Kultura
KREATIVNA RIZNICA 2019.: PRVI DAN 13 RADIONICA I SEDAM PREDAVANJA

Sve boje kreativne industrije
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Prvoga dana Kreativne riznice održano je 13 zanimljivih radionica i sedam predavanja s različitim temama, a posjetitelji su mogli pogledati i prostornu instalaciju Kružni prostor te tri izložbe: Kreativno kruženje knjižnice Kreativnom riznicom - prošlost i sadašnjost, multimedijsku izložbu Sve boje kreativne industrije i izložbu plakata Vrijeme je za kreativnu industriju.


Jedna je od najposjećenijih bila radionica Kazalište u mreži gerila marketing komunikacije. Izlagačice, doc. dr. sc. Iva Buljubašić (AUKOS) i djelatnice HNK-a u Osijeku Dina Begović, pomoćnica intendantice za poslove propagande i marketinga, i Ana Đapić, organizatorica gledališta i vizualne propagande, objasnile su kako je gerilski marketing oblik strategije marketinga koji minimalnim ulaganjima i nekonvencionalnim metodama oglašavanja nastoji ostvariti maksimalan učinak. Više od 80 sudionika sudjelovalo je u kreiranju ideja za nove predstave HNK-a.


Održan je i okrugli stol Superbrands u kruženju kulture, na kojem su sudjelovali red. prof. dr. art. Robert Raponja, redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, prof. dr. sc. Jasna Horvat, spisateljica i pjesnikinja Lea Brezar, dekan EFOS-a, prof. dr. sc. Boris Crnković, i voditeljica Odsjeka za Hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Milica Lukić, uz moderatoricu Anu Zrnić. Program Ful kulturno 2018. nagradio je hepening Vilijun kao prvi nagrađeni niskobudžetni događaj.


Najbrojniju tribinu vodio je arheolog, dr. sc. Aleksandar Durman iz Zagreba s temom Astralni simbolizam vučedolske kulture. Istaknuo je povezanost horizonta i predmeta pronađenih na području Vučedola, kako se vučedolska kultura pojavila u istočnoj Slavoniji i Srijemu te se proširila u današnjih 13 europskih zemalja. Naglasio je da vučedolska kultura nadilazi sve krajeve u Europi i može se uspoređivati s početkom razvoja civilizacija u Egiptu i Mezopotamiji.
Prvi dan Riznice priveden je kraju revijom te performansom Plesnoga studija Shine, multimedijskim performansom International Poetry Evening, međunarodnom interakcijom i druženjem na kojima se višejezičnim čitanjem poezije slavi jezična i kulturna raznolikost. N.Vek.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike