Kultura
DANI MILKA KELEMENA U SLATINI OD 10. DO 19. LISTOPADA

Festival je u četvrt stoljeća dao nemjeriv prinos urbanoj afirmaciji Slatine
Objavljeno 5. listopada, 2019.
SLATINA



Jubilarni Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena u Slatini, koji ove godine obilježava četvrt stoljeća, počinje 10. listopada i nastavlja se brojnim programima sljedećih devet dana. Prvi se festivalski događaj i ove godine smješta u galerijski prostor Zavičajnog muzeja Slatine, gdje će u 19 sati biti otvorena izložba likovnog i glazbenog umjetnika i teoretičara, sveučilišnog profesora Marcela Bačića pod nazivom Crtovlje. Svečano otvorenje festivala u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta bit će začinjeno koncertom Cantus ansambla u 20 sati. Kao gosti nastupit će Roberto Fabriciani na flauti i Francesco Romano na gitari.


Ovogodišnji program najvažnije kulturne manifestacije u Slatini donosi još nastupe djevojačkog zbora Zvjezdice iz Zagreba, Djevojačkog zbora Brevis iz Osijeka, pijanista Danijela Detonija, kvarteta Turangalila iz Zagreba, pobjednika Papandopulo natjecanja 2019. iz džez-kategorije i komornih sastava, plesačica i udaraljkaša iz Ugande, stručno predavanje Marcela Bačića o likovnosti u partiturama Milka Kelemena te predavanje književnog prevoditelja, publicista i pjesnika Seada Muhamedagića o Kelemenu i književnosti.


Zahvaljujući Danima, od 1995., kad je festival utemeljen, u Slatini se svake godine okupljaju ugledni hrvatski i svjetski poznati umjetnici, ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji skladatelja i glazbenog pedagoga Milka Kelemena, velikana hrvatske glazbe, kojemu je festival i posvećen. U različitim festivalskim programima nastupili su ansambli i solisti iz Hrvatske, 17 europskih zemalja te iz Indije, Izraela, Kine, Armenije, Japana, SAD-a i Australije.


Temelj festivala čine djela Milka Kelemena, upotpunjena i obogaćena ostalim oblicima umjetničkog stvaralaštva - likovnim izložbama, filmskim projekcijama, scenskim predstavama, književnim susretima... Festival želi približiti građanima suvremenu glazbu i umjetnost, koja postaje dio svakodnevnog života, a posebno mladima, koji su potencijalni budući umjetnici ili nova glazbena publika. Osim u Slatini festivalski su programi izvođeni i u drugim mjestima (Osijek, Virovitica, Voćin, Sopje, Suhopolje, Nova Bukovica, Čađavica, Čačinci).


Festival je u 25 godina postojanja dao nemjeriv prinos deprovincijalizaciji kulturnog života i urbanoj afirmaciji Slatine, Virovitičko-podravske županije i slavonske regije. Upravo to bila je želja skladatelja, koji je uvijek govorio da mu je jednako važno nastupati u najvećim dvoranama Beča, Londona ili New Yorka kao i u njegovoj rodnoj Slatini, i koji nije priznavao postojanje umjetničke, posebno glazbene, provincije.


Organizacijski odbor predstavio je program ovogodišnjeg festivala na dan rođenja skladatelja Kelemena, 30. ožujka. Prvi pretprogram bila je plesna predstava simbolična naziva Goodbye my Maestro, kojom se od preminulog skladatelja oprostio japanski plesač i koreograf Ryuzo Fukuhara, a potom je Gudački kvartet Rucner svoju vrhunsku glazbu predstavio u crkvama i kapelicama slatinskih prigradskih naselja Kozice, Sladojevci i Novi Senkovac.


Sporazum o suradnji na organiziranju festivala, kojim je definirana njegova uloga promoviranja lika, djela i glazbe Milka Kelemena te glazbe skladatelja svih povijesnih razdoblja i ostalih umjetnosti vezanih uz boju i pokret, potpisali su početkom svibnja predstavnici Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine, Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskoga glazbenog saveza Unison, Udruge stvaratelja u kulturi DMK, Glazbene škole Milka Kelemena i slatinskih ustanova i udruga.
Milko Kelemen za svoj bogati skladateljski opus i pedagoški rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima. Dobitnik je Europske nagrade za kulturu 2007., predsjednik SR Njemačke Walter Scheel odlikovao ga je 1973. Velikim križem za zasluge, francuski ministar za kulturu Jack Lang odlikuje ga odličjem Chevalier des Arts et des Lettre 1980., dobitnik je nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo (1984.), a hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je 1995. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Od 2018. osnovna glazbena škola u Slatini nosi njegovo ime. Preminuo je iste godine u Stuttgartu.


Petar Žarković
Prvi pretprogram bila je plesna predstava Goodbye my Maestro, kojom se od Kelemena oprostio Ryuzo Fukuhara
Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike