Regija
PRIORITETI GRADSKE UPRAVE

Gradnja Kuće kulena i novi gradski stadion
Objavljeno 10. svibnja, 2019.
BELI MANASTIR


Početak gradnje Kuće baranjskog kulena i Gradskog sportskog parka, dakako uz nastavak pregovora vezanih uz rekonstrukciju bazena te dodatno poticanje poduzetništva, ovogodišnji su prioriteti belomanastirske Gradske uprave.


- Planova je više, ali ovo su oni prioritetni. Najdalje, odmaknuli smo s Kućom baranjskog kulena u Branjinom Vrhu, investicijom vrijednom približno 10,6 milijuna kuna, od čega je 85 posto europskih sredstava, a 15 posto iz gradskog proračuna ili, što je lako moguće, iz fonda za sufinanciranje, kao i ostali projekti iz Intervencijskog plana - priča gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, ističući kako je za gradnju Kuće baranjskog kulena već bila javna nabava, ali je ona poništena zbog nekih proceduralnih grešaka. Podsjetimo, projekt Kuća baranjskog kulena dio je Intervencijskog plana. Ideja je pohvaljena na skupu predstavnika gradova obuhvaćenih spomenutim planom, a osnovni cilj njezine gradnje je davanje prilike malim proizvođačima, koji bi, dijelom, proizvodnju kulena u certificiranim uvjetima prikazivali turistima i odmah im omogućili degustaciju odnosno kupnju, a istovremeno proizvodili za tržište. Trebala bi povezati nekoliko tema - prerađivačku industriju, ruralni turizam, promociju i izgradnju imidža te očuvanje lokalnog identiteta. Sve je spremno za ponovno raspisivanje javne nabave. Drugi, možda i važniji projekt, zasigurno je gradnja novog stadiona - Gradskog sportskog parka.


- Moja je pretpostavka da će projekt gradnje Gradskog sportskog parka, točnije najprije rušenje postojećeg, koje je sastavni dio projekta, krenuti do kraja ove godine - kaže Rob, naglašavajući kako je izrađen geotehnički elaborat, kao i sva preostala dokumentacija te kako će ona Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a (SAFU) biti predana krajem mjeseca. Nakon toga slijedi evoluacija i potpisivanje Ugovora, a u međuvremenu može biti raspisan natječaj za izvođača radova. Gradski sportski park, podsjetimo, protezat će se na približno pet hektara zemljišta. Između dva sadašnja igrališta trebale bi biti sagrađene tribine sa 600 sjedećih mjesta. Planirane su dimenzije glavnog igrališta, na mjestu današnjeg pomoćnog, 105x68 metara, a oko njega protezat će se četverostazno tartan atletsko borilište te staze za sprint. Dio cijelog projekta gradnje Gradskog sportskog parka možda bude i rekonstrukcija bazena.
- U izmjenama Intervencijskog plana, koje se mogu raditi u srpnju, moguće je da rekonstrukciju bazena prijavimo kao izdvojeni dio Gradskog sportskog parka, što bi nam uštedjelo znatna financijska sredstva, bez obzira na to što je Vlada RH odobrila kreditno zaduženje grada - podvlači Rob dodajući kako grad u ovom trenutku nije financijski zadužen. I.Getto
Možda ste propustili...

NAKON BARANJE I OSIJEKA - MEĐUGORJE

Umirovljenici u posjetu Kopačkome ritu i Tvrđi

DRŽAVNO PRVENSTVO

Četvrto mjesto

Najčitanije iz rubrike