Novosti
MIGRANTI

Slovenija pojačava nadzor granice s Hrvatskom
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Slovenski premijer Marjan Šarec najavio je u ponedjeljak jačanje kontrole zelene granice s Hrvatskom zbog nešto povećanih ilegalnih migracija, posebice prema Italiji, zbog čega su početkom srpnja na granici s tom zemljom uvedene i zajedničke ophodnje slovenske i talijanske policije.

Nakon razgovora s Emilom Rojcem, načelnikom pogranične općine Ilirska Bistrica, kroz koju protječe jedan dio ilegalnih prijelaza migranata tzv. balkanskom rutom prema Italiji, Šarec je kazao da razumije zabrinutost tamošnjih ljudi zbog povećanja ilegalnih prijelaza, ali da su ti problemi nekad prenapuhani iz političkih razloga. Uz granicu s Hrvatskom već je povećan broj policajaca na čuvanju šengenske granice, a povećat će se i broj vojnika koji im u tome pomažu, no naglasak je na povećanju tehničkih sredstava za onemogućavanje ilegalnih migracija, kazao je Šarec, preciziravši da se radi o kontroli granice bespilotnim letjelicama te da je u tijeku javni natječaj za kupnju 40-ak kilometara panelnih ograda. Šarec je kazao da slovenska policija uspješno suzbija ilegalne migracije, surađujući u tome i s Italijom i sa zemljama na balkanskoj ruti, a da su glavni problem s kojim se Slovenija suočava krijumčari koji organiziraju ilegalne prijelaze i na tome zarađuju velik novac, što je potrebno spriječiti.

"Naša je policija uspješna u zaustavljanju ilegalnih migranata i njihovom vraćanju u zemlje odakle su ilegalno ušli u Sloveniju, no ključni problem su oni koji im u tome pomažu i provode ih preko granice", kazao je Šarec.H
Većina vraćena u Hrvatsku
Od više od pet tisuća privedenih migranata u ovoj godini Slovenija ih je više od pola vratila u Hrvatsku, a uhvatila je i “uspješno procesuirala” oko 130 organizatora ilegalnih prijelaza i njihovih pomagača, kazao je ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar. Među njima je, dodao je, većina stranih državljana te migrantima samo za prijelaz hrvatsko-slovenske granice naplaćuju od sto do 300 eura.
Možda ste propustili...

USKLAĐIVANJE PRIVATNOG I POSLOVNOG ŽIVOTA

Zbog obiteljskih obveza 27 % žena propušta napredovati

ŽELE PLAĆE, OPSTANAK TVRTKE I NASTAVAK PROIZVODNJE

Radnici Varteksa prosvjedovali

DVIJE GODINE ZA IZRADU PROSTORNOG PLANA GOSPODARSKOG POJASA

Jadran - što se i gdje može događati

Najčitanije iz rubrike