Osijek
ODRŽAN JUBILARNI JANKOVAČKI PLANINARSKI PUT

Sudjelovalo dvjestotinjak planinara iz cijele regije
Objavljeno 13. svibnja, 2019.

Unatoč prvotno najavljenoj nepovoljnoj vremenskoj prognozi, (vjetrovito s velikom vjerojatnošću pljuskova i grmljavinskih nevremena), protekle su subote svi sudionici Jubilarnog jankovačkog planinarskog puta ipak bez ikakvih smetnji uživali u suncu, ugodnoj temperaturi, čistom zraku i višesatnoj šetnji po označenim rutama, a sve je zaokruženo opuštenim druženjem u planinarskom domu na Jankovcu.

Ovaj jedinstveni planinarski pohod, čija tradicija seže još u daleku 1970. godinu, (dakle sve je počelo prije gotovo pola stoljeća), ponovno je organiziralo Hrvatsko planinarsko društvo "Bršljan-Jankovac" iz Osijeka, koje je posljednjih desetak godina uspostavilo redoviti događaj na kalendaru Hrvatskog planinarskog društva, u kojemu je protekle subote sudjelovalo dvjestotinjak planinara iz dvadesetak planinarskih društava iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

- Uz većinu planinarskih društava iz Hrvatske, našem pozivu ovaj su se put odazvali i gosti iz cijele regije, Bosne i Hercegovine, Vojvodine i Srbije, koji su nam se pridružili u Jubilarnom jankovačkom putu na zahtjevnoj ruti od Humljana, preko Rusta, do Jankovca - otkriva Čedomir Diklić iz Hrvatskog planinarskog društva "Bršljan-Jankovac", dodajući kako je hodanje po jubilarnom putu, pretežito zbog mnogih oštrih uspona, u subotu trajalo oko osam sati, a oni fizički slabije pripremljeni upustili su se na Jungovu stazu, koja je započinjala u Slatinskom Drenovcu, a trajala je oko tri sata. Međutim, i brojni izletnici su sudjelovali u ovom velikom planinarskom pohodu, hodanjem po laganoj Grofovoj stazi koja se kretala oko jankovačkih jezera, Maksimove spilje i slapa Skakavac, tako da doista nitko nije ostao ravnodušan na prizore koje im je sama majka priroda pripremila.

- Drago nam je što se brojni planinari nisu uplašili vremenske prognoze, jer su ovako mogli sudjelovati u cjelodnevnoj zabavi, svojevrsnom "pučkom veselju", koje je trajalo čak do večernjih sati, a u kojemu su nam se na Jankovcu pridružili i neki izletnici iz inozemstva - kazuje Čedomir Diklić, naglašavajući kako su sva planinarska društva nakon završetka Jubilarnog jankovačkog planinarskog puta dobila i diplome, a posebna priznanja uručena su najstarijim i najmlađim sudionicima. M. Mandić
U planinarskom pohodu sudjelovalo je dvjestotinjak planinara iz 20-ak planinarskih društava iz Hrvatske
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike