Zdravlje
KOMUNIKACIJSKA KAMPANJA “KLIKNI ZA RANIKLIK!”

Uspostavljanje jedinstvene mreže programa rane intervencije u Hrvatskoj
Objavljeno 20. listopada, 2019.

Komunikacijskom kampanjom "Klikni za raniKLIK!" te istoimenim događajem održanim u Dječjem vrtiću Vrbik tijekom obilježavanja Dječjeg tjedna, HURID potiče uspostavljanje jedinstvene mreže programa rane intervencije u Hrvatskoj pod nazivom raniKLIK koja podrazumijeva aktivnu suradnju i mogućnost razmjene iskustava među stručnjacima i roditeljima. HURID-ova tražilica www.raniKLIK.hr pomaže zabrinutim roditeljima u brzom pronalaženju stručnjaka rane intervencije u lokalnoj zajednici, stručnjacima daje priliku za međusobno povezivanje te sadrži podatke o pružateljima usluga iz zdravstvenog, odgojno-obrazovnog, socijalnog i nevladinog sektora koji mogu pomoći u planiranju i unaprjeđivanju sustava rane intervencije u Hrvatskoj.

Povezani sustav
Događaj su, uz domaćine i stručnu javnost, uveličali visoki dužnosnici i predstavnici nadležnih ministarstava Republike Hrvatske te gradskih ureda, kao i predstavnici Ureda pravobraniteljice za djecu, dok su stručnjaci i roditelji podijelili svoja iskustva u panel-raspravi o važnosti rane intervencije. Glavni apel kampanje, kao i održane panel-rasprave, usmjeren je na stvaranje međusektorskog i na znanstvenim istraživanjima utemeljenog sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj.

Ivona Salaj, savjetnica pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, u svojoj je pozdravnoj riječi istaknula izostanak povezanosti sustava u području pružanja usluga rane intervencije u djetinjstvu: "Ono što je i naš Ured uvidio kroz svoj rad u području rane intervencije jest činjenica da u Hrvatskoj nedostaje povezani sustav koji bi roditeljima s djecom s razvojnim teškoćama ili razvojnim rizicima omogućio na jednome mjestu sve potrebne informacije koje bi ih uputile gdje i kome se obratiti. Naš Ured u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te udrugom HURID i UNICEF-om sustavno radi na politici koja će se točno odnositi na ranu intervenciju u djetinjstvu."

Prof. emerita dr. sc. Marta Ljubešić, predsjednica Upravnog odbora HURID-a, naglasila je važnost timskog rada stručnjaka u ranoj intervenciji: "Potrebe djeteta rane dobi s razvojnim rizicima ili teškoćama kao i potrebe obitelji složene su i zato ranu intervenciju u djetinjstvu provode stručnjaci različitih profesija iz biomedicinskog i društvenog područja znanosti. Prioriteti u podršci djetetu i obitelji dogovaraju se timski, a ako je dijete istovremeno uključeno u više ustanova, www.raniklik.hr je alat koji može povezati stručnjake uključene u rad s djetetom i roditeljima. HURID prepoznaje potrebu unaprjeđivanja obrazovanja stručnjaka za ranu intervenciju u djetinjstvu te tome pridonosi kroz suradnju s akademskom zajednicom te organizaciju edukacija i multidisciplinarnih simpozija."

Izazovi
"Dijete rane dobi uči životno važne vještine kroz interakcije u prirodnim situacijama, a pružanjem podrške stvaranju socijalnih odnosa doprinosi se uključivanju i djeteta i obitelji u zajednicu. HURID se zalaže za uključivanje djece s teškoćama u razvoju u redovne odgojno-obrazovne programe i zajedno smo radili na stvaranju podrške odgojiteljima, djeci i njihovim roditeljima kako bi uključivanje bilo korisno za dijete s razvojnim odstupanjima i za ostalu djecu.", izjavila je Davorka Crnković, ravnateljica Dječjeg vrtića Vrbik.

Prof. log. Renata Rade, Marte Meo terapeut, vanjska suradnica HURID-a, na panelu je istaknula: “Podizanje djeteta uvijek je izazov. Specifična težina odgajanja i poticanja djeteta s razvojnim teškoćama tijekom svakodnevnih obiteljskih rutina često ostaje, od strane stručnjaka, nepoznata i nedotaknuta. Uvid u navedena ponašanja djeteta kod kuće (kućni posjeti, videosnimka ili sl.) otvara stručnjacima mogućnost pozitivnog djelovanja na cijelu obitelj. “ J.Kn.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NUTRICIONIZAM ZDRAVA TEŽINA

Ne mučite se s dijetama, ubrzajte svoj metabolizam

2

SKOLIOZA DEFORMACIJA KRALJEŽNICE

Razdoblje naglog rasta je najkritičnije

3

SAVJETUJE SE PACIJENTIMA DA NE PRESTANU UZIMATI TERAPIJU

Za osobe s povišenim krvnim tlakom veća prijetnja smrti od koronavirusa