Osijek
HRVATSKI SOKOL OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Do kraja listopada prijave za kadete
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Počeo je rok za prijavu na natječaj za prijam kadeta u Povijesnu postrojbu počasne sokolske garde Hrvatskog sokola Osječko-baranjske županije. Do kraja listopada mogu se prijaviti mladići, hrvatski državljani, u dobi između 14 i 25 godina i visine između 182 i 197 centimetara. Bit će to 27. generacija kadeta. Obuku za kadeta do sada je prošlo više od 700 mladića koji su svojim radom pridonijeli ugledu i poštovanju povijesne udruge Hrvatski sokol Osijek i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Garda broji do 50 pripadnika te je sastavljena od studenata, učenika i djelatnika. Gardisti sudjeluju na manifestacijama koje se organiziraju na razini grada, županije, države, vojske, crkve, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, športskih i kulturnih udruga.


Hrvatski sokol član je Europskih vojnih postrojbi od 2016. godine. Od prije je član Saveza povijesnih postrojbi HV-a. Počasna sokolska garda, ili đačka straža, potječe još iz 1848. godine, kada je uspostavljena u Zagrebu te kada su se hrvatski sveučilištarci pod vodstvom Stjepana Radića i Vladimira Vidrića, suprotstavili mađarskom režimu. Inače, sokoli su bili osobna straža banu Josipu Jelačiću.
Sve obavijesti o uvjetima prijma mogu se dobiti na 091 250 0207, ili osobno u prijamnom uredu udruge, Trg Ante Starčevića 2. D.Ku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike