Osijek
MEĐUNARODNA SURADNJA

Osječko-baranjska županija i kineski Sečuan novi partneri
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Sredinom listopada izaslanstvo Osječko-baranjske županije u posjet će Sečuanu, pokrajini u jugozapadnom dijelu Kine u kojoj živi 81,1 milijun stanovnika. Ova pokrajina posljednjih godina bilježi gospodarski rast, a u 2018. godini ostvarila je BDP od 605,3 milijarde američkih dolara (USD). Sečuan je uspostavio ekonomske i trgovinske veze s više od 220 zemalja i regija, a 17 zemalja otvorilo je konzularne urede u pokrajini. Upravo će ovo biti razlog zbog kojeg su na posljednje održanoj sjednici vijećnici Osječko-baranjske županije usvojili Memorandum o razumijevanju između Osječko-baranjske županije i pokrajine Sečuan o uspostavljanju prijateljstva i suradnje.

U materijalu koji je pripremljen za ovu sjednicu stoji da je, imajući u vidu intenzivan razvoj suradnje Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine u sklopu Inicijative 16+1, Osječko-baranjska županija prepoznala potencijal za promicanje gospodarskih, turističkih, kulturnih i drugih potencijala županije, koji se može ostvariti uspostavom suradnje s pokrajinom odgovarajućih karakteristika u Narodnoj Republici Kini. Uz posredovanje Veleposlanstva RH u Narodnoj Republici Kini, predložena je inicijativa za pokretanje suradnje s pokrajinom Sečuan.

Putem ovog Memoranduma, koji će biti potpisan u Chengdu, glavnom gradu ove pokrajine, obje strane usuglašavaju kako će promovirati međusobna ulaganja i tržišta prezentacijama proizvoda ili usluga, kao i aktivnostima na internetu te pomaganjem poduzećima i institucijama s obje strane u uspostavljanju međusobnih odnosa. Obostrano su zanimljivi trgovački sajmovi i konferencije kako bi se ostvario uvid u stanje na odnosnom tržištu, poticale sektorska partnerstva i ojačale gospodarski i inovacijski profil. Također, obje strane slažu se i glede zaštite okoliša i ekologije, a zajedničkim istraživanjima, znanstvenom i tehnološkom suradnjom obje strane mogu sudjelovati u ovim aktivnostima.

Prioritetni je sektor, na kojemu će biti naglasak na temelju tog Memoranduma, i obrazovanje, turizam, razmjena u kulturi i obrazovanju.

Sklapanjem Memoranduma, za Osječko-baranjsku županiju ne nastaje nikakva financijska obveza, a ugovor će, nakon potpisivanja, vrijediti sljedeće tri godine. D. Kuštro
Poznata kao propulzivna i aktivna kineska pokrajina, Sečuan bilježi sve veći broj turista koji putuju prema Europi
Možda ste propustili...

POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA

Izgradnja IT parka teče planiranom dinamikom

SVEČANA PROSLAVA 60. OBLJETNICE

FAZOS je lučonoša agronomske struke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PARADOKS NA OSJEČKOM TRŽIŠTU NEKRETNINA

Manjih stanova ni za lijek, a grade veće od 100 m2

2

U SIJEČNJU POČINJE RAD KREMATORIJA

Kremiranje, s lijesom,
stajat će 3000 kuna

3

POSLOVNA PRIČA VIŠNJE HORNUNG (51)

Zašto je otkaz najbolje što mi se dogodilo na mom poslovnom putu?