Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
Uvršten je u deset povrtnica, čija redovna konzumacija znatno pridonosi zdravlju
Batat je korjenasto povrće koje se kod nas zbog velike količine škroba često pogrešno uspoređuje s krumpirom.
Potječe iz Južne Amerike, a u Hrvatskoj se počeo proizvoditi prije 15 godina. Iznimno je dobro prihvaćena povrtnica s mogućnošću vrlo široke primjene u prehrani, od juha, tjestenina, kruha i priloga mesnim jelima, čak i salata, do raznih slastica. Batata ima više vrsta, a najčešće se koristi narančasti batat slatkastog okusa. Manje je sladak, ali nutritivno jednako vrijedan, batat ljubičaste kore i bijelog mesa. Riječ je o namirnici bogatoj mineralima i vitaminima, pa opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima, pogodan je za prehranu dijabetičara, a njegovi sastojci štite organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. Istraživanja su pokazala da batat pomaže jačaju imuniteta, štiti oči i zdravlje kože, a sadrži i mangan potreban za zdrave kosti.
Prvu znatniju proizvodnju i primjenu batata u prehrani pokrenula je prije 15 godina Ksenija Plantak na agroturističkom imanju Pustara Višnjica nedaleko od Slatine, koje je tada bilo i najveći proizvođač batata u Hrvatskoj. Promjenom vlasničke strukture, međutim, proizvodnja batata nije više primarna u Višnjici, ali i dalje je jedna od djelatnosti grupacije. Budući da tvrtka povećava smještajne kapacitete radi daljnjeg razvoja turizma, batat ostaje jedna od ključnih namirnica zastupljenih na jelovniku restorana u Višnjici.
Kad je riječ o nutricionističkim vrijednostima toga prehrambenog artikla, Ksenija Plantak ističe da je batat uvršten u deset povrtnica, čija redovna konzumacija znatno pridonosi očuvanju ljudskog organizma i dugovječnosti. Naime, američka Agencija za hranu i lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija provele su višegodišnja ispitivanja mjesta u svijetu gdje je veliki broj ljudi doživio sto godina s izuzetnom fizičkom i psihičkom očuvanošću ljudskog organizma, a projekt se i zove ‘‘Doživjeti stotu‘‘. Među ostalima tu je i Okinawa, japanski otok s velikim brojem stogodišnjaka u odličnoj psihofizičkoj formi. Ispitivanje je dovelo do zaključka da je upravo redovna upotreba batata s njegovim nutricionističkim vrijednostima pridonijela dugovječnosti u izdignutom unutrašnjem dijelu otoka. U nekim drugim mikroregijama očuvanju ljudskog zdravlja pridonijela je neka druga vrsta hrane, pa je tako i dobiven taj popis deset povrtnica. Batat je uvršten među top pet, a za djecu među top tri.
Donosimo nekoliko recepata jela iz Višnjice, za čije se pripravljanje koristi pire od batata, koji se dobije pečenjem batata u kori gotovo sat vremena na 170 stupnjeva. Kad se ohladi, batat se oguli i pasira.
Petar Žarković
Pire od batata
Pripremite:
1 kg krumpira
0,5 kg batata s
narančastim mesom
100 g maslaca
2 dl mlijeka
sol prema želji
Postupak:
Skuhati krumpir i batat (posebno) u dosta vode. Sjediniti ih, začiniti prema ukusu, umiješati omekšali maslac te mlako mlijeko. Sve dobro izraditi mikserom na većoj brzini.
Zlevanka
Pripremite:
0,5 kg pirea od batata
s narančastim mesom
3 dl kukuruznog brašna
2 dl mekog brašna
2 dl mlijeka
1 dl ulja
1 dl šećera
cijelo jaje
vanilin-šećer
prašak za pecivo
Postupak:
Batate ogulite, narežite na kocke i kuhajte dok ne omekšaju, procijedite ih i izradite pjenjačom u pire. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva i ostavite da se grije. Sve sastojke stavite u posudu i dobro pjenjačom izmiješajte. Lim 30 x 20 cm obložite masnim papirom za pečenje, izlijte smjesu i poravnajte ju nožem ili ju samo malo protresite da se poravna.
U smjesu možete dodati grožđice, pekmez po želji, svježe ili konzervirane višnje, šljive, trešnje, Kombinacija kukuruznog brašna i marelica je, na primjer, savršena.
Zlevanku stavite peći u pećnicu na 40 minuta.
Pečenu zlevanku prema želji možete posipati šećerom u prahu, ali dovoljno je slatka i bez toga.
ŠTRUDLA S BATATOM I JABUKAMA
Pripremite:
500 g kora od vučenog tijesta
1 kg jabuka
0,5 kg batata
cimet prema ukusu
šećer prema ukusu
20 g vanilin-šećera
1 dl ulja
1 dl gazirane mineralne vode
50 g maslaca
šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Batat i jabuke naribajte na ribežu. Začinite šećerom, vanilin-šećerom i cimetom. Kore za štrudlu poškropite uljem i gaziranom vodom te punite pripremljenim nadjevom od jabuka i batata. Savijte štrudlu, posložite na namazani lim, premažite kistom rastopljenim maslacem te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta na 170 Celzijevih stupnjeva. Ispečenu štrudlu režite na željene komade te posipajte šećerom u prahu.
Krem juha od batata
Pripremite (za 6 osoba):
1,8 l vode
400 g pirea od batata
3 povrtne kocke
100 g svježeg batata
50 g maslaaca
mljeveni bijeli papar
sol, papar
Postupak:
Pire od batata dobijete tako da 400 grama batata pečete u kori sat vremena na 170 Celzijevih stupnjeva. Ostavite ga da se ohladi pa ga potom pasirajte.
U vodi zakuhajte pire od batata i povrtne kocke. Začinite mljevenim bijelim paprom. Svježi batat isjeckajte na manje kocke, sotirajte na maslacu i začiniti prema želji. Prije kraja kuhanja dodajte kockice batata u juhu.
Savjet više: Umjesto kockica batata možete priložiti i kockice tostiranoga kruha ili juhu garnirati prema vlastitome ukusu.
FINO PECIVO OD BATATA
Pripremite:
1 kg mekog brašna
300 g pirea od batata
kvasac
0,25 l mlake vode
0,25 l mlakog mlijeka
žlica šećera
sol
sezam, kim
lanene sjemenke (prema želji)
žumanjak
Postupak:
Vodu i mlijeko izmiješajte pa dodajte kvasac i šećer. Prosijajte brašno, dodajte pire od batata i sol, a zatim mješavinu vode, mlijeka i kvasca. Umijesite meko tijesto i pustiti da miruje. Nakon sat vremena premijesite i oblikujte pecivo. Složite na namazani pleh, premažite žumanjkom, posolite, pa prema želji posipajte sezamom, kimom ili ružmarinom. Pecite 35 minuta na 170 Celzijevih stupnjeva.