Regija
AKCIJA UDRUGE HRVATSKIH BRANITELJA IZ DUGE MEĐE

Slavonski đeram, simbol Duge Međe, branitelji su osposobili za upotrebu
Objavljeno 18. travnja, 2019.
DUGA MEĐA - Malo mjesto u općini Zdenci, Duga Međa, već je dugi niz godina poznato po svojoj vrijednoj i neumornoj Udruzi hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata koja čuva baštinu svoga kraja, organizira zanimljive događaje, a redovno članovi udruge i sami uređuju okoliš u mjestu, od okoliša male kapelice do sportskih terena koji su u sklopu prostora udruge.UHBDDR Duga Međa prije dvije godine oživila je jednu staru ‘‘dugomeđansku‘‘ priču. Naime, nekada davno u središtu mjesta postojao je veliki slavonski đeram, pa su si branitelji dali truda i izradili identičan starom, gotovo na istoj lokaciji te ga izabrali kao zaštitni znak prije svega udruge, a onda i samoga mjesta. Kako ne bi sve ostalo na tome da đeram samo stoji, a kanta gleda u suhu zemlju, branitelji iz Duge Međe učinili su korak više i stavili ga u funkciju.

- Iskopali smo rupu, obzidali mali bunar u koji smo stavili jednu cijev i prema potrebi puštat ćemo vodu kako bi pokazali kako su nekad ti veliki đermi radili. Naravno, riječ je o plitkoj rupi u koju će voda biti puštana samo u našoj nazočnosti, jer se jako mnogo djece igra na našim sportskim terenima, a čija nam je sigurnost najvažnija. Cilj ovog poteza je da baš toj djeci pokažemo funkcionalnost našeg đerma, a naravno bit će sve iskorišteno i u turističke svrhe za sve naše posjetitelje. Treba svakako reći da su sve radove oko gradnje đerma, uređenja okoliša, postavljanja opreme na sportske terene, pa sve do iskopavanju bunara, odradili sami članovi udruge, isključivo volonterski zato da bi svome mjestu podarili nešto lijepo – kaže predsjednik UHBDDR-a Duga Međa Ivica Bušljeta. Prvi su radove i funkcionalnost đerma upoznala upravo djeca iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Zdenci koji su na sportskim terenima u Dugoj Međi održali Školu u prirodi.

- Ma, tako je i najljepše, biti uz našu djecu. Naša osnovna škola iz Zdenaca odlučila je kod nas održati školu u prirodi i mi smo im odmah pokazali na čemu radimo. Školarci su često kod nas, ovdje održavaju obilježavanje olimpijskog dana, razna druženja, a mi ih uvijek s nečim dočekamo i počastimo. Tako je bilo i ovaj put i svi su se dobro zabavili. Bit će ovo prava atrakcija za sve koji kod nas dođu, jer jako je malo danas tih velikih slavonskih đerama uopće postavljenih, a kamoli u funkciji – zaključio je dopredsjednik ove braniteljske udruge Mirko Bušljeta.

Vladimir Grgurić
Bunar je izrazito plitak, a voda će biti puštena samo u nazočnosti članova udruge zbog sigurnosti djece
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana