Novosti
NARUČITELJ BRODA TRAŽI POVRAT

Državi na naplatu stiže milijardu kuna jamstava?
Objavljeno 23. travnja, 2019.
Ministar gospodarstva i poduzetništva Darko Horvat u utorak je izvijestio da pregovori s naručiteljem jaružala koje se gradi u Uljaniku još traju.


Na novinarsko pitanje stiže li državi na naplatu gotovo milijardu kuna jamstava zbog zahtjeva za povratom avansnih uplata za jaružalo koje se gradi u Uljaniku, Horvat je kazao kako je "prejudicirati takve stvari vrlo opasno i neodgovorno". Izvijestio je da "pregovori i razgovori još uvijek traju", da će još jednom putovati na razgovor u Bruxelles te istaknuo da su "sve insinuacije da je svemu kraj vrlo neodgovorne i ciljane" i da ne zna otkud dolaze. Na pitanje znači li to da nema naplate državnih jamstava, odgovorio je kako je na burzi objavljeno da je Jan De Nul zatražio od Uljanika povrat avansnih uplata koje su, kako je rekao, garantirane državnim jamstvima te da će, ako se one ne vrate, "možda doći" do naplate jamstva. Istaknuo je kako je Vlada odlučila kako neće više biti financiranja brodogradilišta na takav način te da će 30. travnja te 1. i 2. svibnja u 3. maju i Uljaniku biti ljudi iz najvećeg kineskog brodogradilišta s jasnim iskazima o mogućnosti preuzimanja brodogradilišta.


Dodao je da je s Jan De Nulom u protekla dva mjeseca ispregovaran način na koji će se brod završiti, no da je, s obzirom na to da je stanje u pulskom brodogradilištu trenutno takvo da nitko ne garantira da je brod moguće završiti u Puli, osigurano gotovo 30 milijuna eura da bi ga se oteglilo u neko drugo brodogradilište. Rekao je da takav sporazum još nije potpisan i da se o njemu pregovara. "Želimo ga predati vlasniku u međunarodnim vodama i spremni smo platiti tegljenje do međunarodnih voda i osiguranje tog tegljenja te oko 22 milijuna eura da bi se brod završio", rekao je Horvat. Time bi se, kako je rekao, državni proračun zaštitio od naplate jamstava od gotovo 130 milijuna eura.

Uljanik je u utorak izvijestio da Dredging and Maritime Management zahtijeva povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate za novogradnju 500 odnosno za jaružalo koje se gradi u pulskom škveru, pri čemu je povrat dijela avansa osiguran državnim jamstvima. H
Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

Najčitanije iz rubrike