Novosti
ŠTRAJK SE NASTAVLJA

Propuštene sate učenici će morati nadoknađivati subotom ili praznicima?
Objavljeno 22. listopada, 2019.

Vezani članci

PROPAO POKUŠAJ MIRENJA VLADE I SINDIKATA ZNANOSTI

Sindikat: U četvrtak kreće štrajk na svim fakultetima u Hrvatskoj

Predstavnici školskih sindikata u ponedjeljak su objavili kako je toga dana štrajkalo 93 posto djelatnika osnovnih i 89 posto djelatnika srednjih škola u cijeloj Hrvatskoj te da će u utorak cirkularni štrajk nastaviti škole u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Poručili su kako i dalje stoje pri zahtjevu za povećanje koeficijenta složenosti poslova na 1,406 - naglasivši da bi i uz najavljeno povećanje osnovice plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto na tri puta tijekom 2020. godine prosvjetni radnici i dalje zaostajali za drugim javnim službenicima. Komentirali su i najavu ministra rada Josipa Alardovića - da će kao odgovor na sindikalne zahtjeve naručiti analizu svih koeficijenata složenosti radnih mjesta u državnoj i javnoj upravi, kako bi svi zaposleni bili pravedno vrednovani. "Najbolje svjetske konzultantske kuće ne rade ispod 500-tinjak milijuna kuna, mislim da je bolje uložiti u ljude u osnovnom i srednjem školstvu i ispuniti zahtjeve sindikata", kazao je Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske.

Ministar Alardović je novinarima poručio da će se kominikacija o prestanku ili trajanju štrajka sigurno nastaviti. "Do kraja ovog tjedna pokušat ćemo riješiti i pitanje kolektivnog ugovora, to jest razgovarati o povećanju osnovice. Ni u jednom trenutku nismo prijetili, niti hoćemo", poručio je. Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto još sindikate nisu pozvali na razgovor, ministar je naglasio kako sada razgovaraju o kolektivnom ugovoru. "S jedne strane bismo sada dali povećanje od 6,12 posto svima, a nakon toga bismo krenuli u detaljnu evaluaciju svih radnih mjesta. Govorimo o redizajnu plaća za 240.000 ljudi, što nije jednostavan proces", zaključio je Alardović.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je kako sa sindikatima treba nastaviti dijalog te da je iznimno važno pokazati poštovanje prema učiteljima i svima koji rade u školama.

S obzirom na trajanje štrajka postavlja se i dalje pitanje kako će i kada učenici nadoknaditi propuštene sate. U školama se rade analize, a kao opcije se spominju nadoknade subotom ili smanjenje praznika.

"Odrađivanje, tj. nadoknada nastave past će na leđa svakom ravnatelju. Obje su opcije otvorene - i nadoknada subotama i smanjenje praznika. No još čekamo da vidimo do kada će štrajk uopće trajati", rekla je ravnateljica OŠ “Augusta Cesarca” u Krapini Matilda Juričev Žigman za 24 sata. J.Pejaković/H
Ministar Aladrović: Želimo postići razinu socijalnog dijaloga koja će rezultirati socijalnim mirom
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

Najčitanije iz rubrike