Kultura
GRAD OD IGARA, IGRE OD GRADA

Premijera dokumentarca za 70. godina Igara
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
DUBROVNIK - Dubrovačke ljetne igre u suradnji s HRT-om premijerno su u prepunom Ljetnom kinu Jadran prikazale prvi dio dokumentarnoga filma pod nazivom Grad od Igara, Igre od Grada, podnaslovljenoga Prvih sedam desetljeća scenarista Vedrana Benića i redatelja Lukše Benića. Odmah nakon toga, održana je i druga projekcija zbog velikog interesa dubrovačke publike.


Film je znakovito podijeljen u dva dijela. Prvi dio naziva Prvih sedam desetljeća priča je o festivalu koji je s Dubrovnikom srastao i u gradu Dubrovniku pronašao svoje istinsko utočište, ne samo zbog umjetnika koji su stvarali program i dolazili nastupati na jedinstvenim pozornicama, već i zbog građana koji su Igre prihvatili kao nešto bez čega Dubrovnik jednostavno ne bi bio – Dubrovnik. Kroz arhivske snimke i sjećanja sudionika prvi dio dvodijelnoga dokumentarca na nepretenciozan način oslikava sedam desetljeća zajedničkoga plova Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara.


- Svi mi osjećamo Igre kao jedan od bitnih i identifikacijskih simbola Dubrovnika koje na svoj način i kroz jezik umjetnosti govore o onom što je bio Dubrovnik i što će nadalje ostati - rekao je uoči projekcije scenarist filma Vedran Benić. Kameru i montažu potpisuje Dominik Miljak.


Drugi dio filma naziva Sjećanje na budućnost kroz razmišljanja relevantnih sugovornika traga za odgovorom ili makar dijelom odgovora na pitanje kako dalje, a bit će prikazan 19. kolovoza također u Ljetnom kinu Jadran.

Nakon premijernih projekcija na 70. dubrovačkim ljetnim igrama, ove će filmove na jesen emitirati i Hrvatska radiotelevizija. N.Vekić
Možda ste propustili...

5. REZIDENCIJALNI PROGRAM U SKLOPU PROJEKTA MMML STUDIO

“OSscape” Marka Jovića u Bastionu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

11. EUROPSKA NOĆ KAZALIŠTA DILJEM SLAVONIJE

Zaljubite se i vi u teatar

2

HRVATSKA FASCINACIJA STARIM EGIPTOM

Finissage izložbe Egipatsko blago u Osijeku

3

NOVI CIKLUS EDUKATIVNIH RADIONICA OSJEČKOGA HDLU-A

Obrazuju publiku koja se ne zadovoljava veselicama