Regija
28. OBLJETNICA RAKETIRANJA BIZOVCA

Bizovčani se danas s tugom prisjećaju najkrvavijeg ratnog dana u višestoljetnoj povijesti
Objavljeno 7. studenog, 2019.
BIZOVAC - Na današnji dan, 7. studenoga u Bizovcu će se i ove godine na dostojanstven način odati počast žrtvama najveće tragedije u višestoljetnoj povijesti Bizovca, koja se dogodila u vrijeme izravne srpske agresije na Hrvatsku.

Toga dana, neuobičajeno toplog za ovo doba godine, ne sluteći opasnost, ljudi su na obližnjim poljima ubirali ljetinu i obavljali druge poljodjelske radove. Samo nekoliko minuta iza podneva 7. studenoga 1991. godine, zrakoplovi takozvane JNA bez ikakva povoda obrušili su se na Bizovac. Povedeni istupima ratnog zločinca Vojislava Šešelja i izvješćima u srpskim medijima kako se u Bizovačkim toplicama liječe i odmaraju hrvatski branitelji, njihov prvi cilj bilo je rušenje poznatog hotela "Termia", u kojem je tada boravilo više stotina gostiju. Iako su promašili hotel, zbog siline detonacije i pritiska na ulaz u hotel, poginuo je mladi hrvatski vojnik, a u Nacionalnom restoranu ranjen je promatrač Europske zajednice.


Sat i pol kasnije zračnim napadom neprijateljska avijacija pokušala je srušiti željeznički kolodvor. Kolodvorsku zgradu su promašili, no teško su oštetili više obiteljskih kuća u blizini. U trećem brutalnom i podmuklom napadu, zrakoplovi ubojice pogodili su samo središte Bizovca u kojem je tada pokraj policijske postaje bilo puno mještana, putnika, prolaznika i radnika.


U tom napadu život su izgubili Josip Marinić, Josip Jurenac, Darko Kovačević, Slavko Vidaković, Tomislav Kranjčević, Derviš Grabus, Reza Vuković i jedanaestogodišnji Dragan Cvetković, a teško su ranjeni Josip Andraković, Anđelko Stanić, Vinko Pintar, Pavo Duvnjak, Dražen Lacković, Ivan Ladišić, Spomenka Lacković, Franjo Plazonić, Dalibor Cvetković, Agica Sudar, Anica Pavić, Zlatko Štulac, Verica Glavaš, Milica Magušić, Damir Ivanović, Slavko Mateašić, Željka Galić, Zlatko Kajić, Marijan Parle, Antun Kraštek, Matija Kojundžić, Marija Đerki i Baškim Saljiji.


Iako je od počinjenog zločina prošlo 28 godina, počinitelji ovog terorističkog barbarskog zlodjela nad civilima do danas nisu otkriveni i privedeni pred lice hrvatske javnosti i pravosuđa, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća stradalim žrtvama Općina Bizovac i mještani svake se godine na ovaj dan prisjećaju svoje tragedije i njezinih nevinih žrtava koje čuvaju u svojim sjećanjima i molitvama, naglašava načelnik Općine Bizovac, Srećko Vuković.

Lidija Aničić
Među osmero poginulih u raketiranju središta Bizovca bio je jedanaestogodišnji dječak Dragan Cvetković
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike