Novosti
HDZ PREDSTAVIO SVOJU LISTU U OSIJEKU

Plenković: Ovo je uvertira još jedne velike pobjede HDZ-a
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Hrvatski interesi ne štite se tako što neki sada otkrivaju suverenizam, rekao je

Kandidati Hrvatske demokratske zajednice za zastupnike u Europskom parlamentu predstavljeni su u četvrtak navečer u Osijeku na završnom stranačkom skupu u Slavoniji. U prepunoj dvorani Zrinjevac, uz slogan "Hrvatska za generacije", okupljenima se obratio i Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a, rekavši kako je ovaj skup "uvertira još jedne velike pobjede HDZ-a".

Najjači samostalno

- Najjači smo kada idemo u izbore samostalno, bez koalicija. Namjerno smo izabrali Osijek za ovaj posljednji skup jer smo ovdje u izbornoj kampanji za Hrvatski sabor 2016. godine odlučili svim silama, svim snagama reći da i Projektom Slavonija Baranja i Srijem želimo pružiti ruku cijeloj Slavoniji i to od tada radimo svakog dana! Za trajanja manadata naše Vlade sveukupno, zajedno s EU fondovima deset milijardi kuna je namijenjeno isključivo za Slavoniju. I još dvije milijarde kuna iz državnog proračuna. To nije retorika - to su djela i to naš narod cijeni. HDZ predvodi Hrvatsku u svim strateškim ciljevima. Naš program utjelovljuje sve ono što radi hrvatska Vlada, Hrvatski sabor, naši župani i gradonačelnici - rekao je uvodno Plenković zahvalivši svojim kandidatima na energiji koju su pokazali za trajanja kampanje, a onda se osvrnuo i na konkurenciju.


- Postoje političke snage koje su prije godinu i pol dana otkrile u rječniku riječ suverenizam. HDZ u ovih 30 godina ide onim putom za koji je rekao naš prvi predsjednik dr. Frano Tuđman da je put koji osjeća što hrvatski narod želi i što je za njega dobro, a to upravo znači ova definicija domoljublja, državotvornosti i suverenosti. Hrvatski nacionalni interesi ne štite se tako što neki novi akteri, koji tada nisu ni postajali, sada otkrivaju suverenizam, otkrivaju nacionalne interese, a neki otkrivaju i Europsku uniju. Nema većih suverenista od članova HDZ-a - jasan je bio Plenković.


Nositelj HDZ-ove liste Karlo Ressler kazao je kako su tri ključne poruke za kraj kampanje.


- Prva je naš identitet, drugo je naše znanje, sposobnost i vizija koja mijenja Hrvatsku. Željeli smo biti prisutno lokalno, ali i biti usmjereni na budućnost i prezentirati konkretne projekte. Možemo uspjeti i danas, idemo zajedno potegnuti i još ovih posljednjih dana. Idemo zajedno graditi bolje društvo i bolju Hrvatsku za generacije - zaključio je Ressler.


Predstavljeni su svi kandidati, a u ime onih ih Slavonije prvi je za govornicu izišao Danijel Marušić, brodsko-posavski župan, koje se zahvalio premijeru Plenkoviću na povjerenju. Stjepan Ribić, Osječanin, ravnatelj JU Županijske razvojne agencija Osječko-baranjske županije, deveti na listi, podsjetio je na sjajne rezultate u povlačenju sredstva ih europskih fondova. Vukovarka Marijana Balić, saborska zastupnica, šesta na listi, rekla je kako "ne biramo samo zastupnike nego i budućnost nas i naših nasljednika".
Odgovornost i mudrost

- Ove izbore moramo gledati kao smjer u kojem će se Europska unija nastaviti kretati u narednih pet godina - rekla je. Okupljenim Slavoncima od kandidata obratili su se i Goran Pauk te Dubravka Šuica.


Na skupu je govorio i Gordan Jandroković, politički tajnik HDZ i predsjednik Hrvatskog sabora koji je rekao da HDZ nije politička opcija koja olako daje obećanja, da olako govori o Europskoj uniji.


- Mi smo oni koji Hrvatsku vode velikom ljubavlju i srcem, ali isto tako mi smo oni koji Hrvatsku vode odgovornošću, razboritošću i mudrošću. I ovi izbori moraju biti ti koji će odrediti smjer Hrvatske, jer će smjer Hrvatske zajedno s drugima odrediti i smjer Europe. Želimo gospodarski razvitak, budućnost za našu djecu, mi nismo oni koji će olako govoriti o budućnosti, a misleći pri tome jedino na svoj ego i mali politički probitak - upozorio je Jandroković.
Kao domaćini, stranačke kolege pozdravili su Ivan Anušić, osječko-baranjski župan i predsjednik županijske organizacije HDZ-a koji je istaknuo odličnu suradnju s Vladom RH, dok je Ivan Radić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Osijeka, podsjetio na skoro obilježavanje 30 godišnjice osnutka osječkog HDZ-a.


Dario Kuštro
OBILAZAK FARME STARI SELEŠ
"Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ulažu sve da vrate stočarstvo na stare staze slave, jer je stočarstvo kraljica poljoprivredne proizvodnje koja sa sobom donosi veliku dodanu vrijednost", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pri obilasku Nukleus farme Stari Seleš tvrtke Žito u općini Antunovac koju je sa stranačkim kolegama posjetio netom prije predizbornog skupa u Osijeku. U obilasku farme su, između ostalih, bili i premijer Andrej Plenković, osječko-baranjski župan Ivan Anušić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, a cjelokupno industrijsko postrojenje predstavio im je Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe. "Zahvalni smo ministarstvu što je prepoznalo ovaj projekt ukupne vrijednosti 55 milijuna, za kojega smo iz Programa ruralnog razvoja dobili 23 milijuna kuna. Farma ima kapacitet 920 nukleus krmača, proizvodit će nazimice za reprocentre, dok se na na godišnjoj razini očekuje proizvodnja 30.000 prasadi", kazao je Pipunić. M.Mandić
Možda ste propustili...

SINDIKALNA INICIJATIVA "67 JE PREVIŠE"

Traže referendum, ili će pozvati građane na ulice

EUROPSKA KOMISIJA URSULE VON DER LEYEN

Šuici mjesto potpredsjednice EK-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana