Regija
STABILNA DJELATNOST DOMA ZDRAVLJA

U Županji će u 2019. godini biti obavljeno oko 4500 hemodijaliza
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Trenutačno je 29 pacijenata iz županjske Posavine, cijena hemodijalize je 927,81 kuna, a hemodijafiltracije 1.003,35 kuna
ŽUPANJA - U Centru za dijalizu Doma zdravlja u Županji u prošloj je godini obavljeno 4418 postupaka hemodijalize, a u 2019. bit će ih oko 4500. Trenutačno je 29 pacijenata s područja županjske Posavine o kojima brine dvoje liječnika specijalista i šest medicinskih sestara i tehničara, od kojih će dvoje krajem godine biti magistri. Radi se u dvije smjene, od ponedjeljka do subote. Centar je otvoren prije 12 godina, što je bio velik iskorak za tu zdravstvenu ustanovu, a u gradnju i opremanje uloženo je 6,5 milijuna kuna. Dijaliziranim bubrežnim bolesnicima u županjskoj Posavini time je znatno olakšan život i smanjene patnje koje su ranije imali zbog dugotrajnog putovanja u druge medicinske centre, gdje se dijaliza obavlja i noću.U Domu zdravlja Županja to je sada, ističe ravnateljica Luca Lešić, uhodana i stabilna djelatnost, koja se i financijski uspijeva pokriti. Do prije nekog vremena to je bilo teško jer su prihodi za dijalizu bili manji od iznosa potrebnog za funkcioniranje i Dom zdravlja je uvijek morao "uskakati" i pokrivati dio troškova. HZZO je izjednačio cijene bolničke i izvanbolničke dijalize i domovi zdravlja su odahnuli.

Olakšati pacijentima
Prijašnju razliku u cijeni pravdali su time što se u bolničkoj hemodijalizi u pravilu dijaliziraju kompleksniji i kompliciraniji slučajevi, što zahtijeva i veće materijalne troškove. No ravnatelji domova zdravlja s time se nisu slagali i upozoravali su da oni, kao mali izdvojeni pogoni koji ne mogu poštovati određene standarde, imaju veće troškove od bolnica. Primjerice, na 50 pacijenata u bolnici moraju imati jednog liječnika, a u Županji su dva liječnika na 30-ak pacijenata jer se rad mora organizirati u dvije smjene. Sada je to konačno izbalansirano.

- Cijena hemodijalize je 927,81 kuna, a hemodijafiltracija je 1.003,35 kuna. Uz ovu cijenu uspijemo sve pokriti i sada smo jako zadovoljni. Pogon je skup za održavanje, ali tu mora sve štimati. Trudimo se maksimalno olakšati pacijentima koji već ionako imaju kompliciran život, ovise o uređaju za hemodijalizu i moramo nadomjestiti sve što pacijentu treba - kaže Luca Lešić. U vrijeme godišnjih odmora i blagdana povećan je broj pacijenata na dijalizi, koji na vrijeme najave svoj dolazak. U Županji trenutačno imaju 15 aparata koji su u funkciji, od kojih su dva uvijek u pripravnosti ako slučajno dođe do kakvih problema.

Ljestvica visoko
Aparate redovito zanavljaju, što je vrlo bitno. Novi aparati za hemodijafiltraciju skuplji su i za sustav i za HZZO, ali u zapadnim europskim zemljama sada je sve hemodijafiltracija, što trenutno predstavlja najbolju i najučinkovitiju nadomjesnu bubrežnu terapiju i učinkovitiji proces za optimalno uklanjanje šireg spektra štetnih tvari iz krvi bolesnika.U Županji ih za sada imaju četiri, a cilj ih je sve zanoviti.

- Zbilja držimo do naših pacijenata, dobiju sve dodatno i potrebno za poboljšanje krvne slike i doista se o svemu vodi računa. Imamo visoko podignutu ljestvicu, samim tim lakše je i pacijentu, ali i nama jer čim dođe u krizu, mora na transfuziju, mora u bolnicu, a na ovakav način pokušavamo prevenirati. Sve redovito kontroliramo i odmah reagiramo i smatram da je jako bitno pacijenta držati u što boljem stanju. To je dugoročeno i bolje i u konačnici jeftinije i za sustav - ustvrdila je Lešić.

Ravnateljica Doma zdravlja Županja pojašnjava da je dijaliza vrlo složen zdravstveni program i pogon koji zahtijeva veliku organizaciju i velika izdavanja. Prije svega za redovito servisiranje i održavanje cijelog pogona s aparaturom, ali i nabavu medicinskih otopina za provođenje postupaka i lijekova za dijalizirane bolesnike, koji su također jako skupi. Ali tu nema improvizacije, tu su u pitanju ljudski životi i za to se mora imati, zaključuje.

Marija Lešić Omerović
ŠTO VIŠE OLAKŠATI PACIJENTIMA
“Pacijenti su nam na prvome mjestu i ulažemo sve snage zbog njih. I dalje ćemo se truditi zadržati postojeći visoki standard i kvalitetu. Pacijentu iz Strošinaca ili Račinovaca, pograničnim selima na istoku županjske Posavine, kojima dijaliza život znači, izuzetno je naporno doći do Županje, a kamoli putovati na dijalizu u Vinkovce, čega smo itekako svjesni”, kaže Luca Lešić. Dom zdravlja osigurao im je i kombi-prijevoz koji ih dovozi na dijalizu i vraća kućama.

Ministarstvu stalno skreće pozornost na činjenicu koliko je županjska Posavina, smještena uz granicu na tromeđi RH, Srbije i BiH, izolirano područje.
DOBILI BUBREG
O kvaliteti rada Centra za dijalizu u Županji, koji je od samog početka organiziran na vrlo visokoj razini, govori i činjenica da je u posljednjih 12 godina transplantirano oko 25 osoba. Ondje su im obavljene izvrsne predtransplantacijske pripreme i dobile su novi bubreg.
Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike