Novosti
PROPAO POKUŠAJ MIRENJA VLADE I SINDIKATA ZNANOSTI

Sindikat: U četvrtak kreće štrajk na svim fakultetima u Hrvatskoj
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Pokušaj mirenja Vlade i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja u ponedjeljak je propao, pa fakulteti, kako je i najavljeno prošloga tjedna, u četvrtak kreću u štrajk, i to sa zahtjevom za povećanje plaća dijelu članova s najnižim plaćama, a radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi. Ministar rada Josip Aladrović nakon sastanka izjavio je da ono što sindikati traže Vladi nije prihvatljivo, a sindikalist Igor Radeka ustvrdio je kako im na tom sastanku "nije ponuđeno doslovno ništa".


"Ovdje ne govorimo o kolektivnom pregovaranju, nego o jednostranom zahtjevu sindikata na koji ne možemo pristati. Nije istina da nismo ponudili ništa, ponudili smo da zajedno redizajniramo cijeli sustav plaća i da utvrdimo točne razine složenosti poslova, a dok to ne utvrdimo, povećanje će biti 6,12 posto. To je jedna izbalansirana ponuda", poručio je ministar Alardović. Sindikalist Radeka kazao je kako će fakulteti u štrajku biti svaki tjedan, najmanje jedan dan. "Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, sve zaposlene da se pridruže štrajku", rekao je Radeka, uvjeren da će cijeli sustav biti u štrajku. A još u petak glavni tajnik Sindikata Vilim Ribić najavio je da će, ako se nakon prvoga dana štrajka sindikalni zahtjev ne riješi - idući štrajk biti organiziran u srijedu, 30. listopada.


Podsjetimo, Sindikat znanosti traži povećanje plaća nenastavnom osoblju podizanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto, nastavnim zvanjima za 3,5 posto te vraćanje koeficijenta od 3 posto, koji je oduzet 2013. godine svim zaposlenicima. Među zahtjevima je i povrat ukinutog dodatka na plaće za vjernost službi od 4,8 i 10 posto. Sve to, ističu, prema stručnim izračunima, državu bi stajalo 40 milijuna kuna na godišnjoj razini. ​Povećanje plaće nenastavnom osoblju sindikalisti smatraju istovjetnim zahtjevu prosvjetnih sindikata, koji od Vlade traže povećanje koeficijenata složenosti poslova i svih zaposlenih na nenastavnim radnim mjestima u osnovnim i srednjim školama za 6,11 posto. I zbog čega štrajkaju već osam radnih, odnosno ukupno čak 12, dana.
"Smatramo da bi bilo potpuno neopravdano da zaposlenici unutar sustava javnih službi na istim radnim mjestima i za istu složenost poslova budu različito plaćeni", još prije su u priopćenju poslanom Vladi ustvrdili u Sindikatu znanosti. "Neodrživo je da čistačica koja radi isti posao na fakultetu i u osnovnoj školi ima različite koeficijente. Kako osnovne i srednje škole traže povećanje koeficijenata za svoje nenastavno osoblje, logično je da i naše nenastavno osoblje, koje radi isti posao, ima jednako povećanje plaća", kazao je u petak makroekonomist u Sindikatu znanosti Matija Kroflin. Zahtjev za povećanje plaća u nastavnim zvanjima za 3,5 posto obrazložili su potrebom da se ukloni postojeća razlika u koeficijentima predavača i umjetničkih suradnika u odnosu prema asistentima. "Bilo bi neopravdano i diskriminatorno da predavač ostane na nižem početnom koeficijentu složenosti poslova od asistenta u visokom obrazovanju ili učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama", smatraju u Sindikatu. J.Pejaković/H
40

milijuna kuna na godišnjoj razini koštali bi, tvrde u Sindikatu znanosti, njihovi zahtjevi ​
Možda ste propustili...

PPD LANI OSTVARIO 30,4 MILIJUNA EURA NETODOBITI

Dobit 22 posto manja nego 2022.

ZAVRŠIO PRVOSVIBANJSKI MINIGODIŠNJI ODMOR

Na graničnim prijelazima s BiH čekalo se satima

POLOŽEN VIJENAC U SPOMEN NA SVE ŽRTVE RADNIČKE BORBE, POGINULE RADNIKE I HRVATSKE BRANITELJE

Sindikati: Od nove vlasti zahtijevamo dijalog o položaju radnika