Zdravlje
GENETIKA IGRA JAKO VELIKU ULOGU U TOME KAKVA ĆE NAM BITI KOŽA

I stres je okidač za bolesti kože
Objavljeno 7. listopada, 2019.

Zbog utjecaja vjetra te oštrog i hladnog zraka koža se pojačano isušuje i ljušti. Stijenke kapilara pod utjecajem se hladnoće stisnu, pa koža poprima crvenu, katkad ljubičastu, boju. Kao posljedica isušivanja javlja se i neugodan svrbež, koji kožu dodatno iritira. Najizloženiji dijelovi su lice, vrat i ruke, a najosjetljiviji usne, nos i uške.

Genetika igra jako važnu ulogu u tome kakva će nam biti koža, ali se često zaboravlja da prirodno starenje kože počinje već oko 25. godine. Dodaju li se tomu slaba fizička aktivnost, nepravilna prehrana i stres, nastaju i mnogo ozbiljniji problemi od pojačane potrebe za prikladnom njegom.

Različitim kožnim bolestima poznati su uzroci, ali stres, bolest današnjice, dodatno pogoršava stvari. Nije nepoznato da je stres okidač seborejičkog dermatitisa - ljuskanja kože, rosacee - kronične kožne bolesti lica koju karakterizira crvenilo i proširene kapilare. Promjene su pretežno na nosu i obrazima, rjeđe na čelu i bradi. Uzroci nisu potpuno razjašnjeni, ali ulogu igraju prirođena sklonost, probavne tegobe, hrana s jakim začinima i alkoholna pića te nagle promjene temperature zraka. Akne se također pogoršavaju stresom, kao i neurodermitis i psorijaza.

Uz klasične lijekove koje propisuju liječnici nužna je i promjena načina života, zapravo životne filozofije.

Upravo onako kako se priroda budi, kako staro zamjenjuje novim, tako se u skladu s njom i naše tijelo u proljeće počinje obnavljati i uklanjati sve nepotrebno i suvišno. U svijetu, a i kod nas, sve su popularniji tzv. oxygen barovi, u koje ljudi odlaze po svoju dozu čistog kisika. No kisik osim disanjem dobivamo i kroz kožu, a dok ne stignete na neki takav tretman, poslužite se "prirodnim barom". Duga šetnja, čisti zrak preko Drave, vožnja biciklom do Kopačkog rita, uređenje vrta i - stiže nagrada. Ne samo bolji izgled nego i ukupno bolje fizičko zdravlje. Treba iskoristiti svaki dan.

Za čišćenje i njegu lica preporučuju se lagani i multivitaminski tonici, kao i piling gelovi ili prirodni pripravci kojima se uklanjaju odumrle stanice s našeg lica. Tip kože se ne mijenja, ali pravilnim tretmanima i njegom mogu se spriječiti neke promjene koje sa sobom donosi normalan proces, a to je starenje. Lice treba izgledati svježe i mlađe. Naravno, to je teško postići, ali se može uz malo truda. Svakako, preporučuje se svjetliji puder, da izgleda što laganije, ili čak samo tonizirajuća krema. Da bi se naše lice u večernjim trenutcima odmorilo, potrebno ga je dobro očistiti i nanijeti hranjivu kremu. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike