Mozaik
USKORO NA RUSKOJ TELEVIZIJI

Dokumentarna serija koja otkriva tko je bio Lenjin
Objavljeno 8. prosinca, 2019.
Vođu boljševičke revolucije prikazat će u mnogo drukčijem svjetlu od sovjetskih klišeja

Tko je bio pravi Lenjin, krvožedni kriminalac, ljubitelj opere ili osoba s mentalnim poremećajem? Ili sve troje? Na ruskoj državnoj televiziji uskoro će se početi prikazivati dokumentarna serija koja će vođu boljševičke revolucije prikazati u mnogo drukčijem svjetlu od sovjetskih klišeja.


"Dokrajčit ćemo mit o Vladimiru Uljanovu", kazao je scenarist Igor Lipin koristeći se pravim imenom toga revolucionara.


Autori serije u 12 nastavka, nazvane jednostavno "Lenjin", proveli su četiri godine istražujući arhiv tajne službe FSB, nasljednice KGB-a. Istraživanje je vodio bivši glavni arhivist FSB-a, general Vasilij Hristoforov. "Pokazalo se da je legenda o dobrom Lenjinu protiv zlog Staljina apsolutno pogrešna, jer je Lenjin bio taj koji je pokrenuo crveni teror", rekao je Lipin govoreći o brutalnim čistkama nakon revolucije 1917. U seriji će se vidjeti pismo kojim je Lenjin 1918. pozvao na "smrt" dvaju milijuna kulaka, bogatih seljaka koji su bili meta krvave represije. Ubrzo nakon toga u državi su se počeli graditi koncentracijski logori za izolaciju "neprijateljskih klasa". Autori kažu da će prikazati i dokumente koji otkrivaju da je Lenjin imao problema s mentalnim zdravljem, među ostalim i mišljenje njegove majke o tome. Ton serije obećava da će biti znatno drukčiji od idolopoklonstva kakvo je Lenjin uživao za vrijeme postojanja SSSR-a, države u kojoj je bio smatran božanstvom. Bio je neupitan, slavljen u pjesmama, na filmu, u slikarstvu i književnosti. Njegove su misli pisali na zidovima i o njima učili djecu u školama. Prema jednom vicu, u SSSR-u su trebali početi proizvoditi bračne krevete za troje jer je "Lenjin uvijek bio s nama". Suprotno Staljinu, čije je masovne čistke djelomično osudio već i njegov nasljednik Nikita Hruščov, komunistička propaganda Lenjina je opisivala kao altruista i humanista koji je vodio zamalo isposnički život.


S padom SSSR-a 1991., Lenjin je uvelike nestao iz javnog diskursa, ali je svejedno zadržao određenu popularnost.


Istraživanje agencije Levada 2017., stoljeće nakon revolucije, pokazalo je da 56 posto ispitanika o Lenjinu misli pozitivno.


Četiri od pet Rusa protivi se uklanjanju njegovih kipova, kojih još ima mnogo diljem zemlje. Pitanje uklanjanja njegova balzamiranog tijela iz mauzoleja na Crvenom trgu nikada nije zaživjelo. Lenjin je za vrijeme Putinove vlasti pao u drugi plan, a u fokus se, kao ratni vođa protiv nacista, vratio Staljin. "Lenjin je zaboravljen, pao je u Staljinovu sjenu", kazao je filmski redatelj Vladimir Hotinenko, čiji je posljednji film "Faktor Lenjin" u listopadu zaigrao u kinima. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUGU GODINU ZAREDOM NAŠAO SE NA SAMOM VRHU

Najplaćeniji glumac na svijetu
ponovno je Dwayne Johnson

2

UDRUGA ZA MLADE ĐAKOVO

ARLA festival: Stižu
Rundek i J.R. August

3

KLAPA KAMPANEL NA SLATINSKOM LJETU

Zagrebačka klapa koja se okupila iz nostalgije prema rodnoj Dalmaciji