Osijek
OMILJENA ŠETNICA U MRAKU

Neispravne čak 24
lampe na promenadi
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Šećući u večernjim satima osječkom promenadom, prema mišljenju mnogih jednom od najljepših hrvatskih šetnica uz rijeku, teško ćete doživjeti njezin nadaleko poznati šarm, ljepotu koju je 2018. godine bio prepoznao i jedan od vodećih svjetskih časopisa za turizam, britanski Time Out, ocijenivši kako je upravo naša šetnica uz Dravu najljepša u Hrvatskoj.

Da su kojim slučajem novinari Time Outa našu promenadu posjetili u večernjim satima, vjerojatno ne bi imali na temelju čega dodijeliti joj tu laskavu titulu, jer svakome tko njome voli prošetati noću jasno je da se zbog iznimno slabe rasvjete gotovo ništa od njene ljepote ne vidi.

Situacija je danas još i gora, jer između spomenika Picassu i Tuđmanova mosta, odnosno na njenom najfrekventnijem i najljepšem dijelu, ne rade čak 24 rasvjetna tijela. Najgore je između VK Iktus i cestovnoga mosta, gdje je izvan funkcije 20 svjetiljki, ponegdje i po tri u nizu, zbog čega je vidljivost na tim mjestima gotovo nikakva, i gotovo je nemoguće vidjeti tko vam ide u susret, a da i ne spominjemo nešto više od toga, što ovakvu situaciju i sa sigurnosnog aspekta čini nedopustivom.

Kada smo u lipnju prošle godine prilikom svečanog otvaranja trkačke i biciklističke staze uz promenadu, koja se zbog velike udaljenosti od slabih, ili potpuno nefunkcionalnih rasvjetnih tijela, nalazi gotovo potpuno u mraku, upitali zamjenika gradonačelnika Borisa Piližotu kako će Grad riješiti taj problem, rekao je kako će se to dogoditi u okviru realizacije projekta zamjene postojeće rasvjete LED rasvjetom u cijelom gradu, a koji bi se trebao realizirati prema ESCO modelu, što znači da će se investicija u cijelosti otplatiti iz ostvarenih ušteda na električnoj energiji i troškovima održavanja rasvjete. No iako je još u ožujku iste godine rečeno da je pri kraju izrada natječajne dokumentacije za taj projekt, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova, još uvijek iz gradske uprave ne dolazi informacija do kada će biti “ugašeno svjetlo” na Osječanima omiljenoj šetnici.
I. Alilović
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

Najčitanije iz rubrike