Osijek
KOMEMORIJALI ŽRTVE HUSARSKE PUKOVNIJE, BRANITELJA I CIVILA

Sljednici Husara položili vijence
Objavljeno 21. rujna, 2019.
Nekoliko delegacija hrvatskih branitelja Udruge 106. brigade ZNG-a, predvođene dopredsjednikom Dubravkom Pancićem, Hrvatske vojske i mađarske udruge Husara i Osječko-baranjske županije te mađarski konzul Béla Gárdoš, vojni izaslanik Republike Mađarske pukovnik Laslo Szendzrὅi, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Željko Ljubas i Ante Blažević, predsjednik KUBIS-a kao izaslanik ministra branitelja, odali su jučer počast poginulim pripadnicima 15. Husarske pukovnije u Osijeku. Postavili su vijence i zapalili svijeće na obelisk postavljen uz željezničku postaju kod dravskog mosta u čast 26 poginulih Husara u Osijeku 1882. godine.

Konzul Gárdoš pohvalio je Udrugu 106. brigade i dodao da su komemorirali i žrtve Domovinskog rata i obišli neke točke koje su bile važne u obrani tijekom Domovinskog rata.

- Događaji kao ovaj jačaju prijateljstvo dvaju naroda, nadam se da će tako biti i u budućnosti i da ćemo imati još puno prilika za suradnju - rekao je.

Pancić, koji je inicirao obnovu obeliska i suradnju s Husarima, kazao je da je obelisk oštećen u ratu, obnovljen 1993., ali su godine ponovno napravile svoje te su stoga odlučili preuzeti stvar u svoje ruke i potpuno ga obnovili.

- U planu rada je i međunarodna suradnja, pronašli smo sljednike Husarske pukovnije, kontaktirali vojnog izaslanika RM-a, koji je dalje cijeli krug zatvorio dolaskom Husara u Osijek i ovom lijepom suradnjom - kazao je Pancić. D. Pejić
Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike