Regija
NOVE DJELATNOSTI JEDNOM OD GRADSKIH PODUZEĆA

Cito Đakovo se širi i na sektor sitnih građevinskih radova
Objavljeno 19. travnja, 2019.
ĐAKOVO - Uz Poduzetnički centar, jedno od najmlađih gradskih društava, Cito Đakovo d.o.o., doregistrirano je za niz novih djelatnosti, u prvom redu onu za obavljanje sitnih građevinskih radova, no i za djelatnosti koje mu danas-sutra mogu biti "registracijski poligon" za gradski bazen, klizalište i opremu, zabavu i rekreaciju, naplatu parkiranja... Čulo se to na prošlotjednoj sjednici đakovačkog Gradskog vijeća, kada je usvojen Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na izjavu o izmjeni Izjave o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću Cito od 20. veljače 2018. Podsjetimo, Cito je osnovala još prethodna gradska vlast kada je njime zapravo napravljen "bypas" prilikom racionalizacije, sistematizacije radnih mjesta u gradskoj upravi, pa je tada novoformirani Cito "apsorbirao" višak zaposlenika iz gradske kuće. Od osnutka obavlja knjigovodstvene poslove i održavanje Gradske sportsko-nastavne dvorane te zgrade bivšeg Doma Mate Korodve.
- Spomenutom izjavom namjera je djelatnosti Cita proširiti i na sektor sitnih građevinskih radova - pojasnio je za vijećničkom govornicom gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ). Uz "sitnu" građevinu, doregistracija čitavom lepezom djelatnosti Cita odnosi se i na, pokaže li se u budućnosti zakonska (i druga) potreba, upravljanje gradskim bazenenom, odnosno prijenos tog gradskog objekta iz okrilja gradskog komunalca Univerzala pod skute Cita, potom na klizalište i opremu te na doregistraciju djelatnosti vezane za zabavu i rekreaciju.


- Hoće li to Cito danas-sutra raditi, to se u ovom trenutku ne zna. Išlo se logikom da, kada se već proširuje njegov opseg djelatnosti, kada je već zgoda, da se upišu i te djelatnosti, pa ćemo vidjeti - kaže Mandarić.


Zatraživši da se točka o Citu (zasad) skine s dnevnog reda, oporbeni vijećnik Zoran Vinković (koalicija Srcem za Đakovo) zapitao je da li doregistracijom novih djelatnosti Citu gradska vlast rješava odnose s partnerom, Mostom.


- Hoće li to značiti da se vašem koalicijskom partneru mora dati dio komunalnih djelatnosti, bazen, a spominjalo se i parkiranje?! Znači li to da će djelatnici Univerzala, izvrši li se prijenos bazena tom društvu, prijeći u Cito ili će njegov direktor otvoriti javni natječaj i imati nova zapošljavanja. Ovako mi se čini da je već utkano novo uhljebiljvanje - rekao je Vinković. Na najavu o doregistraciji djelatnosti za zabavu i rekreaciju, Vinković je zapitao znači li to da će pod njom Cito "imati i izdavanje knjiga, catering...". Pojašnjeno je da se to odnosi na usluge poput iznajmljivanja ležaljki, suncobrana, u slučaju upravljanja bazenom.


- Neposredan povod širenju djelatnosti Cita mogućnost je da on obavlja sitne građevinske radove. Što se tiče bazena, klizališta..., to sada nije u planu, ni interesu. To je napravljeno da, bude li potrebe, želje, ponovno ne idemo u doregistraciju, u novi upis u Sudski registar... Odlučimo li se (i) za parkiranje Citu, dat ćemo to na Gradsko vijeće - poručio je Mandarić.


Zamjenik gradonačelnika Antun Galić (HDZ) podsjeća kako su se prije izglasavanja novog Zakona o komunalnom gospodarstvu mogla čuti pitanja hoće li komunalna poduzeća, osim samog odvoza otpada, smjeti raditi poslove koji su komercijalni poput upravljanja bazenima i dr.


- Stoga, dođe li do takvih situacija, ovim samo želimo imati spremno rješenje - kaže Galić.
Predmet poslovanja Cita sada je više od 60 djelatnosti iz podruđja građevinarstva, poslovanja s nerketninama, ugostieljstva, turizma, sportskih djelatnosti, promidžbe i marketinga i dr.


Suzana Župan
Za "iscurenu" vodu platili milijun kuna
Vijećnička rasprava o proširenju opsega djelatnosti gradskog društva Cito odvela je gradske vijećnike do aktualne dubinske sanacije korita velikog bazena na gradskom kuaplištu. Ponovno je tada potaknuto pitanje o dosadašnjim sanacijama tog objekta zbog čijih je loših izvedbi za prethodne vlasti, rekao je zamjenik gradonačelnika Antun Galić, otjecala voda iz bazena. Galić je naglasio da je gradsko komunalno društvo Univerzal sada za tako utrošenu vodu morao platiti čak milijun kuna.
Najčitanije iz rubrike