Regija
POŽEŠKA GIMNAZIJA POKREĆE PROJEKT

Požega, Osijek i Zagreb - tri grada koje povezuje život i rad Zlatka Boureka
Objavljeno 1. listopada, 2019.
POŽEGA - Tri škole iz tri grada, Požege, Zagreba i Osijeka, spojit će umjetnik koji ih je zadužio svojim djelovanjem – Zlatko Bourek, hrvatski akademik, slikar, kipar, redatelj, scenograf, kostimograf, karikaturist, lutkar, tvorac animiranih i igranih filmova, dobitnik Nazorove nagrade za životno djelo, najpoznatiji kao scenograf crtanog filma "Profesor Baltazar". Ponoseći se njegovim rođenjem i djelom, Grad Požega dodijelio mu 2012. godine nagradu za životno djelo, a Grad Osijek 2016. godine Grb grada Osijeka za životno djelo.

"Mi smo još uvijek u slavljeničkoj, 320. godini osnutka. A akademik Zlatko Bourek ime je koje potvrđuje one sintagme koje mi Požežani volimo isticati, naime, on je jedan od onih koji su pridonijeli da se dičimo nazivom slavonska Atena ili Zlatna dolina", kaže ravnateljica Gimnazije, dr. sc. Vesna Vlašić, najavljujući projekt pod nazivom "Jedan umjetnik - tri grada".

Učenici kreativne radionice KRUG s voditeljicom Verom Ćuže Abramović u projektu će imati ključnu ulogu, oni su zapravo njegovi inicijatori. "U neformalnom razgovoru čula sam kako bi bilo dobro kad bi Požega na ulazu u grad imala tablu ‘Dobro došli u Baltazar Grad‘, aludirajući na to da je rođenjem Požežanin Zlatko Bourek bio scenograf svjetski poznatog crtanog filma. Upitala sam se to i sama i predložila da se to pretoči u projekt. On je zamišljen kao šira suradnja i kao hommage jednom velikom umjetniku i velikom čovjeku. Zbog toga sam željela da se to proširi u kontekst gradova gdje je on živio i radio", kaže prof. Ćuže Abramović. U projekt će se tako uključiti i Prva gimnazija u Osijeku, u kojemu je Bourek išao u srednju školu, te Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje je uglavnom živio i stvarao. U požeškoj Gimnaziji projekt će rezultirati izložbom, a svaka će škola sama odlučiti na koji način sudjelovati. "Kontaktirali smo i kćerku pokojnog Boureka, koja nam je dala potporu i otvorila još neka vrata prema osobama koje nam mogu pomoći u realizaciji", dodaje prof. Ćuže Abramović.

U projekt je uključen i požeški Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a. Kako je najavila ravnateljica dr. sc. Jakobović: ”Željeli smo odati priznanje akademiku Boureku, rođenom Požežaninu. Smatramo da je naš Zavod ovdje upravo zbog takvih velikana. Ususret 10. obljetnici našeg Zavoda, koja je 15. listopada, pripremamo stručno-znanstveni skup pod nazivom ‘Zlatko Bourek – život i djelo‘ i novi broj časopisa posvećen Boureku."

Branka Starčević Tesari
U projektu su još Prva gimnazija u Osijeku i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagreb
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike