Kultura
OD 10. DO 13. TRAVNJA NA EKONOMSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Kružna kreativnost krovna je tema obljetničke Kreativne riznice
Objavljeno 3. travnja, 2019.

Kružna kreativnost ovogodišnja je tema popularizacijskog simpozija Kreativna riznica - višestruko nagrađenog za društveno odgovorno djelovanje u području kreativne industrije. Organizatori sebi ustrajno postavljaju nove izazove, počevši od 2015., u kojoj se propitivao pojam kreativne industrije, potom društvena kreativnost 2016., kemija kreativne industrije 2017., a OS mreža 2018. Pomičući poimanja kreativne industrije tri su znanstvenice začetnice simpozija i autorice nove definicije kreativne industrije. Riječ je o Jasni Horvat, Josipi Mijoč i Ani Zrnić koje su svoja razmišljanja ukoričile u publikaciji Ars Andizetum 2018. te time promijenile uvid u kreativnu industriju i njezino gospodarsko, teorijsko i znanstveno određenje.

Kružna kreativnost tematski će zaokružiti sve prethodne rizničarske godine, a uređenjem prostora Dore Radl Ćućić, koordinatorice za suradnju sa srednjim školama, i Josipe Mijoč posjetitelji će se podsjetiti na simboličko komuniciranje koje je postalo zaštitnim znakom simpozija.

Josipa Mijoč, predsjednica Programskog odbora, naglašava kako je Ekonomski fakultet u Osijeku i nadalje temeljna javno-obrazovna ustanova koja stoji u pozadini KR-a, a u suradnji s partnerskim sveučilišnim sastavnicama (Filozofski fakultet i Akademija za umjetnost i kulturu) te Srednjom trgovačkom i komercijalnom školom Davor Milas.

Svečano je otvorenje 10. travnja, u večernjim satima, kada će biti uručene nagrade Vodik te izvedena predstava DNK SOS scene, redatelja Petra Kaukova i asistentice Katice Šubarić te prikazan obrazovno-dokumentarni film Što je kreativna industrija. Posjetiteljima, izlagačima i pokroviteljima obratit će se dekan Boris Crnković i prorektor Robert Raponja te najavom bogatih programskih sadržaja naglasiti važnost populariziranja znanosti i kreativne industrije koja je u procesu institucionaliziranja.

Voditeljica projekta Ana Zrnić, predsjednica Instituta Andizet, upozorila je da program predviđa 70-ak izlagačkih sadržaja, veliki broj radionica, multimedijskih izložbi, okruglih stolova, izvedbenih i scenskih nastupa, a sve je besplatno i izgrađeno na volonterskom sudjelovanju studenata, profesora i izlagača.

Najveća je novost Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije u kojem će sudjelovati osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti i ‘rizničari‘ (studenti volonteri), a najuspješniji će biti nagrađeni nagradom Vodik. Natjecanje je 13. travnja, od 9 do 12 sati, a nagrade će za sve četiri kategorije biti dodijeljene u 13 sati. Prosudbeno povjerenstvo čine profesorica Suzana Marković i Romina Alkier sa Sveučilišta u Rijeci, veći broj profesora osječkog Sveučilišta, srednjoškolskih profesora te Danijela Klobučar kao predstavnica Grada Osijeka.

Na svečanom zatvaranju, 12. travnja, u 19 sati, u umjetničkom će programu nastupiti učenici Glazbene škole Franje Kuhača, a bit će predstavljen i Osvojski, novi roman Jasne Horvat. Josipa Mijoč poseban prinos KR-a vidi u uspostavljanju sveučilišne suradnje i otvaranju vrata industriji projekata čiji je temeljni kapital obrazovanje, kreativnost i inovacija. Istaknula je da je svojim gostovanjem u SAD-u potvrdila važnost KR-a i projekata koji su predstavljeni najširoj javnosti. Ocijenila je da KR pridonosi samopouzdanju kreativnih djelatnika, ali i mladih, što predstavlja podlogu za njihova buduća samozapošljavanja u kreativnoj industriji. N.Vekić

 
70

izlagačkih sadržaja ove godine predviđa program simpozija
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike