Kultura
"BUBA U UHU" PREMIJERNO 26. TRAVNJA U HNK-U

Novljaković: Ovo je podjela kakvu sam želio
Objavljeno 25. travnja, 2019.
Intendantica Dražena Vrselja istaknula je osobno zadovoljstvo što su u predstavi Sandra Lončarić i Tatjana Bertok Zupković

Ako ima prostora za kurs bez prepreka, nastojat će ga zadržati - riječi su to Dražene Vrselje, nove čelne osobe osječkoga HNK-a, kojoj je jučerašnja konferencija za tisak bila prva na toj funkciji. S jučerašnjim je danom završen i natječaj za ravnatelje Drame i Opere. Novu dramsku premijeru Buba u uhu još je u ulozi ravnatelja Drame predstavljao Miroslav Čabraja, koji u Feydeauovu vodvilju glumi i glavnu ulogu, tj. uloge. Intendantica je Vrselja iskoristila priliku zahvaliti medijima na svoj dosadašnjoj podršci, ali i redatelju Jasminu Novljakoviću što je usred sezone prihvatio suradnju.


Odlaskom Božidara Šnajdera neki su projekti ostali ‘otvoreni‘, među njima i Buba u uhu, pa je Dražena Vrselja s Jasminom Novljakovićem tek početkom siječnja dogovorila ovu suradnju. Srećom, ponudu je ovaj višegodišnji profesor na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu prihvatio bez mnogo razmišljanja, zbog čega je intendantica, naglasila je, osjećala mir i red. Pratila je probe i uvjerila se da se ansambl profesionalno zabavlja.

Dobro pripremljen

Miran je bio i Novljaković jer se za predstavu uvijek dobro pripremi. Zadovoljan je prvom suradnjom s HNK-om, u prvom redu jer je riječ o jednom od najboljih vodvilja, ali i činjenicom da je vodstvo kazališta bilo vrlo otvoreno za pružiti priliku studentima, ali na taj način i u ansambl unijeti svježinu.


- Ovo je podjela kakvu sam želio. Nisam pogriješio ni u jednoj ulozi. Od prve smo se probe zabavljali, ali smo i mnogo toga na vrijeme pripremili. Kostimografkinja Jasminka Petek-Krapljan i scenografkinja Saša Došen već su na prvu probu došle s jasnom vizijom - istaknuo je redatelj, dodavši kako pisac dobrim komadom zapravo pobijedi redatelja, a na pametnom je redatelju samo da prihvati ono što mu je servirano.


Vodvilj je nezamisliv bez glazbe. U osječkoj ju premijeri i ovaj put potpisuje Igor Valeri. Svjestan da današnji gledatelj iz kazališta želi izići neoptrećen, u pozitivnoj energiji, Valeri je dodao da je zabava ipak najvažnija. Premda se često u kazalištu progovara o ozbiljnim i teškim (aktualnim) temama, veseli su naslovi najgledaniji. Prisjetio se tako brojnih suradnji s dugogodišnjim članovima ansambla - Tatjanom Bertok Zupković (koja je već godinama na AUKOS-u, no rado surađuje sa svojim bivšim matičnim kazalištem) te Vjekoslavom Jankovićem. Da publika najradije gleda komedije, dobar je primjer i potvrda Kidaj od svoje žene, naslov koji je na daskama osječkoga kazališta odigran više od sto puta. Nije propustio Valeri čestitati kolegama glumcima na uloženom trudu i rezultatima, ali i napomenuti kako se na svakoj probi zabavljao.

Glumci kao balerine

Zabavaljao se i Vuk Ognjenović, zadužen i ovaj put za scenski pokret. Bilo mu je surađivati s njima kao sa svojim balerinama - lako. Čak je izdvojio dvije Antonije - Pintarić i Mrkonjić, pohvalivši njihovu tjelesnu okretnost. S redateljem Novljakovićem sve je išlo glatko, što pridonosi užitku u radu, kaže Ognjenović, koji se, kao dijete kazališta, sjeća i izvedbe Bube u uhu u sezoni 1989./90., koju je kao osnovnoškolac gledao 5-6 puta. Uvjeren je u uspjeh ove izvedbe i prognozira joj stotinjak izvedbi.


- Bit će ovo hit-predstava, posebice s vremenom, kad se glumci uigraju, kada predstava naraste. Siguran sam da će ju mnogi gledatelji doći gledati više puta, jer će svaki put pronaći nešto novo što ih zabavlja - uvjeren je Ognjenović.


Ako nije vižljasta, brza, umješna - onda predstava nije vodvilj - kaže Miroslav Čabraja. U 20-ak su proba već imali naznake predstave. Uvjeren je Čabraja da su napravili uigranu predstavu.
Na koncu je intendantica Vrselja istaknula osobno zadovoljstvo što su u predstavi Sandra Lončarić i Tatjana Bertok Zupković.


Narcisa Vekić
AUTORSKA EKIPA I GLUMAČKI ANSAMBL
Komad Osječani ovaj put postavljaju u prijevodu Vladimira Gerića. Oblikovatelj svjetla je Tomislav Kobia, a uloge tumače: Victor Emanuel Chandebise, Poche/Miroslav Čabraja; Camille/Antonio Jakupčević; Tournel/Vjekoslav Janković; dr. Finache/Vladimir Tintor; Carlos/Aljoša Čepl; Augustina/Armin Ćatić; Etienne/Lino Brozić; Rugby/Ivan Simon; Baptistin/Aleksandar Bogdanović; Raymonde Chandebise/Tatjana Betrok Zupković; Lucienne/Sandra Lončarić; Antoinette/Selma Mehić; Eugenie/Antonija Pintarić i Antonia Mrkonjić.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike