Mozaik
IPAK IMA NADE

Indijska misija na Mjesec:
lociran je modul Vikram
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Kamere s orbitera ove misije Chandrayaan-2 locirale izgubljeni modul na površini Mjeseca

Indijska letjelica Vikram locirana je na površini Mjeseca nakon što je izgubljen kontakt s njom u subotu i sada su u tijeku pokušaji uspostave kontakta, piše britanski Guardian u ponedjeljak. Čelnik Indijske agencije za istraživanje svemira Kailasavadivoo Sivan potvrdio je da je modul indijske misije na Mjesec lociran.

Novinska agencija Press Trust of India prenijela je Sivanovu izjavu da su kamere s orbitera ove misije Chandrayaan-2 locirale modul na površini Mjeseca. On je u subotu rekao da je spuštanje išlo prema planu te da je sve bilo normalno do visine od 2,1 kilometar iznad Mjesečeve površine. Tada je izgubljena veza između kontrolne sobe na Zemlji i letjelice. Njegova kratka izjava objavljena je 15 minuta nakon što je letjelica prema rasporedu trebala sletjeti u neistraženo područje u blizini Mjesečeva južnog pola. Dva sata poslije glasnogovornik je rekao da se podaci još obrađuju, a predviđena konferencija za novinare je otkazana.

Letjelica je potpuno automatizirana i nije bila kontrolirana sa Zemlje. Indijski premijer Narendra Modi bio je u centru za praćenje misije, a nakon što je došlo do gubitka komunikacije, tješio je utučene znanstvenike: "Vi ste ponos Indije. Dali ste sve od sebe."

Misija vrijedna 142 milijuna dolara pod nazivom Chandrayaan-2 (u prijevodu Mjesečevo vozilo-2) lansirana je iz baze u južnoj Indiji 22. srpnja. Lansirane su dvije letjelice, a unutar one koja je trebala sletjeti na površinu Mjeseca bilo je smješteno vozilo. Znanstvenici su bili svjesni da će slijetanje biti najosjetljiviji dio misije. Da je misija bila uspješna, Indija bi postala četvrta država kojoj je uspjelo meko spuštanje na Mjesec i pridružila se Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i Kini. Planirano je bilo mapiranje dosad neistraženog područja oko Mjesečeva Južnog pola, istraživanje sastava tla i potraga za vodom.

Inače, Indijska svemirska istraživačka organizacija je osnovana 1969., a iste godine je prof. Vikram Sarabhai, otac indijskog raketnog programa, formirao je tim znanstvenika sa zadaćom razvoja indijskog lansirnog vozila za lansiranje satelita. Prvi indijski satelit Aryabhata lansiran je 1975. godine, uz pomoć sovjetske rakete, a prvo uspješno domaće lansiranje Indija je izvela s pomoću SLV četverostupanjske rakete, 18. srpnja 1980. godine. U sklopu sovjetske misije, 1984., u svemir je lansiran i prvi indijski astronaut.

Hina
142

milijuna dolara stoji misija Chandrayaan-2
2,1

kilometar od površine Mjeseca izgubljan je kontank s ikramom
Planirano je bilo mapiranje dosad neistraženog područja oko Mjesečeva Južnog pola
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE FRIZERA

Marija Nagy i Helena Kapetan
ostvarile plasman
na državno natjecanje

2

POTVRĐENI NOVI IZVOĐAČI NA FERRAGOSTO JAMU

Nastupaju Lovely Quinces, Mašinko, Pocket Palma...

3

U SUBOTU, 7. OŽUJKA, U DVORANI GRADSKI VRT

Zaplešite uz dobre stare, ali i brojne nove Bajagine hitove