Novosti
ŽELE OSIGURATI TRANSPARENTNOST

Oporba za novi zakon o izboru predsjednika
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Čelnici oporbenih stranaka, SDP-a, HSS-a, HSU-a, SNAGA-e, GLAS-a, IDS-a i Demokrata, u četvrtak su zatražili izmjenu Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske kako bi se spriječila manipulacija i krađa glasova te osigurala transparentnost izbora.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare uoči saborske rasprave o tom SDP-ovu prijedlogu zakonskih izmjena poručio je kako traže višestranačke biračke odbore i na predsjedničkim izborima, kao što je na svim ostalima, te da birač na glasačkom mjestu potpisom potvrdi da je preuzeo glasački listić. Objasnio je intenciju da se birački odbori za predsjedničke izbore određuju na isti način kako je to propisano za europske i parlamentarne izbore, jer je dosadašnja praksa pokazala ispravnost tog prijedloga. "Danas imamo situaciju da članove biračkih odbora određuje lokalna samouprava, što u praksi znači da, primjerice, Milan Bandić, kao gradonačelnik, ali ujedno i predsjednik stranke, koji k tomu podržava jednog kandidata, određuje članove biračkog odbora, a to znači da zbog stranačke pripadnosti načelnika i gradonačelnika ovaj način izbora članova biračkih odbora nije pošten", istaknuo je.


Usto, oporba svojim prijedlogom traži da birač potpiše kada preuzme glasački listić. "Prema našem prijedlogu, da bi se ukrao glas, mora se krivotvoriti i potpis, što krađu glasova čini opasnijim poslom, koji podliježe kaznenom progonu", dodao je.
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić nazvao je SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o izboru predsjednika RH stvaranjem alibija za izborni poraz njihova predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića. H
Najčitanije iz rubrike