Mozaik
DODAJTE SVOJ GLAS PETICIJI!

Beckham poručio: Malaria Must Die
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Bivša britanska nogometna zvijezda David Beckham zvijezda je globalne kampanje protiv malarije lansirane preko videoporuke koja daje privid da se on obraća na devet jezika, uključujući afričke jezike svahili i joruba, ali u čemu mu pomaže umjetna inteligencija u moderna video tehnologija. U 55-minutnom videoisječku Beckhamova se poruka miješa s muškim i ženskim glasovima osoba, koje su preživjele malariju, i liječnika i poziva ljude da daju svoj glas peticiji na internetu koja treba svjetskim čelnicima skrenuti pozornost na malariju prije konferencije predviđene za listopad. Autori filma služili su se tehnologijom videosinteze i postigli učinak da se umirovljeni nogometaš obraća publici na devet jezika.

"Malarija mora umrijeti kako bi milijuni mogli živjeti", slogan je kampanje u kojoj poruku Beckham izgovara na engleskom, a slijede inačice na španjolskom, arapskom, francuskom, hindskom, mandarinskom, svahiliju, zatim jeziku kinyarwanda, kojim se govori u Ruandi, te nigerijskom jeziku yoruba.

Glasnogovornica organizacije Malaria No More UK objasnila je da svaki jezik predstavlja dio svijeta pogođen malarijom.

Podatci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da malarija svake godine ubija 435.000 ljudi, ponajviše u Africi gdje djeca do pet godina čine 61 posto žrtava. U posljednjem izvješću o malariji WHO je procijenio da je u 2017. bilo 219 milijuna oboljelih, što je porast u odnosu prema 217 milijuna 2016., te traži globalne napore da se bolest iskorijeni do 2030.

Na službenoj stranici kampanje Malaria Must Die svaki građanin svijeta može glasovno "potpisati" peticiji tako što se snimi kako govori "Malaria must die", na svojem jeziku, a potom unese i svoje ime i e-mail adresu.

Svjetska konferencija u Parizu u listopadu trebala bi prikupiti najmanje 14 milijarda dolara od vlada, filantropa i poslovnih ljudi u borbi protiv malarije, AIDS-a i tuberkuloze. "Neprihvatljivo je da malarija još ubija jedno dijete svake dvije minute i zato dodajte vaš glas peticiji", poručuje Beckham. H/T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana