Regija
VUKOVARSKI VODOVOD

Davali su im zajmove, dio novca nije vraćen
Objavljeno 23. travnja, 2019.
Tišov kaže kako će mjerodavne službe utvrditi zakonitost postupaka bivše direktorice, no osobno je protiv davanja zajma
VUKOVAR - Gradska tvrtka Vodovod grada Vukovara šest je godina davala zajmove pravnim i fizičkim osobama s tim da dio pozajmica nije vraćen, dio je vraćen s pripadajućim kamatama, a dio je kompenziran.Potvrdio je to Dario Tišov, direktor ove tvrtke, uz navod kako posljednje dvije godine nije sklopljen ni jedan ugovor o zajmu novčanih sredstava s pravnim osobama. Na naš upit je li nešto poduzeo protiv bivše direktorice Milice Zebec, odnosno je li takva praksa eventualno suprotna zakonu, rekao nam je kako je u tom smislu poduzeo sve pravne korake.

Utvrđuju zakonitost
- Čekam da mjerodavne osobe utvrde sve činjenice jer se bez pravne osnove nisam želio upuštati u bilo kakve, nazovimo to, ekshibicije. Po meni su pozajmice pravnim osobama koje se vraćaju kompenzacijama ludost, no treba utvrditi je li to zakonito. Osobno sam protiv takve prakse jer držim kako bi onda svi mogli kroz nekakve usluge vraćati pozajmljeni novac - naveo je Tišov.

Također je naveo kako je tvrtka Vodovod obveznik javne i bagatelne nabave, pa se zajmovi u iznosu većem od 200 tisuća kuna koje tvrtke i druge pravne osobe potom vraćaju kompenzacijom na neki način mogu nazvati i "zaobilaženjem" javne nabave te ako bi se takva praksa uvela kao uobičajena, bila bi upitna obveza provedbe javne nabave.

- Kao direktor tvrtke imam odgovornost za njezino poslovanje i funkcioniranje te poštovanje svih zakonskih normi. Međutim, kao što sam već pojašnjavao vijećnicima u Gradskom vijeću Vukovara kada su mi postavljali pitanja o toj temi, dok ne dobijem konačno tumačenje mjerodavnih, ne mogu nikakve korake poduzimati - pojasnio je Tišov.

Kada je riječ o pozajmicama fizičkim osobama, one su davane isključivo zaposlenicima Vodovoda, i to onima koji nemaju opterećenja na plaću i koji su ih potom redovito vraćali. U pisanom pojašnjenju, odaslanom vijećnici SDP-a Biljani Gaća na njezin upit, Tišov je naveo kako sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR) ne može u javnost iznijeti imena zaposlenika Vodovoda koji su dobivali pozajmice, no precizno je naveo nazive pravnih osoba koje su dobile zajmove u razdoblju od 2012. do 2017. godine.

Kompenzirali gotovo milijun kuna
Tako, uz ostalo, stoji kako su neke od pravnih osoba vratile sva novčana sredstva. Međutim, neke su i ostale dužne, poput tvrtke FENIKS DOMENA j.d.o.o. iz Vinkovaca, koja je na zajam dobila 600 tisuća kuna, od čega je više od 400 tisuća kompenzirano, manje od deset tisuća kuna vraćeno uplatom, dok preostali iznos koji s kamatom prelazi 200 tisuća kuna nije vraćen ni u roku ni izvan njega, a ne može se ni naplatiti, jer je nad tvrtkom pokrenut stečajni postupak. Rekorder u vraćanju pozajmica Vodovodu kompenzacijom je prema dostavljenim podacima tvrtka JODIKA d.o.o., koja je uplatom na žiroračun vratila tek nešto više od 77,5 tisuća kuna dok je gotovo 950 tisuća kuna kompenzirano.

Bivšu direktoricu Vodovoda Milicu Zebec razriješila je te dužnosti prije nešto manje od dvije godine Skupština tvrtke, a tada je na upit novinara gradonačelnik Ivan Penava rekao kako za tu odluku ima više razloga, među kojima su i brojne pritužbe građana zbog loše dinamike na realizaciji "Projekta Vukovar" (koji obuhvaća radove na vodoopskrbnom sustavu i sustavu odvodnje), odnosno stoga što su mnoge ulice bile raskopane i teško prohodne. Na tom su mu potezu tada zamjerile neke oporbene političke stranke, ali su pojedini lokalni političari poslije prigovarali zbog menadžerskog ugovora koji je Zebec imala.

Penava je sve prigovore odbio, navodeći kako je upravo on smijenio Zebec, čiji je ugovor "ugovor iz snova, jer su njime definirana silna prava bez ikakvih obveza, a potpisan je u mandatu bivšeg gradonačelnika".

Dragana Korpoš
U novcu JE vraćena petina iznosa
Prema informacijama iz Vodovoda, (odjavljeni) Trgovački obrt Domena dobio je ukupno 150.000 kuna zajma i cjelokupni je iznos kompenziran. Većina ostalih pravnih osoba zajmove je vraćala na način da je dio novca vraćen uplatom na žiroračun Vodovoda dok je dio kompenziran. Ukupno je različitim pravnim osobama ova gradska tvrtka po ugovorima od 2012. godine pa do smjene bivše direktorice pozajmila gotovo 2,4 milijuna kuna, dok im je u novcu vraćeno tek nešto više od pola milijuna. Sve ostalo je ili kompenzirano ili još uvijek nije naplaćeno.
Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike