Zdravlje
NUTRICIONIZAM I KARDIOVASKULARNE BOLESTI

Orah sadrži “čarobnu” tvar koja povoljno djeluje na krvni tlak
Objavljeno 27. svibnja, 2019.
Orasi sadrže omega-3 masne kiseline, a upravo one povoljno djeluje na krvni tlak

Konzumiranje oraha može pridonijeti smanjenju krvnoga tlaka u osoba sklonih riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazali su rezultati nove studije američkih znanstvenika.

Znanstvenici s pensilvanijskoga državnog sveučilišta ističu da je njihova studija jedna od prvih koja istražuje na koji način sastojci oraha mogu utjecati na zdravlje srca. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Journal of American Heart Association, prenosi Medical News Today.

Dobre masti
Orasi sadrže omega-3 masne kiseline, odnosno alfalinolensku kiselinu (ALA), a znanstvenici vjeruju da upravo ona povoljno djeluje na krvni tlak. Istraživači su željeli otkriti utječe li alfalinolenska masna kiselina iz oraha pozitivno na zdravlje srca i djeluju li na kontrolu krvnog tlaka u ljudi izloženih riziku od kardiovaskularnih bolesti i ostali sastojci što ih sadrže orasi, poput polifenola. Podsjećaju da, slično kao i svi orašasti plodovi, orasi sadrže dobre masti - mononezasićene i polinezasićene masti. Usto su dobar izvor željeza, selena, kalcija, cinka, vitamina E i nekoliko vitamina B.

Kardiovaskularne bolesti izazivaju najviše smrti među odraslim osobama u Sjedinjenim Državama. Studija iz 2019. koju je provela Američka udruga za srce (AHA) upozorava na to da je u SAD-u tijekom 2016. od kardiovaskularnih bolesti umrlo 840.000 građana te zemlje. Ista je studija otkrila da gotovo polovina odraslih osoba u Sjedinjenim Državama boluje od neke kardiovaskularne bolesti.

AHA ‘priznaje‘ da je u Americi evidentiran veći broj osoba s povišenim krvnim tlakom zbog posljedica promjena smjernica AHA i Američkog kardiološkog koledža kada je posrijedi hipertenzija. U skladu s izmijenjenom verzijom, visokim se krvnim tlakom odsad smatraju vrijednosti koje iznose 130/80 mm Hg, umjesto ranijih 140/90 mm Hg.

Znanstvenici su za potrebe studije angažirali 45 pretilih osoba u dobi od 30 do 65 godina. Podijelili su ih u tri skupine: prvu, u čiju su prehranu uvedeni orasi, drugu, u čijoj prehrani nije bilo oraha, no sadržavala je istu količinu ALA i polinezasićenih masnih kiselina, i treću, u čijoj prehrani nije bilo oraha, ali su oni djelomično zamijenjeni jednakom količinom ALA kakvu sadrže orasi, a sudionici studije su ih dobivali preko druge masne kiseline - oleinske.

Nakon šest tjedana znanstvenici su ustanovili da se zdravstveno stanje srca sudionika iz svih triju grupa znatno poboljšalo. Istaknuli su kako ovi rezultati upućuju na to da zamjena zasićenih masti nezasićenim mastima u prehrani, bilo iz oraha ili biljnih ulja, poboljšava kardiovaskularno stanje pojedinca.

Zdrava užina
No najzanimljiviji dio studije je činjenica da je u ispitanika iz prve grupe koji su u sklopu novog načina prehrane konzumirali orahe srednji arterijski tlak bio niži nego u ostalih koji su se držali drugih režima prehrane.Srednji arterijski krvni tlak upozorava na prosječnu vrijednost arterijskoga krvnog tlaka u određenome razdoblju, a znanstvenici ga smatraju pouzdanim pokazateljem kada je posrijedi kardiovaskularni rizik pacijenta."Čini se da orasi sadrže neki dodatni sastojak koji je vrlo koristan za srce. Možda je riječ o njihovim bioaktivnim spojevima, vlaknima ili o nekom drugom spoju koji se ne dobiva samo iz masnih kiselina", kazala je voditeljica studije, prof. Penny Kris-Etherton s pensilvanijskoga državnog sveučilišta.

Ona i njezini kolege vjeruju da se uključivanjem oraha u prehranu osim srednjega arterijskog krvnog tlaka može smanjiti i ukupni rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Upozorava na nedostatak studije - premali broj sudionika, zbog čega će morati obaviti dodatna istraživanja. Njezina poruka osobama u rizičnoj skupini za razvoj kardiovaskularnih bolesti: "Umjesto da u vrijeme užine posegnete za hranom koja se temelji na crvenome mesu i punomasnim mliječnim proizvodima, razmislite o obranome mlijeku i orasima."H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana