Zdravlje
LJEKOVITO BILJE SOLANUM LYCOOERSICUM L.

Rajčica je rajski plod čuva od bolesti, ali i od komaraca
Objavljeno 29. srpnja, 2019.
Cijela biljka je otrovna, zeleni plod rajčice se jede, a najčešće se kiseli za zimnicu te ima i raznoliko ljekovito djelovanje

Rajčica ima i druge nazive: crveni patlidžan, paradajz, pomidor, tomat i tomato. Potječe s brežuljaka Perua, a u Europu su je donijeli Španjolci u 15. stoljeću. U početku je uzgajana samo kao ukrasna biljka jer je smatrana otrovnom. Danas je u našim krajevima uobičajeno da se lončanice s rajčicom stavljaju na prozore kako bismo se zaštitili od muha i komaraca.

Cijela biljka je otrovna, zeleni plod rajčice se jede, a najčešće se kiseli za zimnicu. Cvate od svibnja ili lipnja. Bez posebnog je mirisa, a plod je sočan i ukusan. Raste u vrtovima i na plantažama. Plod se bere u zrelom stanju, jede se svjež ili se od njega priprema sok, na Mediteranu neizostavna salsa, te ostala jela s rajčicom. U zelenim dijelovima biljke i ploda ima otrova solanina.

Kad uočimo ljekovita svojstva rajčice, shvaćamo da je rajčica rajsko voće, kako je i naziva Mességué, jer mnogi se dvoume kamo svrstati rajčicu: u voće ili povrće. Posve sigurno, pripada ljekovitom bilju. Rajčice nema u oficijalnom liječenju, ali se dugogodišnjim iskustvom pučke medicine, u kojoj se bez laboratorija spoznala njezina vrijednost u liječenju pojedinih bolesti, stvorila bogata receptura za uporabu tog povrća. Najpoznatiji sastojak rajčice, likopen, vrlo je važan sastojak u prevenciji karcinoma te ga danas sadrže svi poznati dodatci prehrani zvani suplementi.

Pročišćava stanice
Gotovo je nemoguće nabrojiti sva djelotvorna svojstva rajčice. Ona sadrži mnogo karotina (provitamina A), koji je potreban za pravilan rad svih organa. Koristi se u raznim dijetoterapijama za liječenje bolesti izazvanih manjkom vitamina A u organizmu, od kojih najprije treba spomenuti očne bolesti. U probavnom sustavu rajčica djeluje digestivno, tj. pojačava probavu hrane i peristaltiku crijeva. Kod pomanjkanja želučanog soka kao i kod smetnji u radu gušterače nema boljeg biološkog lijeka od rajčice jer znatno pojačava izlučivanje želučanih i crijevnih sokova.

Rajčica je pravi tonik jer omogućuje pročišćavanje stanica, opskrbljuje ih vitaminima, mineralnim solima i mikroelementima. Ona je i poznati antioksidans i detoksikant organizma. Odstranjuje ureu i pomaže u liječenju gihta i reume te je dobar diuretik. Kao laksativ rajčica smekšava stolicu poput masti pa stolica izlazi bez teškoće, što olakšava liječenje hemoroida. Preporučuje se srčanim bolesnicima, a koristi se i za jačanje imuniteta te usporava starenje. Uspješno se rabi u kozmetici, gdje se koristi svježi sok rajčice, kao i kod opeklina. U narodu je odavno poznata po tome što tjera insekte.

Danas je na tržištu i genetski modificirana rajčica. Znanstvenici tvrde da u njezinoj ljusci ima oko 70 % više flavonola nego u ljusci obične prirodne rajčice, tako da su njezina ljekovita svojstva još povećana, što je jako važno u preventivi srčanih i kancerogenih bolesti. Likopen je poznat i kao regenerator stanica te se rabi za liječenje: očnih bolesti, bolesti jetre, masnoća u krvi, i to LDL kolesterola, plućnih bolesti, bolesti gušterače, šećerne bolesti, bolesti prostate i vaskularnih bolesti.

Kako ju jesti
Za salatu rajčicu izrezati na kolutove ili režnjeve, kao i glavicu luka, dodati malo soli, maslinova ulja, jabučna octa ili limuna. Izmiješati i pustiti da odstoji jedan sat. Salati od rajčica može se dodati i sjeckani peršin. Ovu salatu jedemo 2-3 puta dnevno u propisanoj dijetoterapiji kod bolesti jetre, gušterače, srca, želudca, crijeva, reume, gihta, bubrega, krvi, slabosti organizma, hiperviskoziteta krvi i upalnih procesa.

Juha se priprema tako što se rajčicu nareže na komade, stavi u lonac s vodom i doda luk, korijen celera i mrkvu. Kad je kuhano, sve pasirati i začiniti biljnim začinima (peršinom, kimom, anisom, origanom). Dijetalnu juhu od rajčice možemo obogatiti i zobenim pahuljicama. Uzimamo 2-3 puta dnevno kod bolesti jetre, crijeva, želudca itd.

Sok za snižavanje tlaka pravi se od jedne do dvije rajčice koje se samelju u mikseru i dobiveni sok odmah popije. Za jače diuretično djelovanje dodati korijen peršina, celera ili mrkve. Uzimati 3-4 puta dnevno kod svih opisanih bolesti. Soku od rajčice može se dodavati i lisnato povrće i voće, prema ukusu i namjeni.

Oprez: Količine soka, salate ili juhe od rajčice nisu ograničene sve dok ne izazovemo proljev; tada smanjimo količinu ili, ako je potrebno, privremeno prekinemo uzimati rajčicu.

Jasminka Knežević
Ljekovito bilje
Solanum lycooersicum L.
Najčitanije iz rubrike