Zdravlje
HLADNJAK ILI KOŠARA?

Gdje je doista najbolje čuvati voće i povrće
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Najbolji savjet o tome kako se hrana ispravno čuva svježom nekoć se prenosio s koljena na koljeno. No današnja generacija, odrasla na grickalicama, kao da je zaboravila kako upiti tako važne životne lekcije. Tako bar tvrdi Dietlind Hanrieder, profesorica prehrambenih znanosti na njemačkom Sveučilištu Anhalt.

"Na primjer, većinu takozvanog južnog voća ne bi trebalo čuvati u hladnjaku", rekla je Hanrieder. Neki potrošači možda i znaju da jabuke proizvode plin etilen, zbog čega će voće smješteno u blizini jabuka brže sagnjiti. Također, ako kupite neko voće koje je zeleno i ako ga stavite pokraj jabuke, brže će sazrijeti.

"No većina ne zna da takav plin proizvode i rajčice. Niti da u hladnjaku brže gube aromu", dodaje nutricionistica Antonia Blumenthal. Ali nije to sve. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive.. svi proizvode etilen.

Hladnjaci su najgore mjesto za čuvanje limuna jer i oni ondje brzo gube aromu. Najbolje ih je smjestiti u košaru u najhladnijoj prostoriji u kući, kako bi između njih mogao cirkulirati zrak. A najgore ih je ostaviti u plastičnoj vrećici jer je pojava plijesni zajamčena.

Najosjetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s rajčicama možda odlično slažu u tavi, njihova osjetljivost na etilen upućuje da ih treba čuvati podalje od rajčica. Ako ih se ispravno pohrani, na temperaturama od 10 do 13 stupnjeva, patlidžani mogu ostati svježi maksimalno deset dana.

Grah i cvjetača, primjerice, mnogo su osjetljiviji i potrebno ih je brzo potrošiti. Crveni grah ne bi trebalo čuvati duže od tri dana na hladnom i suhom mjestu. Nakon toga će početi gnjiliti.

Cvjetaču još i kraće, dan ili dva. "Ako se pojave crne mrlje, to su plijesni i cvjetača više nije za jelo", kaže Blumenthal. Takva plijesan čak može sadržavati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže ni ako se mrlje odrežu jer pokraj njih ima i onih oku nevidljivih.

Mrkva može biti u hladnjaku, ali ju treba ukloniti iz ambalaže u kakvu se pakira u prodavaonicama. Mrkve na hrpi mogu u hladnjaku potrajati tjedan dana, ali one oprane, očišćene i pohranjene pojedinačno bit će dobre i četiri tjedna. H
Možda ste propustili...

UČINITE MALI PREDAH OD TEŠKIH JELA I ZAČAS PRIPREMITE ZDRAV, JEFTIN I HRANJIV OBROK

Vrijeme je da zavolite salate - zdrave, zasitne, ukusne, a vrlo jednostavno ih pripravljamo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČINITE MALI PREDAH OD TEŠKIH JELA I ZAČAS PRIPREMITE ZDRAV, JEFTIN I HRANJIV OBROK

Vrijeme je da zavolite salate - zdrave, zasitne, ukusne, a vrlo jednostavno ih pripravljamo

2

ŠEST NAMIRNICA ZA ZDRAVLJE PROBAVNOG SUSTAVA

Prirodni čistači organizma

3

STUDIJA DOBROBITI KRETANJA

Čak je i malo vježbanja povezano s dužim životom