Osijek
OŠ VIJENAC I PEČUŠKI HRVATSKI ŠKOLSKI CENTAR MIROSLAVA KRLEŽE

Više od četiri desetljeća suradnje osječke i pečuške škole
Objavljeno 22. listopada, 2019.

Više od četiri desetljeća uspješne je suradnje iza osječke Osnovne škole Vijenac i Hrvatskog školskog centra Miroslava Krleže iz mađarskog grada Pečuha. Svake godine učenici i nastavnici obiju škola zajednički realiziraju najmanje dva projekta - zajednički boravak učenika trećih razreda u školi u prirodi u Orahovici i zajedničko ljetovanje učenika viših razreda na jezeru Balaton.

Upravo boraveći na Balatonu, već drugu godinu zaredom, nastavnici iz Pečuha Akos Kolar, Marica G. Dudas, Gabor Surany i Lidia Sztanics te osječki nastavnici Kristina Rajlić i Hrvoje Pavić zaključili su da suradnju dviju škola treba intenzivirati, ne samo za vrijeme ljetnih praznika, nego i tijekom školske godine. Tako se uz potporu uprave obiju škola krenulo u planiranje i prvu fazu realizacije pilot-projekta "Upoznaj grad - doživi park".

- Cilj je ovoga projekta da učenici prijateljskih škola što bolje upoznaju prijateljske gradove Osijek i Pečuh. Gradove Osijek i Pečuh određuje bogato kulturno-povijesno nasljeđe, ali i bogata parkovna baština. Baš zbog toga učenicima smo željeli prikazati sličnosti i različitosti tih gradova - kaže nastavnik iz OŠ Vijenac Hrvoje Pavić.

Krajem prošloga tjedna učenici osmih razreda tako su u pratnji nastavnika otputovali u Pečuh. Nekima je od njih, kaže nastavnik Hrvoje Pavić, to bilo i prvo putovanje vlakom.

- Na kolodvoru u Pečuhu pjesmom su nas dočekali učenici i nastavnici Hrvatskog školskog centra Miroslava Krleže te smo se zajednički uputili u obilazak grada. Učenici su imali priliku upoznati središte Pečuha rješavajući pitanja iz pripremljenog kviza. Osim središta grada upoznali su i grobnicu ispod pečuške džamije. Ni kiša nije mogla poremetiti planove, tako da je održana i prigodna utakmica između gostiju iz Osijeka i domaćina iz Pečuha, bez obzira na rezultat, dogovor je bio da se navečer navija za Hrvatsku. A u pratnji domaćina učenici su razgledali i znamenitu četvrt Zsolnay, gdje su sudjelovali u raznim aktivnostima u Kući čudesa - ispričao nam je Hrvoje Pavić.

Prvi dio pilot-projekta “Upoznaj grad - doživi park”, kaže, uspješno je realiziran. Učenici i nastavnici sada nestrpljivo čekaju proljeće i dolazak gostiju iz Pečuha u Osijek. J.P.
Uz potporu uprave obiju škola krenulo se u prvu fazu realizacije pilot-projekta “Upoznaj grad - doživi park”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike