Osijek
DINO STAKOVIĆ, PLESAČ BALETA

Najveća mi je želja usavršiti se u Stuttgartu
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
U svojoj sam generaciji u Školi za klasični balet bio jedini Osječanin i jedini muški plesač

Iz Osijeka ponovno stiže lijepa priča, ovaj put o mladom i talentiranom plesaču baleta Dini Stakoviću, koji će uskoro svoju hrvatsku adresu zamijeniti njemačkom. I prije nego što pomislite kako je on jedan u nizu mladih ljudu koji su se u potrazi za poslom odselili iz Lijepe Naše, naglašavamo kako se ovaj mladi umjetnik ipak seli privremeno (bar zasad) kako bi usavršio svoje plesne vještine i dodatno se školovao.

No krenimo redom. Dino Staković 19-godišnji je plesač baleta koji se plesom bavi od šeste godine. Krenuo je od latinoameričkih i standardnih plesova, u kojima je četiri puta bio državni prvak. Međutim, u sedmom se razredu osnovne škole zaljubio u balet, nakon što je odgledao "Orašara" u HNK-u Osijek. "Tu je počela i moja suradnja s Vukom Ognjenovićem, umjetničkim voditeljem plesne skupine HNK-a i docentom na Akademiji za umjetnost i kulturu, koji me uzeo pod svoje i učio do kraja osmog razreda. Nakon toga sam otišao na audiciju u Školu za klasični balet u Zagrebu i prošao, što je značilo preseljenje i započinjanje novog života u glavnom gradu. Odabrao sam glazbeni razred u kojem sam, osim plesne naobrazbe, imao i onu opću, doduše prepolovljenu satnicu, i to u obliku dvosmjenske nastave. Buđenje je bilo u 6 ujutro, nakon čega sam obvezno odradio kraći trening i istezanje prije nastave u 8 sati, a baletnu školu imao sam i subotom. U svojoj sam generaciji bio jedini Osječanin i jedini muški plesač", kaže Dino. Ističe kako ima veliku želju nastaviti daljnje školovanje u John Cranko Schule, stuttgartskoj baletnoj školi, koja je jedna od najprestižnijih u toj grani umjetnosti. "Poslao sam video za audiciju, a osim u Stuttgart, otišao sam i na audiciju u baletnu školu u Hamburgu, gdje sam također prošao, međutim ipak sam se odlučio za onu stuttgartsku. Riječ je o međunarodnoj akademiji na engleskom jeziku koja traje dvije godine, nakon kojih ću biti školovani plesač baleta i, nadam se, konkurentan na audicijama u kazalištima diljem Europe, pa i svijeta", otkriva svoje želje i planove.

Inače, Dino je tijekom srednjoškolskog obrazovanja sudjelovao i u nekoliko baletnih predstava zagrebačkog HNK-a: “Labuđem jezeru”, “Orašaru”, “Elizabeti Austrijskoj - Sissi” te u “Romeu i Juliji”. Da je uistinu riječ o talentiranom i marljivom plesaču govori i podatak da se baletom zapravo počeo baviti kasno, tek u trinaestoj godini, no u četiri godine srednjoškolskog obrazovanja uspio je nadoknaditi sve ono što mnogi prolaze u osam godina. “Ove sam godine maturant i nakon završetka školovanja profesori su zaključili da sam uspio u svemu, i to vrlo uspješno, čime sam stekao zvanje plesača klasičnog baleta. Imao sam završni ispit u baletnoj školi, ali sam polagao i državnu maturu, koju sam uspješno položio, dok sam tijekom srednjoškolskog obrazovnja bio izvrstan učenik s prosjekom ocjena 5,0”, istaknuo je Dino.

Ema Nenadić
PODRŠKA RODITELJA
Dinini roditelji napominju kako su odricanja i financijska ulaganja u njegovu baletnu naobrazbu bila izuzetno velika, ali nikad nisu dvojili o podršci. “Mnogima u našoj okolini nije bilo jasno kako se usudimo pustiti 15-godišnjaka samog u Zagreb, međutim mi smo vidjeli kolika je njegova želja, čuli smo i stručno mišljenje, te ga na kraju i podržali. Balet je ipak specifična grana, kojom se morate baviti dok ste mladi. Pogledali smo ga u nekoliko predstava u kojima je plesao i osjećaj ponosa bio je neprocjenjiv. Uskoro nas očekuje i financiranje života u Stuttgartu, što sigurno neće biti lako, ali spremni smo mu pomoći i pružiti priliku da ostvari svoje snove”, kaže Dinina majka Suzana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike