Zdravlje
BATAT ZDRAVA HRANA

Namirnica za dugovječnost i psihofizičko zdravlje
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
Uvršten je u deset povrtnica, čija redovna konzumacija znatno pridonosi zdravlju

Batat je korjenasto povrće koje se kod nas zbog velike količine škroba često pogrešno uspoređuje s krumpirom.

Potječe iz Južne Amerike, a u Hrvatskoj se počeo proizvoditi prije 15 godina. Iznimno je dobro prihvaćena povrtnica s mogućnošću vrlo široke primjene u prehrani, od juha, tjestenina, kruha i priloga mesnim jelima, čak i salata, do raznih slastica. Batata ima više vrsta, a najčešće se koristi narančasti batat slatkastog okusa. Manje je sladak, ali nutritivno jednako vrijedan, batat ljubičaste kore i bijelog mesa. Riječ je o namirnici bogatoj mineralima i vitaminima, pa opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima, pogodan je za prehranu dijabetičara, a njegovi sastojci štite organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. Istraživanja su pokazala da batat pomaže jačaju imuniteta, štiti oči i zdravlje kože, a sadrži i mangan potreban za zdrave kosti.

Prvu znatniju proizvodnju i primjenu batata u prehrani pokrenula je prije 15 godina Ksenija Plantak na agroturističkom imanju Pustara Višnjica nedaleko od Slatine, koje je tada bilo i najveći proizvođač batata u Hrvatskoj. Promjenom vlasničke strukture, međutim, proizvodnja batata nije više primarna u Višnjici, ali i dalje je jedna od djelatnosti grupacije. Budući da tvrtka povećava smještajne kapacitete radi daljnjeg razvoja turizma, batat ostaje jedna od ključnih namirnica zastupljenih na jelovniku restorana u Višnjici.

Kad je riječ o nutricionističkim vrijednostima toga prehrambenog artikla, Ksenija Plantak ističe da je batat uvršten u deset povrtnica, čija redovna konzumacija znatno pridonosi očuvanju ljudskog organizma i dugovječnosti. Naime, američka Agencija za hranu i lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija provele su višegodišnja ispitivanja mjesta u svijetu gdje je veliki broj ljudi doživio sto godina s izuzetnom fizičkom i psihičkom očuvanošću ljudskog organizma, a projekt se i zove ‘‘Doživjeti stotu‘‘. Među ostalima tu je i Okinawa, japanski otok s velikim brojem stogodišnjaka u odličnoj psihofizičkoj formi. Ispitivanje je dovelo do zaključka da je upravo redovna upotreba batata s njegovim nutricionističkim vrijednostima pridonijela dugovječnosti u izdignutom unutrašnjem dijelu otoka. U nekim drugim mikroregijama očuvanju ljudskog zdravlja pridonijela je neka druga vrsta hrane, pa je tako i dobiven taj popis deset povrtnica. Batat je uvršten među top pet, a za djecu među top tri.

Donosimo nekoliko recepata jela iz Višnjice, za čije se pripravljanje koristi pire od batata, koji se dobije pečenjem batata u kori gotovo sat vremena na 170 stupnjeva. Kad se ohladi, batat se oguli i pasira.

Petar Žarković
Pire od batata
Pripremite:

1 kg        krumpira

0,5 kg        batata s narančastim mesom

100 g        maslaca

2 dl        mlijeka

sol        prema želji

Postupak:

Skuhati krumpir i batat (posebno) u dosta vode. Sjediniti ih, začiniti prema ukusu, umiješati omekšali maslac te mlako mlijeko. Sve dobro izraditi mikserom na većoj brzini.
Zlevanka
Pripremite:

0,5 kg pirea od batata s narančastim mesom

3 dl kukuruznog brašna

2 dl mekog brašna

2 dl mlijeka

1 dl ulja

1 dl šećera

cijelo jaje

vanilin-šećer

prašak za pecivo

Postupak:

Batate ogulite, narežite na kocke i kuhajte dok ne omekšaju, procijedite ih i izradite pjenjačom u pire. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva i ostavite da se grije. Sve sastojke stavite u posudu i dobro pjenjačom izmiješajte. Lim 30 x 20 cm obložite masnim papirom za pečenje, izlijte smjesu i poravnajte ju nožem ili ju samo malo protresite da se poravna.

U smjesu možete dodati grožđice, pekmez po želji, svježe ili konzervirane višnje, šljive, trešnje, Kombinacija kukuruznog brašna i marelica je, na primjer, savršena.

Zlevanku stavite peći u pećnicu na 40 minuta.

Pečenu zlevanku prema želji možete posipati šećerom u prahu, ali dovoljno je slatka i bez toga.
ŠTRUDLA S BATATOM I JABUKAMA
Pripremite:

500 g kora od vučenog tijesta

1 kg jabuka

0,5 kg batata

cimet prema ukusu

šećer prema ukusu

20 g vanilin-šećera

1 dl ulja

1 dl gazirane mineralne vode

50 g maslaca

šećer u prahu za posipanje

Postupak:

Batat i jabuke naribajte na ribežu. Začinite šećerom, vanilin-šećerom i cimetom. Kore za štrudlu poškropite uljem i gaziranom vodom te punite pripremljenim nadjevom od jabuka i batata. Savijte štrudlu, posložite na namazani lim, premažite kistom rastopljenim maslacem te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta na 170 Celzijevih stupnjeva. Ispečenu štrudlu režite na željene komade te posipajte šećerom u prahu.
Krem juha od batata
Pripremite (za 6 osoba):

1,8 l vode

400 g pirea od batata

3 povrtne kocke

100 g svježeg batata

50 g maslaaca

mljeveni bijeli papar

sol, papar

Postupak:

Pire od batata dobijete tako da 400 grama batata pečete u kori sat vremena na 170 Celzijevih stupnjeva. Ostavite ga da se ohladi pa ga potom pasirajte.

U vodi zakuhajte pire od batata i povrtne kocke. Začinite mljevenim bijelim paprom. Svježi batat isjeckajte na manje kocke, sotirajte na maslacu i začiniti prema želji. Prije kraja kuhanja dodajte kockice batata u juhu.

Savjet više: Umjesto kockica batata možete priložiti i kockice tostiranoga kruha ili juhu garnirati prema vlastitome ukusu.
FINO PECIVO OD BATATA
Pripremite:

1 kg mekog brašna

300 g pirea od batata

kvasac

0,25 l mlake vode

0,25 l mlakog mlijeka

žlica šećera

sol

sezam, kim

lanene sjemenke (prema želji)

žumanjak

Postupak:

Vodu i mlijeko izmiješajte pa dodajte kvasac i šećer. Prosijajte brašno, dodajte pire od batata i sol, a zatim mješavinu vode, mlijeka i kvasca. Umijesite meko tijesto i pustiti da miruje. Nakon sat vremena premijesite i oblikujte pecivo. Složite na namazani pleh, premažite žumanjkom, posolite, pa prema želji posipajte sezamom, kimom ili ružmarinom. Pecite 35 minuta na 170 Celzijevih stupnjeva.
Najčitanije iz rubrike