Crna kronika
ODRŽANO PRIPREMNO ROČIŠTE

Treće suđenje za ubojstva iz 2004. u hotelu Turist
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Vrhovni sud ukinuo je presudu kojom su Čižmok i Handanović bili osuđeni na dugotrajne kazne
OSIJEK

Davoru Čizmoku (37) zvanom Čizma i Damiru Handanoviću (37) zvanom Prcko u veljači sljedeće godine sudit će se treći put zbog ubojstva Pere Martića (38) i Jadranke Modrić (26), odnosno naručivanja ubojstva Pere Martića, koje se dogodilo u noći između 27. i 28. ožujka 2004. godine.

U prvom postupku 2014. godine Čizmok i Handanović bili su oslobođeni krivnje, no nakon drugog suđenja, u prosincu 2017., Davor Čizmok za oba ubojstva osuđen je objedinjenom kaznom na 40 godina zatvora (21 godinu za svako), a Handanović je bio osuđen na 21 godinu zatvora zbog poticanja na ubojstvo Pere Martića. Vrhovni sud tu je presudu ukinuo i vratio predmet na ponovno suđenje.

U utorak je na Županijskom sudu u Osijeku održano pripremno ročište uoči trećeg sudskog postupka, a rasprave su zakazane za 4., 5. i 18. veljače sljedeće godine. Na pripremnom ročištu, kako doznajemo, prihvaćeni su prijedlozi dokaza obrane. I Handanović i Čizmok stigli su na osječki sud u pratnji svojih odvjetnika. Podsjetimo, Handanović je, prije prve presude, u istražnom zatvoru proveo 15, a Čizmok 16 mjeseci. Potom su ponovno bili u zatvoru od nepravomoćne osuđujuće presude 7. prosinca 2017. pa sve do kraja 2018. godine, kada su ponovno pušteni na slobodu.

Obrazlažući osuđujuću presudu iz 2017, sudac Darko Krušlin naveo je da je iz niza izvedenih dokaza nedvojbeno dokazano da je Čizmok s više ispaljenih hitaca ubio Peru Martića i Jadranku Modrić, a da je Handanović od njega naručio Martićevo ubojstvo. Sud je vjerovao tadašnjem policijskom pouzdaniku Igoru Vukoviću, koji je 2017. godine bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, a koje ga je tražilo zbog više kaznenih djela, no sud je vjerovao njegovim ranijim iskazima. Za razliku od drugog suđenja, u prvom je sud Vukovićevo svjedočenje smatrao nevjerodostojnim i kontradiktornim.

Vrhovni sud također je, u obrazloženju odluke o ukidanju osuđujuće nepravomoćne presude, naveo da prvostupanjski sud svoju odluku nije temeljio jedino na iskazu svjedoka Igora Vukovića, ali je njegov iskaz prema za sada utvrđenom činjeničnom stanju vjerojatno presudan za utvrđivanje dokazanosti ili nedokazanosti kaznenih djela koja se optuženicima stavljaju na teret. "S obzirom na važnost iskaza svjedoka Igora Vukovića, za pravilnu odluku u ovom predmetu trebalo je ‘dostatnu pouzdanost‘ provjeravati kroz strožu konfrontaciju njegova iskaza s obranama optuženika, iskazima ostalih svjedoka i drugim izvedenim dokazima. Nije nevažno da je o okolnostima i načinu usmrćenja Jadranke Modrić ovaj svjedok iskazivao bitno drukčije nego što je to utvrđeno sudskomedicinskim vještačenjem. Sud ovom svjedoku potpuno vjeruje, premda je ostala potpuno nejasna njegova uloga i motiv kada je, zajedno s Davorom Čizmokom, postavio eksploziv pod automobil Damira Handanovića, nakon što su ubijeni Pero Martić i Jadranka Modrić i nakon što je, navodno, znao da su ovi optuženici počinitelji... Trebalo je s više pozornosti cijeniti i okolnost proteka vremena nakon kojeg je svjedok odlučio prijaviti počinitelje... Postavlja se pitanje što se to u međuvremenu dogodilo da je odlučio progovoriti o svojim saznanjima s velikim vremenskim odmakom", pitao se, između ostaloga, Vrhovni sud.

Sandra Lacić
rasprava
SUĐENJE

ĆE BITI U

VELJAČI
ISTRAGA ODJELA ZA HLADNE SLUČAJEVE
Viši sud u svom obrazloženju navodi i da iskazi svjedoka Mirsada Bijedića i Zdenka Šabića kompromitiraju “dostatnu pouzdanost” svjedoka Igora Vukovića, ali ih je prvostupanjski sud olako odbacio kao nevjerodostojne. Podsjetimo, Odjel za hladne slučajeve Ravnateljstva MUP-a povezao je Čizmoka i Handanovića s ubojstvima u hotelu Turist tek 2013. godine. Prije toga, za vrijeme istrage koja je trajala devet i pol godina, policija je razgovarala s više od 550 ljudi i obavila 20.000 obavijesnih razgovora. Sve je rezultiralo uhićenjem Čizmoka i Handanovića, koji su tijekom istrage, podizanja optužnice, te trajanja prvog postupka u istražnom zatvoru Osijek proveli 16 (Čizmok), odnosno 15 mjeseci (Handanović).
Najčitanije iz rubrike