Novosti
HRVATSKA UDRUGA BANAKA:

Banke će razmjenjivati podatake o klijentima
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
Kreditne i financijske institucije od ponedjeljka, 26. kolovoza, nastavljaju s djelomičnom razmjenom podataka o građanima, i to samo za klijente koji nisu ispunili svoju dospjelu obvezu u roku, a ta će se razmjena obavljati pomoću informatičkog sustava "DOR", u okviru HROK-a, najavljeno je u petak iz Hrvatske udruge banaka (HUB).


"Nakon usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR), kreditne i financijske institucije, članice grupa kreditnih institucija u Republici Hrvatskoj, u ponedjeljak nastavljaju s djelomičnom razmjenom podataka o građanima, i to samo za klijente koji nisu ispunili svoju dospjelu obvezu u roku", navodi se u priopćenju HUB-a. Ta će se razmjena podataka obavljati pomoću informatičkog sustava pod nazivom "DOR sustav", u okviru HROK-a d.o.o. "Kreditne i financijske institucije, korisnici DOR sustava, obrađivat će podatke o neurednosti u ispunjavanju obveza svojih klijenata s ciljevima kvalitetne procjene sposobnosti klijenata za urednom otplatom njihovih obveza te smanjivanja, odnosno izbjegavanja rizika loših plasmana i prezaduženosti klijenata", poručuju iz HUB-a. Građani, kako dodaju, više informacija o DOR sustavu, odnosno razmjeni podataka o klijentima koji nisu ispunili svoju dospjelu obvezu u roku, kao i svojim pravima u vezi s tom obradom, mogu dobiti u poslovnicama kreditnih i financijskih institucija s kojima imaju poslovni odnos, kao i na njihovim internetskim stranicama.
Aktualni popis institucija koje razmjenjuju navedene podatke kao korisnici DOR sustava, objavljen je na internetskoj stranici HROK-a - Korisnici DOR sustava, a na njemu je trenutačno 16 banaka.H
Možda ste propustili...

IZVJEŠĆE HNB-A ZA PRVIH POLA GODINE

Krivotvoreno 97 novčanica od 200, 500 i 1000 kuna

ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK

Bandić operirao glasnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana