Kultura
34. KOLONIJA UMJETNIČKE KERAMIKE "HINKO JUHN"

Sudionici su se upoznali s načinom izrade, bojenja i pečenja keramike
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Sazivom kolonije, odnosno radionicom za umjetnike, započela je 34. kolonija umjetničke keramike "Hinko Juhn". Održavanje kolonije sufinanciraju Grad Našice, Osječko-baranjska županija i Ministarstvo kulture RH. Na prvoj ovogodišnjoj radionici sudjelovali su umjetnici iz Hrvatske, ali i Europe, Sandra Ban i Boris Roce iz Rijeke, Margareta Lekić iz Osijeka, Sanja Portnar iz Našica i Danute Garlavičiene iz Litve. Radionice "Kako obojiti i glazirati keramiku", ovaj put otvorenog tipa za sve zainteresirane građane, nastavljene su u petak, a održavale su se i u subotu. Sudionici su se upoznali s načinom bojenja i glaziranja keramike, općenitim nastankom keramike te su zajednički zgotovili neke od radova koji su nastali na prošlogodišnjim radionicama u sklopu navedenog projekta. Subota je bila rezervirana za pečenje keramike ispred samog dvorca Pejačević. Vrhunac ove tradicionalne umjetničke atrakcije održat će se u subotu, 3. kolovoza, kad će biti otvorena izložba sve nastale keramike ovogodišnje kolonije, ali i radova nastalih prošle godine u sklopu projekta "Zlatna dob za nove početke".


Kako kaže ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, Silvija Lučevnjak, kolonija se već dugi niz godina održavala u kolovozu, no ove su je godine odlučili započeti već u srpnju, a događaji će se protezati kroz cijeli kolovoz.


- Ovogodišnja kolonija na neki je način nastavak onoga što smo radili i prošle godine jer smo odlučili spojiti za nas dva jako važna programa, tradicionalnu koloniju i projekt "Zlatna dob za nove početke". Stoga smo prošle godine organizirali jednu radionicu za naše sugrađane starije životne dobi, gdje se većina njih prvi put okušala u mediju keramike i napravila dosta radova. Onda smo odlučili da se ti radovi poglaziraju, poboje i dovrše u okviru idućega saziva kolonije, odnosno ove manifestacije. Uvijek organiziramo izložbu za Dan domovinske zahvalnosti, a ove ćemo je godine otvoriti nešto ranije. Sad se


radi u nešto laganijoj tehnici oslikavanja keramike u engoba bojama, a nešto će se i glazirati - rekla je ravnateljica te istaknula da će se predmeti nakon izložbe pokloniti autorima.


Više o suradnji umjetnika i Zavičajnog muzeja Našice rekao nam je Boris Roce iz Rijeke, umirovljeni profesor likovnog odgoja i umjetnosti, kojemu ovo nije prvo sudjelovanje na koloniji.


- Ja sam u Našicama već stari gost i prijatelj, bio sam na kolonijama već nekih sedam puta, a sada sudjelujemo u projektu "Zlatna dob za nove početke". Upravo ovakve radionice, prije kretanja, završio sam u Rijeci. Ljudi koji nikad nisu držali glinu u rukama dosta su blokirani i boje se. Misle da ne znaju što rade, a moj je glavni zadatak da ih oslobodim. A kad ih oslobodim, onda oni ne staju - rekao je Roce.


Profesionalna umjetnica iz Litve Danute Garlavičien oduševljena je ovom umjetničkom aktivnošću, iako razumije malo hrvatskog i komunikacija je teška, onaj umjetnički jezik, ističe, svagdje je isti jer on je svima razumljiv. Ona inače radi kao profesorica pa voli raditi s ljudima, a posebno joj je drago upoznavati nove ljude.
Kolonija se nastavlja u razdoblju od 22. do 24. kolovoza od 10 do 12 sati radionicama za djecu pod nazivom "Nosorog opet u Našicama". Voditelj radionice bit će Ivan Hajek, magistar edukacije likovne kulture, a iz muzeja mole da djeca predškolske dobi dolaze isključivo u pratnji odrasle osobe.


Ivona Ćosić
Vrhunac ove tradicionalne umjetničke atrakcije održat će se u subotu, 3. kolovoza, kad će biti otvorena izložba
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike