Osijek
SOBA 39 U JÄGEROVOJ POSTALA PRETIJESNA

Filozofski preselio svoju knjižnicu u Školsku ulicu
Objavljeno 28. kolovoza, 2019.
Novi prostor pruža ugodniji boravak te mogućnost kreiranja i suradnje

Soba broj 39 dugi je niz godina za studente, djelatnike Filozofskog fakulteta i istraživače bila glavno i nezaobilazno izvorište informacija i znanja pohranjeno u bogatom knjižničnom fondu. A od sada će usluge i građu Knjižnice korisnici potražiti na novoj adresi - prekoputa Fakulteta, u Školskoj ulici na kućnom broju 4. Riječ je o zgradi odnedavno u vlasništvu Fakulteta, što je i bio razlog preseljenju. Voditeljica Knjižnice Lana Šuster kaže nam: "Sretni smo što s novom akademskom godinom krećemo u daljnji rad u novom ambijentu".


- Budući da Filozofski fakultet iz godine u godinu raste brojem studijskih programa, potrebni su i veći prostorni kapaciteti. Zgradom u Školskoj ulici 4, koja je od prošle godine u vlasništvu Fakulteta, to se i postiglo. Oslobodili su se prostori za učionice i kabinete u matičnoj zgradi, u L. Jägera 9, a u novu je zgradu preseljena fakultetska "služba" koja može funkcionirati samostalno, tj. Knjižnica - kaže Šuster. U skladu s budućim planovima i događanjima, ističe: "Novi će prostor korisnicima pružiti ugodniji boravak, kao i mogućnost kreiranja i suradnje s Knjižnicom".


- Knjižnica se sastoji od informacijsko-posudbenog dijela koji se nalazi u prizemlju zgrade. U prizemlju se nalazi građa za posudbu te priručna literatura, a na katu se nalaze dvije čitaonice - za tihi i skupni rad, u kojima studenti mogu boraviti i učiti. U prizemlju je i prostor za invalide, kojima je u potpunosti omogućen pristup; napravljen je ulaz s rampom i automatskim kliznim vratima - objašnjava. Selidba je počela u lipnju ove godine, a završava krajem kolovoza. Šuster otkriva kakvi radovi još predstoje, kada je planirano otvorenje Knjižnice te koje su usluge trenutačno dostupne.


- Studenti mogu posuđivati i vraćati knjige, učiti u čitaonicama, a ovih će dana i računala biti priključena na internet, tako da će sve knjižničke usluge biti u potpunosti dostupne. Budući da je riječ o fakultetskoj knjižnici, njezino "otvorenje" namijenjeno je prvim njezinim korisnicima - studentima FFOS-a i djelatnicima. U praktičnom smislu, Knjižnica je otvorena, jer se njezine usluge već koriste, a simbolično će otvorenje biti organizirano tijekom rujna ili listopada, o čemu će javnost biti obaviještena - ističe. Napominje, Knjižnica broji oko 66.000 knjiga aktivnog fonda. Dio je privremeno smješten u zatvoreno spremište u zgradi L. Jägera br. 9, a ostatak je prebačen u novu zgradu.


- Kada se za to stvore uvjeti, i fond iz zatvorenoga spremišta bit će preseljen. Za sada to ne predstavlja nikakav problem, jer korisnici knjigu iz zatvorenoga spremišta mogu dobiti za desetak minuta - kaže Šuster.
Premda je preseljenje Knjižnice opsežan i osjetljiv posao, ističe njezina voditeljica, čitav je proces prošao bez većih izazova. U selidbu su uz Šuster kao koordinatoricu bile uključene sve djelatnice Knjižnice, nekoliko vanjskih suradnika te prodekanica za razvoj i poslovanje prof. dr. sc. Milica Lukić.


Jasenka Pejaković
DRUŽENJA, KLUB...
Kako je voditeljicom Knjižnice Filozofskog fakulteta postala nedavno, Lana Šuster otkrila nam je kakvi su njezini planovi. "Voditeljicom sam imenovana sredinom lipnja ove godine, a kao koordinatorici poslova preseljenja taj mi je posao povjeren i prije nego što sam postala voditeljica. O zadovoljstvu naših korisnika uvjetima novoga prostora i uslugama moći ćemo govoriti tek za koji mjesec. Sada je to nemoguće, jer smo tek počeli s radom. Moj je plan potaknuti bolju suradnju Knjižnice i fakultetskih odsjeka, usklađivati se s njihovim potrebama, poticati kulturne događaje, organizirati književna druženja, čitateljski klub, kreativne radionice, izložbe, obilježavati važne datume prigodnim programima...", kaže Šuster.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike