Crna kronika
POLICIJA PODSJEĆA VOZAČE NA OBVEZE NAKON NESREĆE

Dječak, kojeg je ozlijedio odbjegli vozač automobila, operiran je u dječjoj bolnici
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
KOPRIVNICA - Zbog krvarenja moždane ovojnice u zagrebačkoj bolnici operiran je 9-godišnji dječak koji je teško ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila u srijedu oko 18.45 u mjestu Goričko, na koprivničkom području. Na dječaka na biciklu i njegova godinu dana mlađeg prijatelja, automobilom VW Polo naletio je 77-godišnjak koji je pobjegao s mjesta nesreće. Devetogodišnji dječak u nesreći je teško ozlijeđen, a 8-godišnjak je prošao bez ozljeda.Policija je na mjestu nesreće obavila očevid, a 77-godišnjak s koprivničkog područja tijekom večeri je pronađen i uhićen zbog izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći unesrećenom dječaku.

- VW Polo, koprivničkih registracija, kretao se u smjeru Koprivničkog Ivanca. Zbog neprilagođene brzine automobil je sletio izvan kolnika u južni odvodni kanal, nakon čega se vratio na kolnik te u zanošenju na sjevernoj prometnoj traci udario u bicikl, kojim je nepropisno, sjevernom prometnom trakom u istom smjeru upravljalo dijete (8) bez zaštitne kacige na glavi i koje je palo s bicikla u kanal. Vozilo je potom udarilo u drugi bicikl kojim je, nepropisno u istom smjeru ispred 8-godišnjaka, upravljao 9-godišnjak, također bez zaštitne kacige na glavi. Dječak je odbačen u sjeverni odvodni kanal, a bicikl je odbačen na južnu prometnu traku. Vozilo je sletjelo u sjeverni kanal, nakon čega se vratilo na kolnik i bez zaustavljanja udaljilo. Djeca su prevezena u Opću bolnicu Koprivnica. Do sada prikupljenim informacijama, dječak rođen 2010. godine zadobio je teške tjelesne ozljede koje nisu opasne za život, a drugi dječak nije zadobio ozljede - doznajemo iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Teško ozlijeđeni dječak, nakon ukazane pomoći u koprivničkoj bolnici, prevezen je u Kliniku za dječje bolesti Zagreb, gdje se nalazi na intenzivnoj njezi na respiratoru. Nakon liječničke obrade operiran je jer mu se stanje pogoršalo u odnosu prema danu kada je doživio prometnu nesreću.

Istoga dana u Koprivnici su se dogodile još dvije prometne nesreće, doduše s materijalnom štetom, nakon čega su vozači pobjegli. Zbog toga iz policije podsjećaju građane koje su obveze vozača kod prometnih nesreća. U slučaju događanja prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom, kao i s većom materijalnom štetom, sudionici su dužni ostati na mjestu prometne nesreće i samo se privremeno udaljiti radi pružanja pomoći ozlijeđenim osobama u prometnoj nesreći ili ako je njima samima potrebna liječnička pomoć te radi obavještavanja policije o događaju.

Potom je potrebno poduzeti moguće radnje radi otklanjanja novih opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tok prometa te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu prometne nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa. Nakon obavještavanja policije o događaju treba pričekati dolazak policijskog službenika koji obavlja očevid.

Vozač koji napusti mjesto prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom kaznit će se novčanom kaznom od 3000 do 7000 kuna. Vozač koji se zatekne ili naiđe na mjesto prometne nesreće dužan je na zahtjev ovlaštene osobe prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove. Prevesti ozlijeđenog vozač je dužan i prije dolaska policije, osim u slučajevima kada se nesreća dogodila na mjestu na kojemu se može očekivati brzi dolazak vozila hitne medicinske pomoći ili ako vozač zaključi da se nestručnim i neodgovarajućim načinom prijevoza stanje ozlijeđene osobe može pogoršati. Ako odbije prevesti unesrećenog, vozač će se kazniti s 300 kuna. Kada je nastala samo šteta na vozilima, sudionici su dužni odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.

Vozač koji odmah, ako je to moguće, ne ukloni vozilo i omogući nesmetano odvijanje prometa kaznit će se s 500 kuna. Kazna od 2000 do 5000 kuna očekuje vozača koji drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće.

Sandra Lacić
77-godišnji vozač pronađen je i uhićen zbog izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći dječaku