Osijek
BAHATI VOZAČI PARKIRAJU GDJE STIGNU

U prva četiri mjeseca 2019.
policija kaznila 355 vozača
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
U prošloj godini policija je evidentirala 1443 prekršaja nepropisnog parkiranja

Unatoč parkirališnim mjestima, ali i svim zakonskim propisima o eventualnoj zabrani parkiranja na određenome mjestu te činjenici da prometni trak služi za prometovanje, a ne parkiranje automobila, određena mjesta u gradu prava su meka za bahate vozače.

Primjerice, kod tržnice u Donjem gradu prijepodne gotovo da nema trenutka da netko ne ostavi automobil na cesti i ode u kupnju. Tada se nerijetko dogodi da vozač koji je propisno parkirao na za to predviđenome mjestu ne može izići automobilom na cestu sve dok se vozač koji je ostavio automobil ne vrati. S jedne strane, razlog takvom ponašanju može biti nedostatak dovoljno mjesta za parkiranje, no istovremeno i izbjegavanje plaćanja parkirališnih mjesta. Koji god razlog bio, takvo ponašanje bahatih vozača stvara sveopću gužvu na brojnim mjestima u gradu, a na već spomenutoj tržnici u Donjem gradu to je svakodnevica.

- Promet je ondje otežan upravo zbog toga što se vozači ne ustručavaju ostaviti automobile s upaljena četiri "žmigavca" i otići na neko vrijeme. Uz to, zamijetio sam i da je stajalište pokraj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića uvijek puno parkiranih automobila, unatoč tome što je taj prostor namijenjen autobusima koji dovoze djecu u kazalište - zamjećuje sugrađanin Branimir G. (podatci poznati redakciji). U tom slučaju, doista, uz već parkirane automobile duž ulice stanu i autobusi jer na svoje predviđeno ugibalište ne mogu stati zbog bahatih vozača.

Ništa bolja situacija nije ni kod Kliničkog bolničkog centra u Huttlerovoj ulici gdje se automobili svakodnevno ostavljaju na cesti. Ometaju promet, a prema riječima našeg čitatelja, posebno je ugrožen promet gradskog autobusa, ali i vozila hitne pomoći.

- Čuvari koji stoje na ulazu u KBC Osijek ne mogu im ništa, a policije ondje nema - primjećuje Branimir G. dodajući i problem parkiranja ispred glavne zgrade Doma zdravlja, a o čemu je Glas Slavonije nedavno izvještavao. Međutim, kako doznajemo od Silvane Sabo, ravnateljice Službe hitne pomoći Osječko-baranjske županije, upravo zbog svakodnevnog otežanog prometovanja Huttlerovom zbog parkiranih automobila, Služba je u stalnom kontaktu s II. policijskom postajom PU osječko-baranjske.

- Katkad je tolika gužva čak do kružnog toka u blizini naše ustanove i naša vozila ne mogu proći. Srećom, odlično surađujemo s kontakt-policajcem u Donjem gradu, odnosno s cijelom policijskom postajom. Inače, ta ulica nam je velik problem upravo zbog tolike gužve - naglašava Sabo.

Statistički gledano, policija svakodnevno uočava opisane nepravilnosti. Tako su u prva četiri mjeseca u ovoj godini evidentirali 355 nepropisno parkiranih vozila, a tijekom 2018. njih 1443. U odgovoru PU osječko-baranjske stoji i da policijski službenici kroz redovnu službu postupaju prema počiniteljima takvih prekršaja, ali i u slučaju kad im netko o tome dojavi.

Marija Mihelić
Kazne do 700 kuna
Mnogi vozači svjesni su činjenice da u gradu nema pauka, što obilno koriste. Međutim, ne razmišljaju o tome da ih mogu novčano kazniti policijski službenici tijekom ophodnje i uvida da je vozilo nepropisno parkirano i da pri tome remeti normalno odvijanje prometa tom ulicom. Važno je napomenuti da su kazne za nepropisno parkiranje svakako predviđene Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

- Moramo priznati da je jedan od problema svakako nedostatak parkirnih mjesta, no to ovisi o mogućnostima prostornog uređenja, za što je nadležan Odsjek za promet Grada Osijeka, no reda mora biti - odgovaraju u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.

- Kazne iznose od 300 do 700 kuna, ovisno o mjestu gdje je vozilo parkirano - poručuju iz PU osječko-baranjske.
Najčitanije iz rubrike