Kultura
SVEČANO ZATVORENA 5. KREATIVNA RIZNICA

Na rizničarskim programima nekoliko tisuća posjetitelja
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Predstavljen je roman "Osvojski" Jasne Horvat i izveden mjuzikl Ars Eugenium

Četverodnevne aktivnosti Kreativne riznice, popularizacijskoga simpozija kreativne industrije (koji se od 10. do 13. travnja održavao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku), u posljednja su dva dana simpozija donijele brojne kreativne radionice, predavanja i panele, premijerno književno predstavljanje romana Osvojski Jasne Horvat, monomjuzikl Ars Eugenium u režiji Roberta Raponje (uz glumca Filipa Severa i skladatelja Luku Gotovca) te Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije.


Pojedine su se radionice održavale i na engleskom jeziku, a jedna od takvih bila je ona koju je vodila Yihe Wang iz Kine, pod nazivom Experience traditional Chinese national sport. Premda je, primjerice, stolni tenis vrlo popularan u Kini, Yihe Wang naglasila je da u cijeloj državi prevladava sport nazvan jianzi. Posrijedi je tradicionalni kineski sport u kojemu igrači nastoje zadržati tešku lopticu (tzv. shuttlecock) u zraku koristeći svoje tijelo. Drugu radionicu Calligraphy and Chinese name održala je Yu Yang, kineska učiteljica u Institutu Konfucije, koja ujedno i predaje kineski jezik na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Svi sudionici radionice imali su prigodu doživjeti šarm kineske kaligrafije te napisati svoje kinesko ime, koristeći posebne metode i alate.

Put prema uspjehu

Sestre Anja Kvesić i Nikolina Kvesić, poznate po modnom brendu Desiinia, izložile su svoj put prema uspjehu. Znanja koja su stekle na EFOS-u primijenile su u svom poduzetničkom pothvatu usmjerenom na proizvodnju odjevnih predmeta i izgradnju autorskih kolekcija. Posebnu pozornost plijenilo je predavanje upravitelja tehnikom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Davora Molnara i Zdenke Lacine, predavačice s Akademije za umjetnost i kulturu. U njihovu izlaganju Nastanak kazališne predstave izložili su postupak nastanka predstave, kostima i drugih pomagala potrebnih za predstavu.


Nakon uručenih zahvalnica dugogodišnjim suradnicima i pokroviteljima (Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, profesoru Vladimiru Ciniju i sponzorima), predstavljen je novi roman Osvojski Jasne Horvat. O romanu je govorila Nives Tomašević, urednica u Nakladi Ljevak, Kornelija Mlinarević, pročelnica gradskog Upravnog odjela za programe Europske unije, Milica Lukić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku te autorica, čiji roman prati čuvenog vojskovođu Eugena Savojskog u njegovim osječkim danima važnima za današnje razumijevanje suvremenog Osijeka i još je jedna u nizu knjiga igrački koje su ujedno i zbirke multimedijskih zapisa.


Posebno je za istaknuti praizvedbu uprizorene monodrame Ars Eugenium, koju je prema tekstu Jasne Horvat, u produkciji Josipe Mijoč, režirao Robert Raponja. Na sceni koju je opremio osječki HNK, Eugena Savojskog glumački je i pjevački ostvario Filip Sever, glazbenu podlogu skladao je i na glasoviru ostvario Luka Gotovac. O nesvakidašnjem uprizorenju svjedočio je pljesak koji je uslijedio. Nakon službenog dijela programa gala Vodikova svečanost nastavljena je uz prigodnu zakusku u Auli znanosti.

Krug za djecu

Premda je gala Vodikovom svečanošću zaključena Kreativna riznica 2019., subotnji prijepodnevni program bio je posvećen Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije, na čijem je proglašenju pobjednika organizirano zatvaranje namijenjeno za najmlađe. Milenijsko je natjecanje ogranizirano u četiri kategorije: Kreativni krug za djecu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola, Kreativni kalendar za učenike srednjih škola te Kreativni sat i Kreativna zajednica za studente visokoobrazovnih ustanova. Za trajanja Milenijskoga natjecanja održane su i tri radionice namijenjene najširem građanstvu i svim dobnim uzrastima - Iluminacija glagoljskih slova, Izrada portreta prema fotografiji i Izrada mandala.

Nakon uručenja nagrada pobjednicima Milenijskog natjecanja iz kreativne industrije, predsjednica Hrvatske udruge kreativnih amatera Verica Kovač uručila je prof. dr. sc. Jasni Horvat nagradu počasne članice udruge zbog svog iznimnog prinosa radu udruge. Nakon toga su dodijeljene potvrde svim rizničarima, volonterima Kreativne riznice, čime je ovogodišnja Kreativna riznica krovnoga naziva Kružna kreativnost - i službeno završila.


Narcisa Vekić
Ostvarena i međunarodna suradnja
Kako je u programu i najavljeno vrhunac Kreativne riznice 2019., bila je gala Vodikova svečanost koja je, prema riječima Josipe Mijoč, “podsjetnikom na važnost kemijskog elementa vodika kao i vodikovih veza prisutnih u stvaranju materijalnog svijeta“. Vodikovu su svečanost vodili dekan Ekonomskog fakulteta Boris Crnković i Josipa Mijoč, izvršna direktorica Kreativne riznice, a među brojnim okupljenim uzvanicima nalazili su se predstavnici uglednih pokrovitelja (Ivan Vrkić kao posebni izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i gradonačelnik Grada Osijeka, Domagoj Mikulić, predstavnik Hrvatskog sabora, Stjepan Čuraj, zastupnik Hrvatskog sabora i izaslanik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Dragan Vulin, predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine te Robert Raponja, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera).

Prema riječima Josipe Mijoč, izvršne direktorice Kreativne riznice, rizničarske je programe posjetilo nekoliko tisuća posjetitelja te je ostvarena i međunarodna suradnja.
Pobjednici Milenijskog natjecanja iz kreativne industrije
Pobjednici Kreativnoga kruga u mentalnom računanju su u A kategoriji Juraj Vrca, u B kategoriji Luka Lozančić te u C kategoriji Fabijan Begić, a u računanju uz pomoć abakusa u A kategoriji Juraj Vrca, u B kategoriji Ana Begić i u C kategoriji Leon Marić.

Pobjednici Kreativnoga kalendara učenici su Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas" Osijek, pod mentorstvom profesorice Marine Hržice. Članovi pobjedničke ekipe su Lorena Užar, Luka Barbarić i David Šokman.

U pobjedničkoj ekipi Kreativnoga sata nalazile su se Sara Breščaković, Ivana Cumbo te Mateja Vareševac.

Pobjednici Kreativne zajednice studenti su Ekonomskoga fakulteta u Osijeku Bruno Ćosić, Gabrijel Knežević i Sofija Andrašev.
4

kategorije Milenijskoga natjecanja iz kreativne industrije
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike