Mozaik
LUCIJA IVŠIĆ O POSLJEDNJEM KONCERTU PUNČKI U VINKOVCIMA

Planiramo nove projekte i online suradnje, danas udaljenost nije kočnica
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Nakon odrađene turneje najavili su razilazak, a Lucija svoju selidbu u Australiju, gdje će se i dalje baviti glazbom

Vinkovački punk rock trio Punčke ovih je dana priveo kraju veliku europsku turneju nakon koje je bend najavio prestanak djelovanja.

Nakon 12 godina kontinuiranog rada, više od 400 koncerata diljem svijeta, turneje po Aziji i Maleziji, višestruko rasprodanih koncerata po europskim gradovima i četiri fizička izdanja, Punčke se opraštaju od scene i u sklopu svoje oproštajne turneje sviraju u gradu u kojemu je sve i počelo 2007. godine - Vinkovcima, u PLUSU.

Posljednja je europska turneja Punčke u dva mjeseca provela kroz 14 nastupa. Koncertnu seriju započeli su još 12. travnja u slovenskoj Bistrici ob Sotli, dan nakon u Rijeci pa u Šibeniku i Ljubljani. Prvog dana svibnja bend je nastupio u Muenchenu, pa u Karlsruheu, Amsterdamu, Hamburgu, Berlinu, Leipzigu. Murskoj Soboti te na Zagreb Beer Festu. Nakon Vinkovaca još ih čekaju koncerti 31. svibnja u Šibeniku (Azimut), 14. lipnja u Zadru (Nigdjezemska), 15. lipnja u Kaštelima (Lovestock festival) i 21. lipnja u Škofji Loki (Pri Rdeči Ostrigi).

Od 2007. godine kad je sve počelo u Vinkovcima Punčke su ubrzo postale jedan od najznačajnijih domaćih bendova u proteklom desetljeću. Prvi album "Sunčano s povremenom naoblakom" odmah je završio među najboljim abumima u Hrvatskoj i regiji, a uslijedili su "Ništa nije kako se čini" i EP "Valovi". S jednim od najdužih popisa svirki u svom stažu, kojih sada ima više od 350, Punčke su nastupile na EXIT-u, Szigetu, Terraneu, odradile veliku europsku i azijsku turneju, otvarale za Queens Of The Stone Age i obilježile regionalnu scenu. Vinkovački koncert, kao i ovih nekoliko poslije njega, bit će posljednja prilika vidjeti eksplozivni, bučan i iskren nastup Lucije, Anje i Gorana koji će pokazati da je svirka uživo njihov najveći adut.

O svemu tome popričali smo s Lucijom Ivšić iz Punčki.

Što publika može očekivati danas na koncertu u Vinkovcima?

- Vinkovci nas nisu vidjeli jako dugo, a ni mi njih, pa sam sigurna da neću biti ravnodušna ni prije, ni poslije koncerta (čitaj: trema je tu). Bit će glasno, žestoko i mislim da će se većina iznenaditi, jer možda misli da su Punčke još uvijek one klinke od prije sto godina.

Kakav je osjećaj približiti se kraju jedne priče s bendom, koja je tako dugo i uspješno trajala?

- Nije jednostavan! Teško je, istovremeno sam i tužna i sretna i uzbuđena i uplašena i nemam pojma što me čeka. Punčke su mi sve u životu, zbog njih moj život izgleda ovako i ne znam kako je to ne biti u bendu… Zato već kemijamo neke nove projekte, online suradnje - danas udaljenost nije kočnica.

Planiraš li se i dalje baviti glazbom ili nečim posve drugim?

- Samo i isključivo glazbom, zato i odlazim. U Hrvatskoj to nitko ne smatra ozbiljnim i iako ja već posljednje četiri godine živim isključivo od glazbe, dosadno je, nema izazova, a kamoli perspektive za ikakav razvoj.

Seliš se na drugi kraj svijeta? Kako idu pripreme i kad točno odlaziš?

- Doslovno na drugi kraj svijeta! Dalje ne može! He-he-he... Ma već neko vrijeme mozgam o odlasku, ne mogu reći da mi je loše ovdje, stvorila sam si lijepo okruženje i imam fantastične ljude oko sebe, no udarila sam u zid i treba mi reset. Melbourne smo ciljano izabrali momak i ja, oboje imamo opcije tamo i dok ću se ja baviti glazbom i kreativnim radom, on će se posvetiti znanosti kako spada s obzirom na to da u Hrvatskoj to nije moguće. Kako se pripremam? Uf, živim doslovce dan za danom, imam toliko toga plus koncerti plus Punčke plus studio (jer, naravno, odlučili smo sad ići snimati nove stvari) plus selidba i još štošta. Natrpana sam i nije mi još ni blizu došlo u glavu da idem živjeti u Melbourne. To mi sad trenutno izgleda kao jedno putovanje u nizu. Držite fige!

Možeš li izdvojiti dvije-tri najdraže uspomene vezane za bend?

- Nastup na Križankama u Ljubljani s Queens of the Stone Age, nastup na Szigetu u Budimpešti i naša posljednja europska turneja, koja je nedavno završila. Ma svaki tren je vrijedio! Čak i oni kad sam jako živčana na bend, he-he.

Dakle da rezimiramo: snimate nove pjesme i planirate surađivati na daljinu, iako ste najavili razilazak benda?

- Da, prestajemo s radom koji je bio ovakav kakav je dosad, no ostavljamo otvoreno da će možda nešto naknadno izići ili da ćemo nastupati po Australiji i Aziji. Ali da, Punčke više ne postoje kao takve.

Tanja Kvorka
U Hrvatskoj
BAVLJENJE GLAZBOM NE SMATRA SE OZBILJNIM
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike