Regija
REKORDNA UPISNOST U OSNOVNU GLAZBENU ŠKOLU

Miholjačka glazbena škola koja je upisivala oko 50 - 60 učenika, ove godine ima ih 82!
Objavljeno 7. listopada, 2019.
DONJI MIHOLJAC

Gotovo pola stoljeća duga je tradicija Osnovne glazbene škole u Donjem Miholjcu koja djeluje pri Osnovnoj školi Augusta Harambašića.

Iz godine u godinu broj upisanih učenika je rastao. Danas u Donjem Miholjcu glazbenu školu pohađaju 82 učenika.

- Mi smo mala glazbena škola i broj učenika godinama se kretao od 50 do 60. Međutim, ove školske godine 2019./2020. upisana su 82 učenika - ističe ravnatelj Osnovne škole Augusta Harambašića Vedran Aladić te dodaje da je interes povećan zbog znatno poboljšanih uvjeta rada u zgradi u kojoj djeluje Glazbena škola, a koji omogućuju da glazbeno obrazovanje pohađa i više od 100 učenika.

- Unatrag tri godine uložili smo znatna sredstva u obnovu infrastrukture, u zgradu koja je stara stotinjak godina. Adaptirali smo cijeli prostor, od većih učionica napravili smo manje za individualnu nastavu. Imamo deset novih, kvalitetno uređenih učionica, vizualno prihvatljivih i glazbeno opremljenih. Isto tako, sanirali smo toaletne sustave. U suradnji s Gradom Donjim Miholjcem kupili smo nove instrumente – bisernice, bračeve, harmonike i klavir. Na taj način napravili smo temelje za upis učenika – pojašnjava ravnatelj Aladić.

Prezadovoljan je i voditelj glazbene škole, Darko Nikolić.

- Dok druge glazbene škole gube djecu, mi uspijevamo povećati broj. Ove je godine deset učenika više upisano nego prošle. Smatram da svojom kvalitetom i uspjesima, ali i javnim nastupima, uspijevamo dovoljno motivirati učenike i roditelje za pohađanje glazbene škole. A tu su i gostovanja u drugim gradovima - kaže Nikolić.

Novost je glazbena predškola koja je pokrenuta ove školske godine, što voditelj Darko Nikolić smatra dobrim potezom. U glazbenoj predškoli nastavnici škole su na stručan, a istodobno sažet i zanimljiv način predstavili povijest, građu i karakteristike instrumenata.

- Učenici drugog razreda osnovne škole su u glazbenoj predškoli pohađali općeobrazovni dio programa i dobra stvar je da se 90 posto njih upisalo u glazbenu školu. To je bio pun pogodak, pa će i sljedećih godina nastaviti s glazbenom predškolom - kaže Nikolić.

Osnovna glazbena škola ima četiri odjela: klavir, gitara, harmonika te tambura. Učenici mogu upisati i solo pjevanje. U školi postoji tamburaški orkestar za mlađu i stariju dob te zbor. Tradicionalno, najveći interes učenika je za klavir i gitaru. Učenici se mogu upisati u glazbenu školu kada kreću u 3. razred općeobrazovne osnovne škole

Nastava se odvija u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni, ovisno o obvezama učenika u redovnoj osnovnoj školi, jer Glazbenu školu ne pohađaju samo učenici iz Donjeg Miholjca, nego i susjednih općina Magadenovac, Marijanci, Podravska Moslavina i Viljevo. Učenici miholjačke OGŠ natjecali su se na brojnim domaćim festivalima, smotrama i natjecanjima, a redovito sudjeluju u većini školskih i gradskih kulturnih manifestacija. Organiziraju se i koncerti na kojima, osim učenika, redovito nastupaju i učitelji sa svojim solističkim točkama.

No, Glazbena škola ima potrebe i planove za otvorenje novih odjela, za programe puhaćih i gudaćih instrumenata.

- To nam nedostaje u školi i sva energija usmjerena je u aktualiziranje novih odjela puhaćih i gudaćih instrumenata. Naravno, prvo moramo riješiti neke pravne stvari, a onda ćemo zatražiti otvaranje tih odjela – napominje voditelj Osnovne glazbene škole Darko Nikolić te zaključuje da djelovanje Osnovne glazbene škole u Donjem Miholjcu utječe na glazbeni odgoj mladih te profesionalno usmjeravanje i podizanje glazbene kulture uopće.

Snježana Fridl
Karlo barun Prandau inicirao osnutak glazbene škole U DONJEM MIHOLJCU
Glazbena povijest miholjačkog kraja seže u vrijeme Turaka, a najviše se primjenjivala u crkvenim liturgijskim obredima. Glazbena škola u Donjem Miholjcu osnovana je 1834. godine na inicijativu Karla Prandaua, vrsnog pijanista. Njegovom je zaslugom trivijalna narodna škola 1830. prerasla u glavnu, tako da je u njezinu sastavu od 1834. postojala i glazbena škola. Karlo barun Prandau težio je da se u školi obrazuju budući instrumentalisti za njegov dvorski orkestar koji bi još svirao u crkvi i na zabavama, ali su se odgajali i budući učitelji i orguljaši. Ne zna se kada je i pod kojim okolnostima prestala djelovati glazbena škola koja je osnovana 1834. godine. No glazbena škola u Donjem Miholjcu ponovno je počela djelovati 1972./1973. godine i djeluje i dandanas zaslugom učiteljice Jelice Dimitrijević. U osnivanju ove glazbene škole pomogla je i Glazbena škola Franje Kuhača u Osijeku.
Možda ste propustili...

U GLAZBENOJ ŠKOLI JOSIPA RUNJANINA

Prvi put Dani otvorenih vrata

Najčitanije iz rubrike