremeni gledatelji Eurosonga koji su ocjenu dali nakon prvog slušanja svih pjesama koje će se natjecati u dva polufinala (7. i 9. svibnja) i dali ocjene od 1 do 10. Iako je talijanska predstavnica Angelina Mango s pjesmom “La noia” bila favorit recenzenata koji pišu za taj site, a nizozemski predstavnik Joost Klein s pjesmom “Europapa” bio je favorit članova tima koji uređuje site, hrvatski predstavnik Baby Lasagna je s “Rim tim tagi dim” dobio najviše ocjene čitatelja sitea i osvojio je prvo mjesto s čak 50 bodova ispred drugoplasirane Italije! U top tri upala je i Švicarska, odnosno Nemo s pjesmom “The Code”.

Četvrta je francuska Slimane s “Mon amour”, peta Španjolka Nebulossa s pjesmom “Zorra”, Joos Klein je tek šesti, sedma je Belgija odnosno Mustii s “Before The Party’s Over”, osma Norveška odnosno Gåte s “Ulveham”, deveta slovenska Raiven s “Veronika”, a deseti Litavac Silvester Belt s “Luktelk”. Na posljednjem mjestu od odabranih 27 našao se Island, odnosno Hera Björk sa “Scared Of Heights”.

ESCBubble je online platforma koja pokriva vijesti vezane uz Eurosong, nudi članke, intervjue, recenzije i ostale sadržaje o glazbenicima, pjesmama, državama i europskim događajima vezanim za natjecanje. Objavljuje i analize, mišljenja i diskusije o raznim aspektima natjecanja, zbog čega je omiljena među fanovima.

Šezdeset osmo izdanje Eurosonga održava se u švedskoj Malmö Areni 7., 9. i 11. svibnja. Predstavnik Hrvatske drugu uzastopnu godinu zatvara prvi dio prvog polufinala: Baby Lasagna nastupa sedmi zaredom, kao i u polufinalu Dore. Prije njega nastupit će srpska predstavnica Teya Dora, a Slovenka Raiven bit će deveta. U Zagrebu se prvi put organizira javno gledanje finala Eurosonga koje će se održati 11. svibnja, s početkom od 20 sati na Europskom trgu, priopćeno je u nedjelju iz Grada Zagreba. Prije toga se trendu gledanja Eurosonga na kinoplatnu pridružio grad Pula. Kino Valli, koje se nalazi u samom centru Pule, 11. svibnja će organizirati zajedničko gledanje finala Eurosonga, uz besplatan ulaz.

Tanja Kvorka

Veliki oprez zbog prosvjeda

Kako propalestinski protesti počinju u Švedskoj i Malmeu koji je domaćin Eurovizije, izraelskoj predstavnici Eden Golan je savjetovano da ne napušta hotelsku sobu, osim za nastupe i službene događaje na natjecanju. Golan je stigla u Malme prošlog tjedna uz intenzivne mjere opreza. Švedska policija je u visokoj pripravnosti i čak je zatražila pojačanje iz Danske i Norveške. T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike