Kultura
PROVOKATIVNI PROJEKT

Sotterraneo stiže u &TD
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Europski projekt apap - Perfroming Europe 2020, u Teatar &TD donosi provokativni projekt talijanskog kazališnog kolektiva Sotterraneo, višestruko nagrađivanu predstavu Overload te radionicu Theatre Fit istog kolektiva. Radionica će se održati 23. listopada, a predstava je na rasporedu 24. listopada u Velikoj dvorani &TD-a. Predstava Overload počiva na tekstovima američkog pisca Davida Fostera Wallacea čiji su polja interesa i preokupacije bliski našima, primjerice: uloga medija u kreiranju današnjeg društva, galopirajuća industrija zabave i posljedično fragmentirana percepcija.


U prezasićenom medijskom prostoru krećemo se između masovnih distrakcija i digitalnih mutacija. Preopterećeni informacijama, živimo u stanju konstantne alarmiranosti koju su naši preci mogli doživjeti jedino u ratnoj situaciji. Informacijski šum širi se po cijeloj planeti. Trebamo li se stišati i shvatiti što je uistinu vrijedno naše pažnje?


Svojim govornim iskazima izvođači neumorno upućuju na veze prema skrivenom sadržaju te pokreću mehanizam proizvodnje atrakcija i slika u gledatelju. Hoće li će se angažirati u otkrivanju skrivenog sadržaja, izbor je na gledatelju. Pristajući na taj angažman fokus publike biva izmješten sa glavne radnje u kaotičan labirint distrakcija gdje gledatelj pokušava pronaći djeliće nečega što tek podsjeća na svakodnevicu. Predstava Overload bazira se na agitacijskom govoru i hipertekstualnoj strukturi.


Radionica Theatre - Fit bazira na indvidualnim i kolektivnim vježbama te improvizacijama na zadane teme. Broj polaznika je ograničen na 20, a svoje prijave (ime, prezime, godina rođenja) šaljite na itd@sczg.hr. Prijaviti se mogu isključivo punoljetne osobe, s ili bez kazališnog iskustva.


Sotterraneove radionice zasnivaju se na ponavljajućim repeticijama, govornim i gestikulacijskim improvizacijama, grupnoj dinamici te pokretu. Na taj se način kontinuiranim izmjenama izvedbenih scenskih razina, sudionike stavlja u poziciju potrage za dinamikom igre i izvođačkim senzibilitetom.


Potrebno je ponijeti udobnu odjeću, bilježnicu, olovku, bocu vode i, ono najvažnije, samoironiju.


Kazališni kolektiv Sotterraneo započeo je s radom u Firenci 2005. Sotteranneo istražuje jezične mogućnosti kazališta - mjesto karakterizirano fizičkim i intelektualnim vremenom, koje je u isto vrijeme staro i beznadno suvremeno. Sotterraneo voli eksperimentirati s različitim formatima, proizvodeći multidisciplinarne i slojevite komade u potrazi za formom i sadržajem. Oni variraju od klasičnih izvedbi do predstava koje ovise o specifičnoj lokaciji i često su usredotočeni na proturječja i tamne strane današnjice. Nadalje, Sotterraneov avant-pop pristup nastoji pričati o našem vremenu pri čemu uspostavlja ravnotežu između kolektivne mašte i najvišeg nekonvencionalnog razmišljanja. U tome je kontekstu pozornica mjesto na kojemu se formira državljanstvo, kao i svakodnevne geste kulture testiranja kritičke svijesti publike. Naposlijetku, publika je glavni sugovornik skupine i u središtu svih njihovih projekata.


Sotterraneo je osvojio neke od najvažnijih nacionalnih i međunarodnih kazališnih nagrada: Lo Straniero nagradu i posebnu nagradu Ubu 2009., Hystrio Castel dei Mondi nagradu 2010., Srebrni lovorov vijenac za predstavu Dies Irae na sarajevskom MESS festivalu 2011., Eolo nagradu u kategoriji najboljeg novog izvođača za predstavu Dječja Republika, kao i nagradu ACT festivala te prvu nagradu BE FESTIVALA za predstavu Homo ridens na BE festivalu u Birminghamu 2012. Konačno, 2016., osvojili su Best of BE Tour nagradu BE festivala u Birminghamu. Njihov komad Preopterećenje nominiran je za Ubu nagradu u kategorij najbolje predstave 2018. N.Vek.
Možda ste propustili...

PROMOCIJA ZBIRKE POEZIJE PETRA ELEZA

Duhovnošću protiv svakodnevnih izazova

NOVA PREMIJERA U REŽIJI IVANA PENOVIĆA

Polazište i slavni Jarryjev Kralj Ubu

PREDSTAVLJEN ROMAN "TAJKUNOVA KĆI"

Tafra: Novinari su male bebe za književnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana