Regija
16. NATJECANJE ORAČA

Najbolji orači su Marić, Bartolović i Bralić
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
KAPTOL


U Općini Kaptol održano je 16. natjecanje orača Požeško-slavonske županije, kojemu je ova općina domaćin treći put. Natjecalo se deset orača u dvije kategorije: šestero u kategoriji orači premetnjaci i četvero kao orači s ravnjacima. Vještinu oranja pokazale su i dvije žene: Ivona Majetić i Gabrijela Ciganović. Kako se nekada oralo, pokazala su trojica orača uz pomoć konja, što je bilo podsjećanje na vremena oranja bez mehanizacije.


Natjecanje je otvorio župan Alojz Tomašević, zahvaljujući svima koji su pomogli da se ono održi.


- Šesnaest godina zaredom Slavonija odlučuje pokazati kako najbolje orati slavonsku i hrvatsku grudu, pokazuje kako su ljudi prije obrađivali svaku stopu ove zemlje konjima, svojim najboljim prijateljima, koji su s njima ratovali i svatovali, umirali i pjevali. Danas su otišli u povijest, došla je mehanizacija. Ovim natjecanjem pokazujemo da obiteljska gospodarstva nisu odlučila otići, pogotovo mladi ljudi, nego inatom slavonskog čovjeka ostati i opstati na ovog grudi - rekao je župan.


Prvo natjecanje orača održano je također u Općini Kaptol, nekoliko godina poslije još jedno, tako da je ovo, 16. zapravo treće u kaptolačkoj općini, u kojoj je poljoprivreda glavno zanimanje.


- Nakon 16 godina vraćamo se u Kaptol, dolazimo gdje je sve počelo. Poljoprivreda je ovdje temeljna djelatnost, dakle i oranje, pa se nadam da će mladi orači pokazati svoje znanje, a oni koji budu najbolji, predstavljat će Požeško-slavonsku županiju na državnom natjecanju - rekao je Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol.


Najbolju brazdu s plugovima premetnjacima uzorao je dugogodišnji ratar i iskusni poljoprivrednik Nikica Marić iz Alaginaca, drugo je mjesto pripalo Ivanu Ivaniki iz Gornjih Emovaca, a treće Josipu Tomaševiću Alilovaca. Pobjedu s plugom ravnjakom odnio je Miroslav Bartolović iz Alilovaca, na drugom je mjestu Marko Iličić, isto iz Alilovaca, a treće je zauzeo 14-godišnji Patrik Pilaš iz Viškovaca. Među oračima s konjima najbolja je bila Marija Bralić iz Nove Lipovice kod Čaglina, na drugom mjestu je Igor Del Vechio iz Požege, a trećem Zdravko Bičanić iz Emovačkog Luga.
Uz predsjednika Udruge orača Požeško-slavonske županije Branka Pilaša, nagrade i priznanja uručio je načelnik općine Pavičić. Sudci na natjecanju bili su: Juraj Klarić iz Osijeka, Željko Kucinić iz Starih Perkovaca i Dario Đurđević. Natjecanje su novčano pomogli, uz Općinu Kaptol, Požeško-slavonska županija, sve općine i gradovi u Županiji te brojne tvrtke, čija je djelatnost povezana s poljoprivredom. B. Starčević Tesari
Možda ste propustili...

KRAJNJI JE ROK ZA PROVEDBU PROJEKTA 4. LIPNJA 2025.

Gradit će se reciklažno dvorište

(PRE)ZADUŽENO 8,5 % RADNO SPOSOBNIH GRAĐANA

Obveze ne podmiruje 1310 Đakovčana, duguju 14 mil. €

Najčitanije iz rubrike