Novosti
POSLJEDNJI DAN PREDAJE POTPISA

Potpise DIP-u predalo pet predsjedničkih kandidata, a moglo bi ih biti i četrnaest
Objavljeno 3. prosinca, 2019.

U ponedjeljak je dio potencijalnih kandidata za Pantovčak od birača još skupljao potpise potpore, a do utorka u ponoć u Državno izborno povjerenstvo moraju biti predani prijedlozi njihovih kandidatura.


Svaki je birač potpisom mogao poduprijeti samo jednog kandidata, a valjanost potpisa provjeravat će se pri samoj predaji. Svoje kandidature s potrebnih najmanje 10 tisuća potpisa već su prije predala četiri kandidata - SDP-ov Zoran Milanović, nezavisni Mislav Kolakušić, kandidat Hrvatske stranke svih kajkavaca, čakavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te HSLS-ov Dejan Kovač, a u ponedjeljak je potpise za svoju kandidaturu predao i Anto Đapić, predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO).


Prema dosadašnjim najavama, posljednjeg dana prijavljivanja kandidatura DIP-u i predaje potpisa, to bi trebali učiniti i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro, Dario Juričan, Katarina Peović, Vlaho Orepić i Ivan Pernar, koji je svoj dolazak najavio za utorak u 22 sata. No brojka od 11 kandidata ne mora biti konačna, s obzirom na to da su želju za odlazak na Pantovčak iskazali i Ante Simonić, nekadašnji HSS-ov potpredsjednik Račanove vlade, Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, i Ava Karabatić, bivša manekenka.


Potkrijepe li i oni doista svoje kandidature s potrebnih deset tisuća potpisa, a DIP ih potvrdi, u službenu kampanju ući će 14 predsjedničkih kandidata, jedan više nego prije 15 godina. Unatrag dva desetljeća najmanje kandidata za predsjednika države bilo je prije pet godina, samo njih četvero: Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović, Ivan Vilibor Sinčić i Milan Kujundžić.


Godine 2009. bilo je 12 kandidata, a 2000. njih devet.
Nakon što u utorak u ponoć istekne rok za predaju predsjedničkih kandidatura, DIP ima 48 sati, dakle do četvrtka u ponoć, da ih provjeri i objavi listu kandidata za predsjednika, čime će i službeno krenuti predsjednička kampanja koja neslužbeno traje od ljetos. Treba reći i kako DIP ne mora čekati taj krajnji rok, nego listu može objaviti i prije. Podsjetimo, ne dobije li 22. prosinca u prvom krugu izbora ni jedan predsjednički kandidat većinu glasova birača koji su glasovali, za dva tjedna, 5. siječnja 2020., održat će se drugi krug, u kojemu će sudjelovati dva kandidata s najviše dobivenih glasova u prvom krugu. I.Bošnjak/H
Unatrag dva desetljeća najmanje kandidata za predsjednika RH bilo je prije pet godina, samo njih četvero