Osijek
BESKUĆNIK PRONAŠAO KROV NAD GLAVOM

Sjenica u Sakuntalinu parku kao prenoćište
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Sugrađanin koji živi u blizini u petak je pozvao policiju. Da ondje netko boravi uvjerila se jučer i Glasova novinarka

Sjenica u Sakuntalinu parku očigledno je postala meta beskućnicima, točnije osobi koja je posljednjih dana viđena kako ondje boravi tijekom večernjih i noćnih sati. Na to je upozorio sugrađanin koji živi u blizini i kaže kako je riječ o neugodnom prizoru, to više što je sjenica dio ne tako davno uređenog Sakuntala parka koja ima sasvim drugu svrhu, a ne da služi kao prenoćište.

- Vidio sam ga u petak i pozvao sam policiju, koja se odazvala i došla oko 22.30 te s njim porazgovarala i vjerujem da su mu rekli kako ne može ondje spavati. Čim su otišli, on je ponovo tamo zalegao i nešto kasnije ušao je jedan čovjek, čini mi se s kćerkom. Čim su došli blizu, otišli su, a te večeri vidio sam i tri para koja su htjela ući u prostor sjenice, no nisu niti ušli kad su vidjeli beskućnika - upozorava sugrađanin koji je želio ostati anoniman, no koji je prizor fotografirao i dodao da bi se u ovaj problem trebale uključiti sve službe. I policija je ponovo izišla na teren, ponovo su s njim porazgovarali, kaže naš sugovornik te su ga potom nazvali i obavijestili ga da skitnica ima prebivalište u Osijeku, a pas kojeg ima sa sobom, na povodcu je, zavezan pa da mu oni ne mogu ništa.

- Nakon što je policija otišla, on je ustao, pomokrio se unutar sjenice i otišao na klupu do nje. Mislim da bi trebalo reagirati - zaključuje naš sugovornik.

I Glasova je novinarka otišla provjeriti o čemu je riječ. Iako jučer prijepodne ondje skitnicu nije zatekla, mogla je zaključiti da netko ipak ondje noći jer je na podu ostavljen karton, na kojem je očito netko ležao. Brojni opušci oko kartona pokazuju da je sjenica doista nekom beskućniku poslužila kao sklonište, a što je šokiralo mag. oec. Korneliju Mlinarević, pročelnicu Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka. Grad će, rekla je, reagirati u skladu sa svojim mogućnostima, odnosno obavijestiti komunalnu službu da se provjeri o čemu je riječ.

Da ima beskućnika koji ne žele u Dom sv. Vinka, iako za to imaju uvjete, poznato je ravnatelju Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Dragi Tukari. U Domu, kaže, ima mjesta i onaj tko se prema rješenju Centra za socijalnu skrb prijavi u Dom, dobije svoje mjesto.

- Puno puta sam znao susresti beskućnike, i kad bih nekoga od njih priupitao za smještaj, vidio sam da ima onih koji ne žele mijenjati svoj način života i živjeti prema dnevnom redu koji se u Domu treba poštovati. Inače, ako je osoba koliko-toliko samostalna i zdrava i ima rješenje Centra, mi postupamo na način da je primimo u Dom - rekao je vlč. Tukara, dodajući da u Domu ima dovoljno mjesta. No, onaj tko ne želi ograničavanje slobode i želi sam kreirati svoje vrijeme, unatoč tome što eventualno ispunjava uvjete za boravak u Domu sv. Vinka, kaže naš sugovornik, ne može onamo biti prisilno doveden. Je li takva situacija i s beskućnikom koji je sebi našao prenoćište u sjenici, nije poznato.

Marija Mihelić
PU: NISU UTVRĐENI ELEMENTI PREKRŠAJA
U odgovoru Policijske uprave osječko-baranjske stoji kako je I. policijska postaja u petak (12. srpnja) zaprimila dojavu da u sjenici u Sakuntala parku spava beskućnik.

- Izlaskom na navedenu lokaciju, policijski slubženici na klupi u navedenom parku zatekli su osobu koja odgovara opisu osobe uz dojavu. Tom prilikom nisu utvrđeni elementi prekršaja ni nedopuštenih radnji od strane navedene osobe - stoji u odgovoru Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU osječko-baranjske na upit Glasa Slavonije jesu li i što poduzeli.
Vlč. Drago Tukara

ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

Onaj tko ne želi ograničavanje slobode i život prema dnevnom rasporedu, ne želi doći k nama u Dom sv. Vinka. Takvih osoba ima i nitko ih ne može prisiliti na smještaj.
Najčitanije iz rubrike