Kultura
GRAD OD IGARA, IGRE OD GRADA

Premijera dokumentarca za 70. godina Igara
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
DUBROVNIK - Dubrovačke ljetne igre u suradnji s HRT-om premijerno su u prepunom Ljetnom kinu Jadran prikazale prvi dio dokumentarnoga filma pod nazivom Grad od Igara, Igre od Grada, podnaslovljenoga Prvih sedam desetljeća scenarista Vedrana Benića i redatelja Lukše Benića. Odmah nakon toga, održana je i druga projekcija zbog velikog interesa dubrovačke publike.


Film je znakovito podijeljen u dva dijela. Prvi dio naziva Prvih sedam desetljeća priča je o festivalu koji je s Dubrovnikom srastao i u gradu Dubrovniku pronašao svoje istinsko utočište, ne samo zbog umjetnika koji su stvarali program i dolazili nastupati na jedinstvenim pozornicama, već i zbog građana koji su Igre prihvatili kao nešto bez čega Dubrovnik jednostavno ne bi bio – Dubrovnik. Kroz arhivske snimke i sjećanja sudionika prvi dio dvodijelnoga dokumentarca na nepretenciozan način oslikava sedam desetljeća zajedničkoga plova Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara.


- Svi mi osjećamo Igre kao jedan od bitnih i identifikacijskih simbola Dubrovnika koje na svoj način i kroz jezik umjetnosti govore o onom što je bio Dubrovnik i što će nadalje ostati - rekao je uoči projekcije scenarist filma Vedran Benić. Kameru i montažu potpisuje Dominik Miljak.


Drugi dio filma naziva Sjećanje na budućnost kroz razmišljanja relevantnih sugovornika traga za odgovorom ili makar dijelom odgovora na pitanje kako dalje, a bit će prikazan 19. kolovoza također u Ljetnom kinu Jadran.

Nakon premijernih projekcija na 70. dubrovačkim ljetnim igrama, ove će filmove na jesen emitirati i Hrvatska radiotelevizija. N.Vekić
Možda ste propustili...

JUBILARNI DESETI MAGFESTIVAL DONOSI PRAIZVEDBE

Sedam djela hrvatskih skladatelja

ZATVARANJE DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Glazbena poslastica za kraj 70. igara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

14. SUMMIT ODRŽAN U NEPALU

Svjetski summit medija za mlade dogodine u Karlovcu

2

JUBILARNI DESETI MAGFESTIVAL DONOSI PRAIZVEDBE

Sedam djela hrvatskih skladatelja

3

ZATVARANJE DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Glazbena poslastica za kraj 70. igara