Crna kronika
TRAGIČNA PROMETNA NESREĆA

Prevrtanje kobno za 64-godišnjeg vozača traktora
Objavljeno 7. listopada, 2019.
Traktoristi su lani sudjelovali u 337 prometnih nesreća, u kojima je čak devet osoba poginulo
KONDRIĆ

Šezdesetčetverogodišnji vozač traktora smrtno je stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu nešto prije 11 sati na izlazu iz Kondrića prema Gašincima. Prema prvim neslužbenim informacijama, muškarac je poginuo pri prevrtanju traktora kojim je upravljao.

Policija je na mjestu tragične nesreće obavila očevid kojim će se utvrditi okolnosti stradavanja 64-godišnjaka, a više informacija iz Policijske uprave osječko-baranjske očekuje se tijekom današnjeg dana.

Ovo je tek jedna od nesreća u kojoj su u Hrvatskoj život izgubili traktoristi. U kolovozu ove godine, također pri prevrtanju traktora, na livadi u Donjoj Šemnici u Krapinsko-zagorskoj županiji, poginuo je traktorist. Također, 22. srpnja u šumi nedaleko od mjesta Brezine na području Lipika, u prevrtanju traktora marke Štore, bez kabine ili zaštitnog luka, smrtno je stradao 66-godišnji vozač, a teško ozlijeđen 64-godišnji putnik koji se prevozio na traktoru. Krajem travnja 36-godišnji traktorist poginuo je u šumi Glogovnica kod Čazme. Crni niz započeo je još u siječnju, kada je 84-godišnji traktorist sletio vozilom s ceste i poginuo, nedaleko od Otočca. U veljači ove godine, u samo četiri dana, jedan je traktorist smrtno stradao, a dvojica su teško ozlijeđena u nesrećama koje su se dogodile u Požeško-slavonskoj županiji. Na cesti između mjesta Milanovac i Ugarci 60-godišnji vozač izgubio je nadzor nad neregistriranim i neosiguranim traktorom te sletio u kanal, a potom i na njivu. Vozač je ispao iz kabine traktora te smrtno stradao. Niz je nastavljen kada je 77-godišnjak, u šumi nedaleko od mjesta Donji Gučani, izgubio nadzor nad traktorom na uzbrdici, nakon čega je došlo do nekontroliranog kretanja traktora unatrag i prevrtanja, pri čemu je 77-godišnjak teže ozlijeđen. Potom je, na njivi nedaleko od mjesta Migalovci, 56-godišnjak tijekom oranja izgubio nadzor nad traktorom koji se prevrnuo. Vozač je teško ozlijeđen.

Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, traktoristi su prošle godine u Hrvatskoj sudjelovali u 337 prometnih nesreća u kojima je devet osoba poginulo. Još 31 osoba je ozlijeđena teško i 51 lakše.

Vozači traktora najčešće izazivaju prometne nesreće zbog nedržanja traktora na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba ceste, nerijetko u kombinaciji s vožnjom pod utjecajem alkohola. Puno više traktorista te putnika na traktorima i traktorskim prikolicama stradava u šumi, na poljoprivrednim površinama i prilaznim putovima, i to najčešće zbog prevrtanja.

Sandra Lacić
upozorenje
POGIBAJU

STARIJI

TRAKTORISTI
LANI U LISTOPADU TRI MRTVA TRAKTORISTA
U listopadu prošle godine poginula su čak tri vozača traktora, i to na potpuno jednak način. Nakon što su se traktori kojima su upravljali prevnuli, prignječili su ih i usmrtili na mjestu. Većina ovih nesreća dogodila se na oranicama i prtenim putevima nakon što su vozači izgubili kontrolu nad upravljačem traktora na kosini.

Nesreća s traktorom mogla je biti kobna i za 68-godišnjaka iz Lapovaca na đakovačkom području. On je početkom listopada prošle godine sišao s traktora kojeg nije ugasio niti zakočio. U jednom trenutku došlo je do pokretanja traktora koji je 68-godišnjaka prignječio uz kombajn parkiran u blizini. Drugi poljoprivrednici odmah su priskočili u pomoć 68-godišnjaku, odmaknuvši traktor. Bio je teško ozlijeđen.
Najčitanije iz rubrike