Novosti
SLAVONIJA TUGUJE ZBOG POGIBIJE UČENICA

Smrt djevojčica iz Erduta: Najbolje je prijateljice na odmorištu pokosio kamion
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
U OŠ Dalj stiže tim za krizne situacije koji će pomoći djeci, nastavnicima i roditeljima

Najbolje prijateljice, 14-godišnje djevojčice Iva J. i Renata H. iz Erduta, smrtno su stradale u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila u petak oko 9.40 sati na odmorištu autoceste A3 sjever Novska. Na djecu je kamionom zagrebačkih registracija naletio 59-godišnji vozač.

Prema riječima zamjenika općinske državne odvjetnice u Sisku, Marija Miletića, “utvrđeno je da je do prometne nesreće došlo na način da je vozač teretnog vozila zbog neutvrđenih razloga prvo udario u teretno vozilo HAC-a, nakon čega je nastavio kretanje kroz prostor benzinske postaje i odmorišta, pri čemu je došlo do naleta na pješake”. Vozač je uhićen u petak poslijepodne i odveden u prostorije prometne policije Kutina.

Shrvani roditelji
Djevojčice su se vraćale u autobus kojim su djeca 7. i 8. razreda Osnovne škole Dalj, oko 7 sati, krenula na ekskurziju u Sveti Filip i Jakov.

“Stajali smo na odmorištu kada smo čuli užasnu buku. To je bio kamion koji je pregazio djevojčice i vozila i kontejnere koji su mu se zatekli na putu. Zaustavio se stotinjak metara dalje u polju”, doznajemo od očevidaca. U nesreći su ozlijeđene i dvije mlađe žene koje nisu bile s grupom učenika, nego su na odmorištu izišle iz drugog vozila. Sreća u ovoj užasnoj nesreći bila je što se većina ostale djece vratila u autobus. Nakon nesreće ostala djeca i nastavnici jedno vrijeme zbrinuti su u restoranu na odmorištu, a oko 13 sati krenuli su, uz policijsku pratnju, autobusom Čazmatransa pred školu u Dalj. Plač i jecaji djece i nastavnika parali su tišinu dok su djeca izlazila iz autobusa u zagrljaje roditelja koji su ih čekali. Prije povratka djece kratko smo porazgovarali s roditeljima koji su ih čekali u Dalju.

“Kada sam saznala za nesreću, noge su mi se odsjekle. Onda sam se čula s kćeri, koja je u šoku i neprestano plače”, kazala je jedna majka. I druga majka imala je sličnu priču. “Čula sam se sa sinom koji je u autobusu i plače. Rekao mi je: ‘Mama, poginule su mi prijateljice.’ A trebala je to biti lijepa ekskurzija”, dodala je majka dječaka koji je bio u autobusu.

Tragično preminula Iva J. ima još starije sestru i brata, a Renata H. ima starijeg brata. Renatini roditelji, Andrija i Zorica, pohitali su prema novinarima s nadom da imaju bilo kakve informacije o njihovoj kćeri.

“Je l’ dobro? Znate li kako je naša kćI? Recite mi je li mi dijete živo! Nitko ništa nam nije službeno još došao reći. Javila mi je Ivina mama da su Iva i Renata poginule. Već nekoliko puta zvala sam i ravnatelja njihove škole, ali ni on ne zna ništa. Žalosno je to što nam nitko ne javlja što nam je s djetetom. Pokušala sam ju nazvati na mobitel, ali ne javlja se”, kazala je jecajući Zorica. Otac Andrija i dalje nije gubio nadu. “Dok netko ne dođe i ne kaže mi u lice službeno da je mrtva, ja ću se nadati”, rekao je Renatin otac. Kako doznajemo, službene informacije o pogibiji svojih djevojčica roditelji su dobili tek oko 15.30 sati.

Marko Stanić, ravnatelj OŠ Dalj, rekao je kako je škola ostala bez onog što je najvrjednije, a to su djeca. “Svega imamo, ali djecu stalno gubimo, a ovo je jedan izuzetno težak i žalostan način na koji smo izgubili dvije učenice sedmog razreda, koje su jutros u 7 sati s osmijehom otišle. Ja sam ih ispratio na ljetovanje, a nažalost neće se vratiti nama, a ni roditeljima kojima izražavam sućut. To je najmanje što mogu učiniti. Zatražili smo pomoć Ministarstva obrazovanja i moram im zahvaliti jer su nam odmah ustupili tim za krizne situacije koji će doći u našu školu obaviti razgovore s djecom i nastavnicima, a prema potrebi i s roditeljima. Nažalost, nemamo psihologa u školi, a to je nešto što u ovakvom trenutku trebamo i dobro će nam doći krizni tim”, kazao je ravnatelj.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak također je potvrdila odlazak kriznog tima za pomoć djeci i roditeljima u Dalj koji će najvjerojatnije stići nakon pokopa djevojčica.

Za Ivu ravnatelj škole kaže da je bila izvrsna učenica, a za Renatu da je bila povučena, ali dobra djevojčica.

“Bile su najbolje prijateljice. Zajedno su išle u školu i iz škole, ako bi koja išla bilo kamo, i druga bi išla s njom”, dodao je Stanić.

Dan žalosti
Nastava u OŠ Dalj u ponedjeljak se neće održati. Općina Erdut je, pak, najavila proglašenje dana žalosti, a općinski načelnik Jugoslav Vesić izrazio je sućut obiteljima.

Nakon što su sva djeca i roditelji napustili prostor oko škole, ravnatelj je skupio stvari poginulih učenica i krenuo k njihovim obiteljima. “Poznajem i jedne i druge roditelje. I starija braća i sestre išli su u ovu školu. Idem k njima izraziti im sućut i vidjeti mogu li im kako pomoći”, rekao je.

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, također je uputio iskrenu sućut obiteljima tragično preminulih učenica.

”Nenadoknadive su i neizrecive posljedice, kao i bol koju je izazvao ovaj tragični događaj, a svima, osobito obiteljima i prijateljima stradalih učenica, bit će potrebno puno snage i vjere u nošenju s ovom tragedijom. U kontaktu s ravnateljem škole i resornim službama Ministarstva znanosti i obrazovanja uključili smo se u pružanje potrebne pomoći i potpore učenicima i djelatnicima Osnovne škole Dalj, kao i roditeljima učenika”, priopćeno je iz kabineta župana. Dodaje se kako je zbog ovog tragičnog događaja župan Anušić proglasio ponedjeljak, 10. lipnja, danom žalosti u Osječko-baranjskoj županiji.

Sandra Lacić
TEŠKO OZLIJEĐENE DVIJE MLADE ŽENE
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je sućut obiteljima djevojčica, poručivši da policija provodi očevid kojim će se rasvijetliti sve okolnosti nesreće.

‘’Svi smo pogođeni ovom stravičnom nesrećom. Promet nam je, nažalost, odnio još dva mlada života. Policija u koordinaciji s Državnim odvjetništvom koje rukovodi očevidom osigurava svu tehničku i stručnu pomoć”, kazao je Božinović.

Na upit kada se mogu očekivati detalji prometne nesreće, ministar je kazao kako ‘’očevid ne treba požurivati’’. ‘’Bitno je utvrditi što se točno dogodilo te koji su razlozi nesreće kako bismo dobili potpunu sliku događaja. Ponavljam, događaj je šokantan za sve nas, prije svega za obitelji poginulih, ali i cijelu hrvatsku javnost’’, ocijenio je Božinović.

U bolnici u Novoj Gradiški su nakon nesreće novinarima potvrdili da liječe dvije žene u dvadesetim godinama koje imaju teške ozljede. Jedna od ozlijeđenih nalazi se u šok-sobi, a druga je izvan životne opasnosti.
VJEŠTAČENJE
Iako se tek očekuju rezultati vještačenja da bi se utvrdilo zašto je kamion bez kontrole ubio dvije djevojčice i ozlijedio još dvije osobe luđačkim prolaskom kroz odmorište na autocesti, prema neslužbenim informacijama vozač kamiona rekao je da su mu se blokirale kočnice te da je imao problema s tempomatom. Nakon vještačenja točno će se znati što se dogodilo, a policija je utvrdila da vozač kamiona nije imao alkohola u krvi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike